3 березня 2019 19:57

"Челси" на распутье перед матчем с "Динамо": пойдет ли Сарри путем Моуринью?

Наприкінці зими сезону-2018/19 лондонський "Челсі" потрапив у серйозну ігрову яму, навіть – кризу. Болючі поразки від "Борнмута" (0:4), "Манчестер Сіті" (0:6) і "Манчестер Юнайтед" (0:2, вдома у Кубку Англії) змусили прихильників клубу серйозно занепокоїтися, а керівництво задуматися про зміну головного тренера.


У ЗМІ почали з'являтися чутки, що перемога у фіналі Кубку англійської ліги над "Манчестер Сіті" – останній шанс керманича "синіх" Мауріціо Саррі втриматися на своїй посаді. Врешті-решт, "Челсі" трофей не завоював, програвши у серії післяматчевих пенальті, але фахівця звільнити не ризикнули. Щоправда, Саррі потрібно було якнайшвидше повертати довіру до себе. І поки що у нього це виходить. Перемоги над "Тоттенхемом" (2:0) і "Фулхемом" (2:1) залишили лондонську команду у боротьбі за місце у Лізі чемпіонів. "Челсі", хоч і займає наразі шосте місце, проте від четвертого відстає лише на два пункти та має матч у запасі (проти "Брайтона").


Недільний поєдинок з "Фулхемом" ознаменувався поверненням в основний склад Кепи Аррісабалаги. Після скандалу перед серією пенальті з "Манчестер Сіті", коли воротар відмовився покидати поле, керівництво клубу іспанця оштрафувало, а головний тренер посадив його на лаву запасних у зустрічі з "Тоттенхемом". Очевидно, що всі ці події психологічно вплинули на Кепу, адже на 18-й хвилині він ледь не привіз гол у свої ворота, коли випустив м’яч з рук у простій ситуації. "Челсі" пощастило, що Райан Бабел не встиг зорієнтуватися у ситуації.


А вже за дві хвилини рахунок було відкрито. Сесар Аспілікуета вдало прострілив з правого флангу на Гонсало Ігуаїна, який у дотик переправив м’яч у ближній кут. "Челсі" володів ініціативою, міг забивати вдруге, проте примудрився пропустити у власні ворота. Пильність втратили захисники. Спочатку вони дозволили небезпечно пробити Александару Мітровичу (врятував Кепа), а потім під час розіграшу кутового залишили на дальній стійці одного Калума Чемберса.


"Синіх" пропущений гол аж ніяк не збентежив. Через три хвилини вони знову вийшли вперед після прицільного удару Жоржинью (воротар "Фулхема" навіть не поворухнувся). Еден Азар, який асистував партнеру, після цієї точної передачі став третім гравцем "Челсі", який забив більше 50-ти голів і віддав понад 50 асистів в АПЛ. Ще у першому таймі "Челсі" міг довести рахунок до розгромного, але Серхіо Ріко врятував свою команду після ударів Едена Азара й Ігуаїна. Ще одного разу після спроби Гонсало м’яч пролетів у кількох сантиметрах над поперечиною.


Другий тайм пройшов за дещо іншим сценарієм. У "Челсі" не було такої суттєвої переваги, як у першій половині. "Фулхем" відчайдушно намагався відігратися і мав кілька хороших нагод. Зокрема, небезпечно пробивали Том Керні, Джо Брайан і Мітрович, але Аррісабалага у стрибках діставався до м’яча у кожному з епізодів. Саме Кепа став головним героєм другої 45-хвилинки, дещо реабілітувавшись за свою поведінку тижневої давнини і принісши Саррі, який критикував його, другу поспіль перемогу.



Щодо Мауріціо Саррі, то він уже встиг заявити, що відтепер дуже добре розуміє, що в Англії надзвичайно важко потрапити у топ-4: "Прем'єр-ліга – дуже конкурентоспроможний і складний турнір. Не тільки Прем'єр-ліга, тому що команда повинна виступати у Кубку Англії, Кубку ліги, кожен матч дуже складний". Можливо, подібним чином тренер вирішив натякнути, що він дещо переоцінив свої сили і сили команди, адже сподівався на набагато кращі результати.


Усім уже зрозуміло, що претендувати на перші два місця у Прем'єр-лізі у нинішньому сезоні "Челсі" вже не буде. Але, принаймні, вустами наставника була озвучена головне завдання на завершальний відрізок сезону: "Я дуже добре знаю, що мета мого клубу – повернутися у Лігу чемпіонів. Я буду справді дуже щасливий, якщо це трапиться". Тобто, "сині" розраховують потрапити у ту саму заповітну топ-4, аби вже восени почути гімн найпрестижнішого єврокубкового турніру.


Однак, є і інший шанс потрапити у Лігу чемпіонів – виграти у нинішньому розіграші Лігу Європи. А тут, нагадаємо, на стадії 1/8 фіналу "Челсі" зіграє проти київського "Динамо". І перший матч відбудеться вже за чотири дні у столиці Англії. Щоправда, жодних заяв про те, що ціль "синіх" – перемога у даному турнірі, поки що чути не доводилося. Хоча безперечно, як і будь-який амбітний європейський клуб, "Челсі" зовсім не проти повторити свій успіх сезону-2012/13, коли у фіналі Ліги Європи вони обіграли "Бенфіку" (2:1).



І от тепер Мауріціо Саррі повинен вирішити для себе і для клубу, на який з турнірів зробити ставку – на Прем'єр-лігу чи Лігу Європи. Як два сезони тому вирішив Жозе Моурінью, коли був на чолі "Манчестер Юнайтед". Втративши важливі очки якраз наприкінці зими 2016 року, "Особливий" всі свої думки спрямував у бік єврокубка. "МЮ" тоді фінішував у чемпіонаті на шостому місці, але виграв Лігу Європи, отримавши квиток у Лігу чемпіонів. Адже якраз роком раніше в УЄФА вирішили надавати переможцю Ліги Європи путівку у Лігу чемпіонів, незалежно від того, як команда виступила у своєму чемпіонаті.


Зважаючи, що у "Челсі" весняний календар у внутрішній першості є неважким, крім поєдинків з "Ліверпулем" і "Манчестер Юнайтед", можна припустити, що пріоритетом для Саррі стане саме Прем'єр-ліга. Все-таки, плей-офф – специфічна стадія будь-якого турніру, де одна невдала гра може перекреслити всі сподівання команди на підсумковий успіх.


А це, у свою чергу, дає шанс київському "Динамо". У матчах 1/16 фіналу з "Мальмьо" Саррі, наприклад, так і не випустив Гонсало Ігуаїна, замість якого грав Олів'є Жиру, а Еден Азар вийшов на поле тільки у поєдинку у Швеції, і то на 20 хвилин. Тому, цілком можливо, що тренер побереже своїх лідерів і у зустрічах з киянами.


З іншого боку, наступним суперником "Челсі" у чемпіонаті буде "Вулверхемптон", який "сині" повинні обігравати на "Стемфорд Брідж" без надзусиль, хоча "вовки" і йдуть на сьомому місці. А це означає, що Мауріціо Саррі може наважитися зіграти з "Динамо" основним складом, щоби здобути потрібний результат уже у першому матчі у Лондоні та їхати у Київ із запасом. Та все ж, наразі можна лише припускати, яку з умовних пігулок обере італійський фахівець на двобій з киянами. Ознайомитися з рішенням тренера ми зможемо у четвер, 7 березня, починаючи з 22:00 за київським часом.


Орієнтовний склад "Челсі" на матч з "Динамо": Кепа Аррісабалага – Емерсон, Давід Луїс, Антоніо Рюдігер, Сесар Аспілікуета – Росс Барклі, Нголо Канте, Жоржинью – Еден Азар, Гонсало Ігуаїн, Педро.


Ярослав Твардовський, для "Динамоманії"