7 квітня 2019 19:58
5

"Шахтер" - "Динамо" 1:1, пен. 4:3. Кубок Украины. Отчет о матче. Киевляне уступают путевку в полуфинал после 120 минут игры и драматичной серии пенальти

Чвертьфінальний кубковий матч із "Шахтарем" у Харкові і справді залишався для київського "Динамо" єдиним шансом зачепитися бодай за один трофей у нинішньому сезоні (Суперкубок не рахуємо). Треба бути реалістами та розуміти, що відіграти 7 очок у "гірників" у чемпіонаті буде дуже важко. Хоча надія і помирає останньою, та все ж команда Паулу Фонсеки стабільно візьме як мінімум 12 балів у чотирьох поєдинках з дев’яти, що залишилися. Водночас, той же "Маріуполь", наприклад, буде стояти проти "біло-синіх" до останнього.


Тому, повертаючись до звітного поєдинку, успішний підсумок на ОСК "Металіст" відкривав би для "Динамо" шлях до Кубка країни. Адже серед інших команд, які залишилися у боротьбі, тільки "Зоря" представляє топ-6 чемпіонату. Навіть більше, іншими двома півфіналістами стали колективи Першої ліги – "Інгулець" та СК "Дніпро-1".


Зважаючи на травми Бєсєдіна та Франа Соля, було цікаво побачити рішення Олександра Хацкевича, хто гратиме на вістрі атаки. Наставник киян зробив ставку на Вербича, а Русин залишився у запасі. Крім того, на лаві запасних опинився і Буяльський. Напередодні з’явилася інформація, що Віталій дещо занедужав, тому його у старті замінив Сідклей.


Головним запитанням щодо стартового складу "Шахтаря" було, чи вийде Марлос. Повідомлялося, що бразильський українець може пропустити зустріч з "Динамо". Але Марлос все ж відправився з командою до Харкова, тому його поява очікувалася. Так, власне, і сталося. Отож, "помаранчево-чорні" вийшли на цей матч в оптимальному складі, за винятком Бутка, який залишився у Києві.



Уже на першій хвилині матчу Бурда дав чітко зрозуміти Жуніору Мораесу, як проти нього сьогодні діятиме оборона киян. Колишній динамівець отримав по ногах і змушений був трохи полежати на газоні, щоб відійти. Загалом, команди провели стартові хвилини активно, намагаючись забити швидкий м’яч.


І швидке взяття воріт відбулося. На 9-й хвилині "Динамо" вдалася швидка атака лівим флангом, яка завершилася несильним прострілом Миколенка у штрафний майданчик. Вербич у боротьбі все ж відкинув м’яч під удар Шапаренку. Спробу Миколи заблокував Ісмаїлі, але м’яч відскочив до Беньяміна. Тепер уже вдало відіграв Кривцов, не давши словенцю потурбувати Пятова. Здалося, що "біло-сині" втратили чудову нагоду, але після виносу першим на підбиранні опинився Гармаш. Денис довго не роздумував і відразу пробив – точно у кут воріт! Воротар "Шахтаря" навіть не поворухнувся – 0:1.


Такий перебіг подій явно не входив у стратегію Паулу Фонсеки на матч. "Гірники" знітилися і робили ставки тільки на прострільні та навісні передачі, з якими справлявся захист "Динамо". Крім того, кияни намагалися організовувати швидкі контрвипади. Один із них завершився прострілом Циганкова під удар Шапаренку. Однак Пятов врятував свою команду від другого пропущеного м’яча.


Перший момент біля воріт Бойка відбувся на 21-й хвилині, коли Тайсон приборкав передачу партнера та потужно пробив з меж штрафного майданчика. Денису і "Динамо" допомогла поперечка воріт. І почали розпалюватися пристрасті на полі. Максим Козиряцький навіть показав дві картки. Спочатку "жовте світло" побачив перед собою Тайсон (за відмахування ліктем в обличчя Циганкову), а потім і Кендзьора (за те, що наступив шипами на коліно Ісмаїлі).


На 27-й хвилині гравці "Шахтаря" втратили на підході до штрафного майданчика Шепелєва. На жаль, Володимир, на відміну від Гармаша, у площину воріт не влучив. Але вже можна було точно зауважити, що "гірники" інколи не встигали за насиченим півзахистом "Динамо". Тому обрана Хацкевичем на перший тайм тактика принесла користь киянам.


Наприкінці першої половини зустрічі чудову нагоду забити отримав Циганков. Віктор з лівої пробив зі штрафного з хорошої позиції. За "Шахтар" у цьому епізоді зіграла стійка. Якби м’яч летів на кілька сантиметрів лівіше, то не факт, що Пятов би зумів до нього дістатися. У компенсований час "Динамо" заробило кутовий, проте у Кендзьори не вийшло прицільно пробити після подачі. На тому команди пішли на перерву.



Зі стартових хвилин другого тайму "гірники" відразу ж заволоділи м’ячем і пішли вперед. Зокрема, буквально протягом однієї хвилини двічі змушений був вступати у гру Бойко. Спочатку Денис відбив удар Соломона, який вийшов на заміну у перерві, а потім у стрибку дістався до спроби Мораеса. Динамівці дозволили "Шахтарю" за п’ять хвилин створити більше нагод, аніж за увесь перший тайм.


І такий тиск приніс дивіденди господарям. У простій ситуації Кадар, вибиваючи м’яч подалі від власного штрафного майданчика, примудрився влучити у Тайсона. "Круглий" відскочив у бік воріт Бойка, і до нього першим дістався не Денис, а все той же Тайсон, який відпасував на Мораеса. Жуніор витримав паузу і пробив повз захисників у кут воріт.


Пристрасті досягнули свого апогею на 61-й хвилині. Гармаш відверто сфолив проти Мораеса у центрі поля. Арбітр показав Денису жовту картку. Але невгамовний півзахисник "Динамо" на цьому не заспокоївся і головою вдарив Жуніора. Не сильно, проте дотик відбувся. Козиряцький довго не думав і дістав з кишені червону картку. Гармаш знову підвів свою команду...



Щоправда, "Шахтар" недовго грав у більшості. У вищезгаданому моменті попередження за неспортивну поведінку отримав і Мораес. А через вісім хвилин він же у грубому підкаті зіграв проти Шапаренка. Арбітр без вагань показав натуралізованому українцю другу жовту картку та вказав залишити поле.


До завершення основного часу залишалося ще 20 хвилин, але команди помітно знизили темп. І якщо "Шахтар" ще за інерцією провів кілька атак, то "Динамо" повністю розраховувало на контрвипади, а не на позиційний наступ. "Гірники" спробували активізуватися ближче до компенсованого часу, але свисток арбітра сповістив, що команди проведуть на полі ще мінімум півгодини.


Кожен з тренерів розумів, якою може бути ціна помилки у додатковий час, тому команди діяли дуже обережно. За перші 15 хвилин моментів було обмаль. Можна лише пригадати епізод, коли Циганков вирішив узяти гру на себе, увірвався у карний майданчик і прострілив на дальню стійку. Сідклей, напевне, вже бачив, як забиває м’яч у ворота, але його у підкаті випередив захисник.


Не тільки тягар відповідальності за результат висів на ногах футболістів, а і втома. Про високі швидкості говорити вже не доводилося. Гравці більше думали про оборону і про те, щоб випадково не пропустити вирішальний гол. До речі, м’яч побував вдруге у сітці воріт Пятова, але Вербич підіграв собі рукою, тому рефері не зафіксував взяття воріт.


Отож, справа неквапливо дійшла до післяматчевої серії 11-метрових ударів. Першими починали "гірники", і Ісмаїлі вивів свою команду вперед. Ненадовго, адже Циганков наступним ударом зрівняв рахунок. А далі свою майстерність показав Бойко, який у красивому стрибку дістав спробу Соломона.


Сідклей і Кендзьора наступними підходили до позначки, і кожен з них був точним. Проте і "Шахтар" не відставав – Велінгтон Нем і Майкон переграли Бойка. А останнє слово залишилося за Пятовим. Андрій виграв дуелі у Миколенка та Шепелєва... Тому вирішальним став точний удар Коваленка, який і приніс "помаранчево-чорним" перемогу з рахунком 4:3 та путівку у наступний раунд.


Таким чином, "Динамо" знову не зуміло пройти "Шахтар" у Кубку. Нагадаємо, що кожного разу, коли ці команди зустрічаються між собою раніше фіналу, далі проходять "гірники". І вже четвертий сезон поспіль "біло-сині" залишаються без Кубка країни. Крім того, з великою долею ймовірності, динамівці не зіграють у матчі на Суперкубок влітку. Хіба що надолужать втрачене та виграють чемпіонат...


Ярослав Твардовський, для "Динамоманії"

Дід Панас,он сейчас ещё скажет,что играли хорошо,не позволили противнику развернуть атакующие действия,только нелепая ошибка привела к футбольной лотерее!Потом выступит Суркис,включит,как всегда"идиота"скажет,что проигрыш по-пенальти-это не проигрыш и вообще на данном этапе строительства команды у него претензий ни к кому нет,ведь недавно был продан ключевой креативный защитник Морозюк,а многолетний лидер команды Сидорчук не смог помочь товарищам в этом матче,тренер строит команду из того,что имееет и т.д. и т. п.Пол Киева послушает его,выругается про-себя,подумает о том,что будет на его могилу плевать,когда придёт время,потом пожмёт плечами не в силах ничего изменить.Очередная группа болел,наевшись футбольных чудес "а ля суркис" махнёт рукой на команду,решив,что нервы дороже.Один рыжий господин,сально улыбаясь и потирая ручонки примет поздравления подхалимов,ведь развал великого некогда клуба по его хотению и велению постепенно перейдёт в стадию деградации и он становится единоличным главным футбольным магнатом всея Украины...
Сховати
Евген, *смахнул мужскую скупую слезу с полным пониманием
Спасибо, что у нас есть супер-защитник Кадар, который с завидной регулярностью привозит голевые моменты к нашим воротам на пустом месте, даже если у команды соперника не получается....
Сховати
Kostik, при чем дважды за 1 минуту привез...это нечто
Хац, ты еще тут? Вали к себе на родину прямо из Харькова, как земля вообще таких людей носит.