1 березня 2019 12:06
5

Виталий БУЯЛЬСКИЙ: "У нас молодая команда, средний возраст - 24 года. Поэтому стабильности и нет"

Півзахисник "Динамо" Віталій Буяльський відверто говорить про різні теми:


- Віталію, в рейтингу InStat Ви на вершині серед опорників 19-го туру. За часів Олександра Хацкевича Ви поступово адаптувалися до цієї позиції. Втім, так виглядає збоку, а як насправді? Чи комфортно в амплуа руйнівника?


- Давно комфортно. Я ж, у принципі, починав у "Динамо" на цій позиції. Потім В’ячеслав Вікторович Грозний використовував мене на лівому фланзі півзахисту, на правому. Потім, після повернення в Київ, Сергій Станіславович Ребров знову поставив мене в центр поля.


- "Центр поля" - поняття розтяжне. Сергій Ребров, як можна пригадати, бачив Вас більше атакувальним хавом. Здається, як і Олег Блохін…


- При Олегові Володимировичу Блохіні я майже не грав. Виходив на 5-10 хвилин. То було його право - не ставити мене… Я вважаю, що є гравцем середини поля: можу зіграти тут у широкому діапазоні.


- Про поточні справи. Другу частину чемпіонату кияни почали з розгромної перемоги над «Зорею». Є думка, що луганців підвела не стільки відсутність офіційних матчів, скільки те, що в Туреччині команда звикла до інших полів…


- Цілком не погоджуюся з такою оцінкою! По-перше, ми просто переграли їх, мали на полі кращий вигляд. По-друге, про "інші поля": ми ж готувалися в Іспанії, там газони набагато кращі, ніж у Туреччині, а до понеділка зіграли тільки одну гру в Україні - другу з "Олімпіакосом". Тобто мали перед луганцями зовсім невелику перевагу.


- Про особисті показники. Згідно з підрахунком InStat, у зустрічі із "Зорею" Ви жодного разу не порушили правила. Для опорника це - вражаючий показник!


- Я ж не грубий гравець і ніколи таким не був. Багато років тому один наставник сказав мені: "Для того, щоб успішно грати в середині поля, не треба весь час бігати, стрибати вперед ногами на суперника, бити когось по шиї - треба вміти "читати" гру, прораховувати дії суперника". Ось чого я прагну. Намагаюся вгадати, що зробить опонент. Хоча виходить не завжди.


- Ще одна показова цифра: 49 точних передач із сумарних 55-ти. Тобто 89% точності! Валерій Васильович Лобановський казав: "Хороший футболіст - той, у кого брак у передачах не більше 20%".


- (Сміється.) Я не знаю… Колись вирішив для себе: показники InStat та подібні - хороша річ, але після сезону. Під час - ні. Для мене, принаймні. Бо як виходить: маю хороші цифри - починаю думати, мовляв, от я молодець! Показую погані показники - засмучуюся. От коли завершується сезон, можна підійти до головного тренера і про все поговорити, в т.ч. про індивідуальну статистику.


- У "Динамо" так можна? Підійти до наставника з розшифровками своїх показників?


- Хоч щодня! І поговорити можна не тільки про свою статистику - про будь-що. Наприклад, про те, чому не виходиш на поле.


- Остання цифра InStat: сім виграних єдиноборств із 10-ти - для опорника це багато чи не дуже?


- Справді — недостатньо. Для опорника достатньо - 10 із 10-ти. Бо якщо тричі програв, значить, тричі пропустив атаку.


- З Вашого дозволу, ще трохи розвинемо тему амплуа: погоджуєтеся з думкою, що одна з проблем нинішнього "Динамо" - відсутність "класичного" опорного хавбека?


- Що означає "класичний"?


- Умовно кажучи, "типаж Дженнаро Гаттузо". Тобто футболіст із чудовими фізичними даними, "двосердечний", жорсткий, навіть грубий, орієнтований переважно на оборону. "Дуболом", одним словом.


- Ось коли такий гравець у нас з’явиться, тоді побачимо, не вистачало нам його чи ні! Ви ж подивіться, які сьогодні опорники: Тоні Кроос, Серхіо Бускетс, навіть Каземіро — тендітні, худі, на "дуболомів" не схожі… Або візьмемо нинішній "Челсі": ще недавно опорником там був Н’Голо Канте, а сьогодні - Жоржиньо, футболіст того формату, що й згадуваний Бускетс.


- До речі, про "Челсі": знаєте, що на "Олімпійський" уже продали майже 60 тисяч квитків?


- Зустрічав приблизно таку цифру, але до цього матчу ще два тижні, ми думаємо про наступного суперника.


- Ним буде "Десна", яка почала ігровий рік перемогою над "Арсеналом-Києвом", при цьому показавши нехарактерну для себе гру без довгого розіграшу м’яча. Чим чернігівці можуть здивувати в суботу?


- Я не знаю, чесне слово… Як ми готуємося до кожного поєдинку? Тренери вивчають суперника на основі кількох останніх матчів, відповідно обирають тактику. Але часто виходить так, що якась команда в більшості зустрічей грає в певному стилі, а на нас іде з іншою тактикою. Можуть виставити п’ятьох-шістьох людей в обороні або навіть більше. Часто доводиться переходити на інший план уже під час матчу.


- Слід сказати, що за два останні сезони таке - умовно кажучи, зміна плану на гру після стартового свистка - з "Динамо" трапляється часто. Правда, в іншому ракурсі… Особливо це стосується єврокубків. Навіть сформувався стереотип: якщо в першому таймі кияни не пропустять "дурня", майже напевно виграють… Чому так?


- Бо команда молода. Який у нас середній вік? 24 роки, може, трохи більше… Хіба можна очікувати стабільності? Тому її й немає… Ми ростемо, це процес не одного дня… Інколи, до речі, просто не вистачає удачі…

К 70-ти будут в самом соку.
Шеву к этому возрасту уже год как продали в Милан. Ну и вообще нужно смотреть правде в глаза: если клуб хочет сам зарабатывать на жизнь, а не проедать хозяйские деньги, то воспитанников нельзя держать до 24-25 лет в "молодых и перспективных", а намного раньше выводить на зрелый уровень, и вовремя продавать.
Зато ты в свои 26 играешь стабильно. СТАБИЛЬНО НИКАК!!!!!!!!)))))))
24 молодая команда? В 24 люди выигрывают чемпионаты мира, берут золотые мячи, тащат на себе не последние клубы топ-чемпионатов.
М-дааа... Кто выбьет из них этот стереотип?! В Европе в 23-24 уже стабильно в супер-клубах играют, а у них стабильности нет, да епрст... Слов просто нет!!! :(