27 квітня 2019 08:47

Андрей Тлумак - лучший тренер 25-го тура Первой лиги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2018/19.


Луцька «Волинь» ішла в зимову відпустку, перебуваючи в зоні плей-офф. Однак взимку з клубу зняли шість очок, зароблених колективом у першій частині сезону, тож команді довелося надолужувати втрачене ціною максимального напруження в весняних матчах. Особливо – проти таких суперників, як «Інгулець». Потенційних конкурентів у цій боротьбі.


Тож, сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер «Волині» Андрій Тлумак. Його підопічні переграли «Інгулець» із рахунком 2:1, і тепер вони максимально наблизилися до тріо конкурентів та другого місця в таблиці.


1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)


«Інгулець» прибув у Луцьк у якості першого клубу з нижчих ліг за всю історію, якому вдалося вийти в фінал Кубка України. Навіть беручи до уваги це, стає зрозуміло, що це був надзвичайно статусний поєдинок. А якщо додати до цього велику турнірну вагу – то виходить, що матч був надважливим для всієї групи лідерів.


2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)


У волинян основна група виконавців була в строю (виняток – Неплях, але він давно поза грою). Що ж стосується петрівців, то у них була очевидна потреба в ротації після виснажливого півфіналу з «Зорею», а також з різних причин поза заявкою на луцький матч опинилися захисник Солдат, півзахисники Лупашко та Коваленко.


3. Майстерність в роботі з кадрами – 4

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)


Порівняно з переможним матчем проти «Оболоні-Бровар», після додаткового календарного відпочинку, тренерський штаб «хрестоносців» здійснив дві заміни. По-перше, повернувся після дискваліфікації Курко (в Києві його заміняв Зінкевич) – це посилило боєздатність опорної зони. По-друге, Волошиновича, який мав пошкодження й не міг грати з перших хвилин, замінив у старті Западня.


4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)


«Волинь» володіє відразу кількома варіантами ведення гри. Цього разу, з урахуванням повернення класичного «хвилеріза» Курка, вдалося збалансувати центр поля (над ним розташовувалися більше орієнтовані на креатив Бартулович та Хагназарі). Особливу роль виконували вінгери, які в фазі атаки діяли як крайні форварди. Також відзначаємо перемогу на флангах і досить потужну комбінаційну гру в фінальній третині поля.


5. Накопичувальний критерій – 5

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)


Весна починалася для волинян із домашньої поразки від «Авангарду», але за неї вдалося реабілітуватися. В наступних чотирьох зустрічах лучани завоювали 10 очок із 12-ти можливих. Це третій результат у лізі, якщо брати суто цьогорічні матчі. Іще що суттєво – вдома «Волинь» здобула 26 очок, краще на своєму полі виступає тільки лідер, СК «Дніпро-1».


Лауреат 25-го ігрового дня в номінації Тренер туру: Андрій Тлумак («Волинь»). Середній бал – 4,6.