2 лютого 2019 15:58
1

Леонид КУЧУК: "Я хочу тоже оставить след во львовском футболе"

На першій прес-конференції у якості головного тренера «Руху» Леонід Кучук поділився своїм бачення розвитку клубу та команди:


– По-перше: вдячний Григорію Петровичу за можливість попрацювати тут. Усе розпочалося просто: він колись запросив на каву – і так стартувала наша співпраця. Я вдячний Григорію Петровичу за всі ті спільні розмови і те, що надав мені шанс. Я спочатку хотів у всьому розібратися, а вже після цього безпосередньо зайнятися роботою. Просто тренувати для мене – вже не цікаво. Я хочу теж залишити слід у львівському футболі.

Для початку варто було зрозуміти менталітет регіону, який тут футбол. Погоджуюся, що це крок складний для мене. «Рух» – молодий клуб, але я прийняв таке рішення очолити цю команду. Найголовніше – створювати, а не руйнувати. Повірте, ми розпочали з нульової відмітки. Усвідомлюю, що зараз непростий час, але я люблю такі виклики. Мені подобається бажання президента «Руху» Григорія Козловського насамперед багато дати дітям. Створення академії, до якої він прикладає чимало зусиль, – складний процес. Проте цей проект мені дуже до вподоби. Потрібно об’єднати все це в єдине ціле – клуб і академія мають працювати на загальний результат.

Щодо найближчої перспективи головної команди, то завдання в нас водночас просте та складне – для початку потрібно не вилетіти. Для мене будь-яке завдання складне. Тому налаштовуватиму гравців усіх суперників сприймати, як «Барселону». Настрій на гру – дуже важливий компонент.

Скрупульозно підбираємо виконавців для подальших виступів в офіційних матчах. Не хочу озвучувати прізвища тих футболістів, які до нас приєднаються, – скажу лише, що це кваліфіковані виконавці, які сприймають ті вимоги, які ми висуваємо. Серед них є гравці, які раніше працювали зі мною. Зараз, за великим рахунком, у нашій обоймі є практично два склади. На будь-яку позицію потрібно мінімум 2 гравці. Конкуренція рухає футболом – причому це має бути конкуренція і зі суперником, і зі самим собою.

Дуже радий, що опинився в такому місті, як Львів, зізнаюся, що тут є у мене родичі – тітка, племінниці. Свого часу під час кар’єри футболіста я тут грав – проти дубля «Карпат» 1974-го року. Коли тепер приїхав, то здивувався, що тут є така база. Варто продовжувати розпочате та грамотно запусти всі ці процеси. Будемо працювати разом із президентом «Руху» Григорієм Козловським – як соратники.

У «Русі» ми вже створили селекційний відділ, постійно шукатимемо нових виконавців, які відповідають вимогам сучасного футболу. Всі процеси, які відбуватимуться в клубі, спрямовані на створення якісного та сильного клубу.

Найголовніше – це селекція. Активно працюватиме не лише в регіоні та в Україні, а й в інших країнах. Уже в Південній Америці переглядали 240 команд… Охочих до футболу дітей багато, як ти їх забезпечиш і навчиш – має велике значення. Так само, як і сім’я, релігія, виховання... Це великий потенціал, який треба вміти використовувати та запустити. Попереду в нас тернистий шлях, може, будемо помилятися, але робитимемо це разом. Головне завдання – залишити слід у львівському футболі. Мені, наприклад, приємно, що на стадіоні одного з клубів, де я працював, є графіті з моїм портретом – це означає, що недаремно я там доклав уміння та зусилля…

У цьому процесі важливою є кожна дрібниця – навіть те, як футболіст, образно кажучи, заходить у роздягальню. Нещодавно ми відвідали значну кількість європейських футбольних клубів. Так от мені сподобалася роздягальня загребського «Динамо»: це – як лабораторія. Є місце, де футболісти моляться, є кімната тільки для взуття, в іншій – лише форма, окремо – медична служба. Я так само серйозно до всього ставлюся – звертаю увагу на все: хто обслуговує футболістів, як вони харчуються, як проводять вільний час. Неважливого у футболі немає. Вважаю, що футболісти мають розвиватися на тільки фізично, а й розумово. Щось подібне варто запровадити згодом і в академії – словом, завдання у нас непросте.

Упродовж декількох місяців я уважно стежив за матчами «Руху». Не хочу вдаватися в подробиці, але мені було зрозуміло, на якому пульсі грає команда, чи підготовлена схема на гру, чи готували тренування. Все має бути під чітким контролем.

Дуже добре, що президент Федерації футболу Львівської області Олександр Шевченко теж активно співпрацює з клубом, близько приймає до серця його проблеми. Це вагома підмога. Львівський футбол – це величезний організм, не тільки «Рух», а й усе навколо. Бачу, як багато дітей із Львівщини хоче грати в футболу, варто дати їм таку можливість, надати їм шанс.

Зараз футбольний клуб «Рух» розширюється. Зі мною працюватимуть помічники, які знають або завтра знатимуть, що робити. Як і в будь-якому виробництві, у футбольному клубі теж має бути злагоджений механізм.

У моєму тренерському штабі працює ваш земляк Іван Федик. Він зі мною співпрацює вже не водній команді. Ми розпочали контактувати, ще коли він перебував у команді Олега Кононова, дуже багато розмовляли про футбол, об’їздили разом багато країн Європи. Помічник тренера – це людина, яка перебуває постійно з тобою, все готує, бере участь у тренуваннях, проводить їх. Словом, є твоїм найближчим порадником і колегою.

Під час тренувального збору в Туреччині є попередні домовленості з дублем київського «Динамо» та фінською командою їхньої Прем’єр-ліги. Але конкретики ще немає, вона з’явиться пізніше, наші спаринг-партнери ще визначаються. Але, повірте, проведемо не один якісний товариський матч у рамках підготовки до відновлення сезону – в мене в цьому плані є чималий досвід проведення тренувальних зборів.
Толково. Удачи. Интересно будет последить за развитием