23 січня 2019 16:51
1

Журналист Беда: "У меня есть основания полагать, что угрозы Павелко в мой адрес - не просто спектакль"

Швейцарський журналіст Арно Беда заявив у коментарі виданню "ГОРДОН", що звернувся у прокуратуру своєї країни із заявою про погрози з боку президента Федерації футболу України, нардепа від БПП Андрія Павелка. Беда зазначив, що збирається й надалі викривати корупцію в українському футболі.


"Трагедія – вбивство у Гані журналіста, який викрив корупцію у місцевому футболі, – не налякала мене, а навпаки, стимулює ще самовідданіше боротися із брудними людьми, щоб вони не мали можливості продовжувати свої злочини. Я і сам після того, як опублікував дві викривальні статті про корупцію президента Федерації футболу України Андрія Павелка, отримав особисто від нього погрози і змушений був звернутися до прокуратури з відповідною заявою. Зараз пан Павелко висунув проти мене і видавця надуманий і необґрунтований позов, у якому, зокрема, просить суд Лозанни заборонити мені писати про нього та його корупцію", – повідомив журналіст.

Він додав, що слухання за цим позовом уже відбулося.

"Я не буду випереджати події, повідомляючи вам про винесене рішення, перш ніж це зробить суд, але я безумовно хочу звернути увагу на те, що в європейській практиці є недоторканне поняття – право на свободу вираження думки, воно закріплене в Європейській конвенції з прав людини і є однією з найважливіших основ демократичного суспільства та однією з основних умов для його прогресу і розвитку. Навіть більше, Андрій Павелко є особою публічною, зважаючи на посади, які він обіймає, і має бути готовим до пильнішої уваги як із боку громадськості, так і з боку преси. Практика Європейського суду з прав людини також однозначна в цьому питанні. Тож звернення Андрія Павелка до суду Лозанни є лише профанацією і жалюгідною спробою відвернути увагу європейської преси від його персони", – вважає Беда.

Спробу українського чиновника заборонити в майбутньому писати статті про нього журналіст назвав смішною.

"Це занадто суворе обмеження свободи слова журналіста, і його не може бути виправдано взагалі нічим, до того ж, якщо тема становить суспільний інтерес, як у ситуації з Павелком. Можливо, в корумпованому українському суді така заборона стала б можливою, зважаючи на впливовість персони цього політика, однак європейські суди завжди аналізують зміст публікації, перед тим як винести те чи інше рішення, а от зробити такий аналіз на майбутнє, поки статтю ще не написано, – просто неможливо", – пояснив він.
Швейцарський журналіст зазначив, що автори інших розслідувань про ФФУ не мають такої пильної уваги від її президента, оскільки він упевнений у своїх позиціях в Україні, а публікації в європейській пресі становлять для Павелка реальну небезпеку.

"Усе, я думаю, досить просто – у своїх статтях я розповів про те, що пан Павелко пристойно збагатився, провернувши досить просту схему. Не буду називати подробиць, уже неодноразово про це говорили. Про цю корупційну схему Павелка і багатьох інших журналісти зняли десятки відеоматеріалів і написали сотні публікацій, відкрито кримінальні справи в Україні та Німеччині. Однак тільки до мене пан Павелко виявляє підвищену увагу: замовив публікацію брудних неправдивих статей, особисто погрожував, висунув позов. Десятки журналістських розслідувань і сотні публікацій в Україні його не так турбують, і не тому, що вони менш правдиві та викривальні. В Україні Павелко упевнений у відсутності наслідків для нього. А всього дві мої статті змусили його так хвилюватися, тому що їх було опубліковано у Швейцарії, де розташована штаб-квартира УЄФА, у виконком якої так хоче потрапити Павелко. І пан Павелко знає, що тут не будуть так само просто, як в Україні, заплющувати очі на його корупцію", – упевнений Беда.

Після погроз на свою адресу він уважає, що практику залякування журналістів українські політики намагаються поширити за межі країни.

"Наскільки я можу судити зі ЗМІ, побиття і напади на журналістів в Україні перетворилися на буденність. Із неймовірною періодичністю в українській пресі з'являється інформація про те, що викривальна діяльність стала причиною для завдання травм людині. Утім, донедавна все це було, скажімо, "внутрішньоукраїнською" справою – бандити в політичних та бізнес-колах розбиралися із журналістами, які викривали їхню корупцію, суто всередині країни. Однак тепер є всі підстави говорити, що це може поширитися і на європейську пресу, адже на кону чималі гроші і неабиякі наслідки для учасників схем, які, судячи з того, що Україна не поспішає розбиратися у всьому цьому, можуть настати тільки в тому разі, якщо Європа не відмовчуватиметься і дасть хід справі. Відповідно, у мене є підстави вважати, що погрози на мою адресу – не просто спектакль", – зазначив швейцарський журналіст.

Він заявив, що в Україні у Павелка "досить сильні корупційні зв'язки та політичний уплив", тому журналістські розслідування українських авторів ніяк не шкодять йому.

"Ще однією можливою причиною може бути той факт, що в Україні ще недостатньо розвинений механізм, який дає змогу журналістам і громадянам з активною громадською позицією боротися з корупцією. В Україні журналісти-розслідувачі за фактом проводять якісні розслідування, збирають достатньо матеріалу для притягнення конкретної особи до відповідальності, але далі ніж на телеекрани і сторінки преси цей матеріал не потрапляє. Наскільки я розумію, часто журналісти не ініціюють подальших розглядів та не об'єднують зусилля в цьому напрямі, зі свого боку правоохоронні органи та офіційні організації не поспішають займатися опублікованими матеріалами, якщо на це немає відповідної "політичної волі", – вважає Беда.


Він навів для порівняння скандал із керівником футбольної асоціації Гани, причиною якого став один фільм про корупцію.

"І реакцією ФІФА на викриття фактів корупції стала довічна дискваліфікація голови асоціації Квесі Ньянтакі, а уряд Гани розпустив національну федерацію футболу. У випадку Павелка, враховуючи його впливове становище в Україні, він не тільки залишається керівником ФФУ, членом парламенту і головою бюджетного комітету, а й із порушенням заборони українського та міжнародного законодавства його кандидатуру висунуто в члени виконкому УЄФА, вибори до якого відбудуться вже 7 лютого. Але те, що на вимоги законів і корупцію високопосадовців в Україні часто заплющують очі, ні для кого не новина. Мене найбільше здивувало, що, незважаючи на зазначені заборони, кримінальні розслідування у кількох країнах щодо Павелка, десятки викривальних журналістських розслідувань, кандидатуру Павелка прийняла УЄФА і допустила до виборів", – звявил журналіст.

Беда повідомив, що за його заявою про погрози вже відкрито кримінальне провадження у прокуратурі Швейцарської Конфедерації.

"Також у мої плани входить звернення до суду щодо його публічних образ на мою адресу і того наклепу, який уважаю неприйнятним і неприпустимим. Тому як журналіст, який ризикує своїм життям, щоб донести до широкої громадськості інформацію про корупційні діяння Павелка, я звертаюся, зокрема, і до українських ЗМІ – не залишайтеся осторонь і не дозволяйте спустити вашу працю в трубу, не зупиняйтеся на досягнутому і стукайте в усі двері, навіть якщо їх наглухо зачинено. Я ж, зі свого боку, буду звертатися і в УЄФА, і у ФІФА, щоб донести до них усі відомі мені факти щодо Андрія Павелка", – резюмував Арно Беда.

2018 року Беда написав дві статті для L’Illustré, в яких розповідав про позику €4 млн, яку УЄФА виділив Україні для будівництва в Києві заводу з виробництва штучних покриттів для футбольних полів. Однак виробники обладнання і матеріалів для будівництва заводу здійснювали постачання не безпосередньо в Україну, а в офшор, за яким, за даними репортера, стояли фірми, до яких причетний Павелко.
може,цей хлопець,доведе діло до викриття і відставки цього бика Павелко,а краще до тюряги.