6 травня 2019 20:52

"Шальке" активно подбирает нового главного тренера и менеджеров - кто способен изменить плачевную ситуацию для Коноплянки

Гельзенкірхенці продовжують планувати нове майбутнє після провального сезону, шукаючи людей на ключові посади.


Шальке розписав нульову нічию з Аугсбургом Байєр вдома знищив Айнтрахт, забивши шість голів за півгодини: 32-й тур Бундесліги, матчі неділі і офіційно уникнув вильоту з Бундесліги. Сумнівне досягнення для чинного віце-чемпіона Німеччини, але навіть це є позитивом для "кнаппен" у поточному сезоні.

Винними у провалі стали герої минулого року – очільник спортивного відділу Крістіан Гайдель і головний тренер Доменіко Тедеско. Їх вже відправили у відставку. Новим очільником спортивного відділу став Йохен Шнайдер. Він підбирає нові кадри на ключові посади.

У неділю відбулося засідання ради правління Шальке. Розглядалися кандидатури нового головного тренера, спортивного та технічного директорів. Голова Клеменс Тьонніс та інші члени ради вислухали пропозиції Шнайдера.

Головний тренер

Хуб Стевенс дотягує Шальке до фінішу, але влітку звільнить крісло. Головний претендент на посаду – Давід Вагнер. У керівництва є сумніви стосовно цієї кандидатури. Однак якщо Bild запевняє, що Вагнер залишається солідним фаворитом (сторони досягли усної згоди), а босів непокоїть лише відсутність досвіду роботи коуча в Бундеслізі, то Kicker інформує, що аргументи на користь 47-річного тренера на засіданні були непереконливими.

У найкращого друга Юргена Клоппа лише один проект на топ-рівні – Хаддерсфілд. Вагнер дивом тримав "тер'єрів" в АПЛ і мав при цьому карт-бланш від керівництва щодо комплектування складу. На логічне запитання, чим він кращий за Доменіко Тедеско, Шнайдер нібито чіткої аргументації не дав. Альтернативним варіантом для Шальке називають Дітера Хеккінга, який у кінці поточного сезону йде з гладбахської Борусії, де грав у теоретично комфортні для Коноплянки 4-3-3.

Хто був би кращим для Коно – питання складне. Однак, якщо прізвище наступного наставника стане відоме до відкриття трансферного вікна, Євген принаймні матиме шанс на переоцінку свого статусу (Стевенс його відверто списав) в клубі від Вагнера чи Хеккінга. У Шальке поставили завдання позбутися від неефективних високооплачуваних футболістів, тому лише тверде слово нового наставника про позитивне майбутнє Коно в команді змусить керівництво передумати.

Спортивний директор

Коли спортивний відділ Шальке очолювали Хорст Хельдт і Крістіан Гайдель, спортивні директори клубу перебували за їхньою спиною – залишалися непублічними особами (саме тому для простішого сприйняття в українській пресі Хельдта та Гайделя і називали спортивними директорами). При Йохені Шнайдері все повинно працювати по-іншому, а новий спортдир також прийматиме претензії та компліменти зі сторони.

Шнайдер запропонував для Шальке Маркуса Крьоше з Падерборна. Всіх все влаштовувало, крім суми відступних, які хоче отримати нинішній клуб Крьоше за дострокове припинення співпраці (контракт до 2022-го). За інформацією Kicker, Шальке мав би виплатити Падерборну 4 мільйони євро – неприйнятна сума для керівництва "кнаппен" за недосвідченого менеджера.

Сьогодні Bild повідомив, що Шальке згорнув переговори щодо Крьоше. А головна причина в самому спортдирі, який бачить кращі перспективи для роботи в РБ Лейпциг ("бики" також ним цікавляться і можуть собі дозволити компенсувати розрив контракту з Падерборном). Отож, це перший фейл Шнайдера – він продовжує пошуки спортивного директора. Поки що інших претендентів немає.

Технічний директор

На цій посаді Шнайдер бачить Міхаеля Решке. Щоправда, західнонімецькі інсайдери повідомляють, що така пропозиція була категорично відкинута керівництвом. Боси занепокоєні провалом Решке на останньому місці роботи в Штутгарті, а успіхи Міхаеля в Байєрі та Баварії їх не вражають.

Запасний варіант Шнайдера – Пол Мітчелл, з яким він працював у РБ Лейпциг. Мітчелл відомий участю у вдалих підписаннях Тоттенхема: Деле Аллі, Тобі Алдервейрельд, Кіран Тріпп'єр. У РБ він працював над пошуком юних талантів. Логічно, що і в Шальке англійця запросять для підписання перспективних гравців, які б освіжили команду після низки другосортних виконавців Гайделя, що не відповідають своїй ціні.

Один з таких – Коноплянка. Прихід нових молодих менеджерів на керівні посади в Шальке не означатиме для Євгена нічого хорошого. Всі вони орієнтовані на те, щоб якнайшвидше підшукати якісних гравців на позиції, де ключові виконавці розчарували. Перед Шнайдером же стоїть завдання вигідно позбутися останніх. Кардинально змінити розклад сил на користь українця може тільки тренер, призначений раніше за нових менеджерів.