25 лютого 2019 13:26

Федерация футбола участников АТО написала открытое письмо-требование президенту ФФУ Андрею Павелко

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ-ВИМОГА ДО ПРЕЗИДЕНТА ФЕДЕРАЦІЇ ФУТБОЛУ УКРАЇНИ ПАВЕЛКА АНДРІЯ ВАСИЛЬОВИЧА ЩОДО ЩОРІЧНОЇ ПРОЛОНГАЦІЇ ДОГОВОРУ МІЖ ФЕДЕРАЦІЄЮ ФУТБОЛУ УЧАСНИКІВ АТО ТА ФЕДЕРАЦІЄЮ ФУТБОЛУ УКРАЇНИ.


Шановний Андрію Васильовичу!

Федерація футболу учасників АТО є громадською спілкою, всеукраїнською неприбутковою організацією з відокремленими підрозділами по всій території України, в якій станом на 2019 рік колективними членами нараховується 77 команд-учасниць змагань ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ФУТБОЛЬНОЇ ЛІГИ УЧАСНИКІВ АТО на КУБОК ГЕРОЇВ АТО. Правління, керівництво відокремленими підрозділами та члени спілки є волонтери та учасники АТО/ООС, які на добровільних засадах створили та проводять вже 5 рік поспіль регулярні змагання в рамках ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ФУТБОЛЬНОЇ ЛІГИ УЧАСНИКІВ АТО на КУБОК ГЕРОЇВ АТО, в першу чергу, як програми психологічної та фізкультурно-спортивної реабілітації щороку тисяч і тисяч українських воїнів, які ціною свого життя, захищають Україну від російської агресії в боях на Сході країни.

Так як Федерація футболу учасників АТО є неприбутковою організацією, проведення змагань ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ФУТБОЛЬНОЇ ЛІГИ УЧАСНИКІВ АТО на КУБОК ГЕРОЇВ АТО здійснювалося та здійснюється за рахунок її власних ресурсів та можливостей, ресурсів та можливостей команд-учасниць, а також при підтримці наших партнерів, які сприяють нашій діяльності.

Так ще влітку 2015 року була заснована та організована Єдина в Україні Футбольна Ліга учасників АТО, яка почала проводити перші змагання серед команд учасників антитерористичної операції.

Навесні-влітку 2016 року бажаючих приймати участь в таких змаганнях вже перевищувала 40 команд з лав ЗСУ, НГУ, СБУ, НПУ, ДПСУ та ветеранів АТО по всій території України, що підтвердило те, що Футбольна Ліга учасників АТО набула значення Всеукраїнської. Позитивний досвід та велика кількість бажаючих приймати участь дала змогу створити Федерацію футболу учасників АТО. Для зручності проведення змагань ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ФУТБОЛЬНОЇ ЛІГИ УЧАСНИКІВ АТО було створено шість регіональних Ліг (дивізіонів) ЗАХІД, СХІД, ПІВНІЧ, ПІВДЕНЬ, ЦЕНТР та КИЇВ. По завершенню сезону переможці дивізіонів мали розіграти головний приз – КУБОК ГЕРОЇВ АТО.

Навесні 2017 року Федерація футболу учасників АТО цією всеукраїнською програмою психологічної та фізичної реабілітації вже об’єднала 59 команд з лав ЗСУ, НГУ, СБУ, НПУ, ДПСУ та ветеранів АТО по всій території України.

В сезоні 2018 року таких команд було 77, що засвідчило наростаючу популярність змагань ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ФУТБОЛЬНОЇ ЛІГИ УЧАСНИКІВ АТО на КУБОК ГЕРОЇВ АТО, що проводилися Федерацію футболу учасників АТО вже 4 роки поспіль.

Крім того, у жовтні 2018 року були проведені вже і міжнародні матчі з футболу між збірною Українських ветеранів АТО/ООС та ветеранами з Данії та Норвегії, визначивши, що Футбольна Ліга учасників АТО набула значення і міжнародної.

Таким чином, Федерація футболу учасників АТО набула значного досвіду з організації та проведення змагань з футболу серед учасників АТО/ООС за час сезонів 2015, 2016, 2017 та 2018 років.

В 2016 році Федерація футболу України запропонувала підписати договір про співпрацю для Федерації футболу учасників АТО на 2016 рік до щодо співпраці в рамках створеної Федерацією футболу учасників АТО ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ФУТБОЛЬНОЇ ЛІГИ УЧАСНИКІВ АТО на КУБОК ГЕРОЇВ АТО, що і було зроблено. Пізніше відбулася пролонгація взаємовідносин Федерації футболу учасників АТО з Федерацією футболу України щодо співпраці в рамках створеної Федерацією футболу учасників АТО ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ФУТБОЛЬНОЇ ЛІГИ УЧАСНИКІВ АТО на КУБОК ГЕРОЇВ АТО шляхом укладення таких договорів на 2017 та 2018 роки.

Згідно договорів про співпрацю між Федерацією футболу учасників АТО та Федерацією футболу України від 16.08.2016р., від 29.03.2017р. та від 15.03.2018р. організатором всеукраїнських змагань з футболу серед команд Ліги учасників АТО на «КУБОК ГЕРОЇВ АТО» була і є Федерація футболу учасників АТО за підтримки Федерації футболу України.

Жодних порушень таких договорів про співпрацю між Федерацією футболу учасників АТО та Федерацією футболу України від 16.08.2016р., від 29.03.2017р. та 15.03.2018 р. і Регламентів змагань з боку Федерації футболу учасників АТО не було.

Діяльність Федерації футболу учасників АТО спрямована виключно на повноцінну реабілітацію бійців, які ціною свого життя, захищають Україну від російської агресії в боях на Сході країни.

У результаті практичної реалізації ідеї проведення таких змагань у сезонах 2015, 2016, 2017 та 2018 років Федерація футболу учасників АТО отримує широку підтримку від силових структур України, підрозділів та військових частин, що беруть участь у боях з російським агресором на Сході України. Про це засвідчують письмові звернення, отримані Федерацією футболу учасників АТО від них.

Федерація футболу учасників АТО продовжує свою роботу і наразі веде планомірну підготовку змагань з футболу серед учасників АТО/ООС по всій Україні сезону 2019 року ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ФУТБОЛЬНОЇ ЛІГИ УЧАСНИКІВ АТО на КУБОК ГЕРОЇВ АТО, в яких планують взяти участь ще більше команд-учасниць.

Відповідно до Договору про співпрацю між Федерацією футболу України та Федерацією футболу учасників АТО щодо організації, управління та проведення змагань з футболу 2018 року від 15 березня 2018 року Федерація футболу учасників АТО повинна не пізніше ніж за 10 діб до завершення дії цього Договору (31 грудня 2018 року) письмово повідомити Федерацію футболу України про намір пролонгувати його на новий термін і цей Договір автоматично пролонгується на наступний рік, якщо були відсутні його порушення з боку обох Сторін.

Ще 19 грудня 2018 року Федерація футболу учасників АТО звернулася до Федерації футболу України з відповідним зверненням про намір пролонгувати його на новий термін, але станом на сьогоднішній день не отримала жодної відповіді щодо пролонгації подальшої співпраці.

В той же час, до Федерації футболу учасників АТО надходять звернення керівників Збройних Сил, Міністерства Внутрішніх справ, Національної Гвардії, Державної прикордонної служби, Служби безпеки України, ветеранських організацій учасників АТО, гравців команд-учасниць ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ФУТБОЛЬНОЇ ЛІГИ УЧАСНИКІВ АТО на КУБОК ГЕРОЇВ АТО з підтримкою нашої діяльності та проханням вирішити питання щодо пролонгації Договору про співпрацю між Федерацією футболу України та Федерацією футболу учасників АТО на 2019 рік та внесення регулярного чемпіонату України з футболу серед команд Ліги учасників АТО на КУБОК ГЕРОЇВ АТО до Єдиного календарного плану спортивних заходів Федерації футболу України та Єдиного календарного плану спортивних заходів України Міністерства молоді та спорту на 2019 рік, де організатором змагань є Федерація футболу учасників АТО.

Таким чином, значний досвід з організації та проведення змагань з футболу серед учасників АТО/ООС у сезонах 2015, 2016, 2017 та 2018 років, отримані рекомендації та побажання керівників Збройних Сил, Міністерства Внутрішніх справ, Національної Гвардії, Державної прикордонної служби, Служби безпеки України, ветеранських організацій учасників АТО, гравців команд-учасниць ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ФУТБОЛЬНОЇ ЛІГИ УЧАСНИКІВ АТО на КУБОК ГЕРОЇВ АТО щодо продовження таких змагань, де їх організатором є Федерація футболу учасників АТО, широка підтримка в цьому з боку підрозділів силових структур України, військових частин, що беруть участь у боях з російським агресором на Сході України ствердно засвідчують, що тільки нами всіма утворена Федерація футболу учасників АТО повинна мати повноваження організувати і проводити свої внутрішні змагання серед учасників АТО, отримані на підставі договору з Федерацією футболу України, яка повинна всіляко сприяти цьому у порядку своєї статутної діяльності, як такі договори було укладено на 2016, на 2017 та 2018 роки.

За таких обставин, подібне безпідставне ігнорування звернень Федерації футболу учасників АТО з боку Федерації футболу України щодо пролонгації взаємовідносин з розвитку футболу серед учасників АТО/ООС розцінюємо як продовження негативних тенденцій в поведінці деяких високопосадовців Федерації футболу України (а саме: перший віце-президент Вадим Костюченко, віце-президент Олег Собуцький та радник президента ФФУ Валентин Латипов) по відношенню до Федерації футболу учасників АТО в частині її діяльності, спрямованої виключно на повноцінну реабілітацію бійців, які ціною свого життя, захищають Україну від російської агресії в боях на Сході країни, щодо реалізації програм їх психологічної та фізкультурно-спортивної реабілітації, завдяки яким щороку тисячі і тисячі українських воїнів отримують необхідну допомогу.

Таке безвідповідальне ставлення по відношенню до українських воїнів, які ціною свого життя захищають Україну від російської агресії в боях на Сході країни, які об’єдналися в єдину організацію для створення та виконання програм соціально-правового захисту та фізкультурно-оздоровчої і психологічної реабілітації учасників АТО/ООС та членів сімей загиблих учасників АТО/ООС є неприйнятним в умовах сьогодення російської агресії по відношенню до України, дестабілізуючим лави ветеранів російсько-української війни, позбавленим державницького підходу, зрадницьким!

Федерація футболу учасників АТО ставиться з повагою до Федерації футболу України її Статуту та регламентних норм, визнає її виключну юрисдикцію з розвитку футболу в Україні, готова продовжувати співпрацювати з нею у порядку, передбаченому нормами ФІФА, УЄФА та законодавства, як це тривало протягом 2016-2018 років.

В зв’язку з чим, ПОВТОРНО закликаємо Вас особисто, Андрію Васильовичу, як Президента Федерації футболу України, до конструктивного діалогу у вирішенні питань, пов’язаних з процесом пролонгації Договору про співпрацю між Федерацією футболу України та Федерацією футболу учасників АТО щодо організації, управління та проведення змагань з футболу на 2019 рік, чіткого виконання всіх його положень, зокрема щодо забезпечення змагань з футболу серед команд Ліги учасників АТО на «КУБОК ГЕРОЇВ АТО», організованих Федерацією футболу учасників АТО, арбітражем, стадіонами/футбольними полями, а команд-учасниць м’ячами та формою, упорядкування взаємодії в його виконанні з регіональним федераціями футболу, та внесення регулярного чемпіонату України з футболу серед команд Ліги учасників АТО на “КУБОК ГЕРОЇВ АТО” до Єдиного календарного плану спортивних заходів Федерації футболу України та Єдиного календарного плану спортивних заходів України Міністерства молоді та спорту на 2019 рік, де організатором змагань є Федерація футболу учасників АТО.

Враховуючи вищенаведене і зважаючи на постійне ігнорування наших звернень, що принижує честь і гідність волонтерів та ветеранів АТО/ООС, змушені відкрито заявити, що час звертатися з проханнями пройшов! Ми вкотре вимагаємо від Вас, шановний Андрію Васильовичу:

1 - Провести безпосередньо за Вашої участі, як керівника Федерації футболу України, зустріч з представниками керівництва Федерації футболу учасників АТО та капітанів Ліги учасників АТО на «КУБОК ГЕРОЇВ АТО» щодо пролонгації взаємовідносин Федерації футболу учасників АТО з Федерацією футболу України щодо співпраці в рамках створеної Федерацією футболу учасників АТО ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ФУТБОЛЬНОЇ ЛІГИ УЧАСНИКІВ АТО на КУБОК ГЕРОЇВ АТО.

2 - Пролонгувати Договір про співпрацю між Федерацією футболу України та Федерацією футболу учасників АТО щодо організації, управління та проведення змагань з футболу на 2019 рік.

3 - Направити клопотання Міністерству молоді та спорту України щодо внесення регулярного чемпіонату України з футболу серед команд Ліги учасників АТО на “КУБОК ГЕРОЇВ АТО” до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на 2019 рік, де організатором змагань є Федерація футболу учасників АТО.

В разі не вирішення Вами, шановний Андрію Васильовичу, вищевказаних вимог в найкоротші терміни, залишаємо за собою право в будь-який допустимий спосіб захистити права учасників АТО/ООС по забезпеченню їх запровадженими Федерацією футболу учасників АТО програмами фізкультурно-оздоровчої і психологічної реабілітації учасників АТО/ООС та членів сімей загиблих учасників АТО/ООС, а відповідальність за наслідки покладатимемо на Вас особисто.

Наперед дякуємо за порозуміння!

Слава Україні!