9 січня 2019 12:05

Малиновский в "Роме": почему такой трансфер выгоден для всех

Є впевненість, що все буде добре. Блогер "Футбол 24" Сергій Тищенко відреагував на чутки щодо переходу одного з лідерів збірної України у Серію А.


Все більше розмов про те, що український півзахисник бельгійського Генка Руслан Маліновський потрапив до сфери інтересів римської Роми. Відомий журналіст Артем Франков прямо написав про це. Не думаю, що пану Франкову потрібна якась популярність, або ж він женеться за славою. Не вірити йому у мене немає ніяких причин. Згодом цю тему підхопили інші журналісти.

Давайте разом проаналізуємо, наскільки реальний цей трансфер і чи спроможний Маліновський стати успішним у Ромі.


Шлях до Європи


Руслан Маліновський – це приклад не тільки для футболістів, але й для всіх інших, як потрібно боротися за своє місце під сонцем. На шляху Руслана до успіху виникло дуже багато проблем, але він зумів проявити характер та подолати усеможливі труднощі.


Свого часу його відрахували із системи Шахтаря, мовляв, гравець без перспектив. Маліновський повернувся до рідного Житомира, де грав за команду Легіон у першості району. Також перебивався заробітками, виступаючи за команди інших районів області – у першу чергу, Попільнянського. Був на перегляді у вінницькій Ниві, але в команду Олега Федорчука так і не перейшов через юний вік. Самому Федорчуку, який також походить із Житомирщини, імпонував молодий гравець, але Руслан був тоді занадто юним.


Багато в чому вирішальним для Маліновського стало створення Шахтаря-3 для участі у Другій лізі. Нова команда потребувала футболістів, тож Руслана повернули до Донецька. Шахтар-3 став кузнею талантів. Із цієї команди вийшли Болбат, Малишев та ряд інших відомих виконавців.


Так і не отримавши шансу у команді Луческу, Маліновський поїхав в оренду до Севастополя. Кримську команду очолив Олег Кононов, який запрошував молодих гравців, думаючи про перспективу. Із Динамо запросили сьогоднішнього форварда Чорноморця Володимира Коваля та Євгена Новака, який грає за македонський Вардар. Із молодіжних команд Шахтаря підтягнули Руслана Маліновського та Олександра Караваєва, який тепер капітанить у Зорі. А для досвіду взяли Ігоря Дуляя та Маріуша Лєвандовскі. Амбіції у тодішнього президента команди Вадима Новинського були дуже серйозні.


Але недовго музика грала. Вивівши команду в УПЛ, Кононов покинув її після стартових турів чемпіонату. Його замінив Геннадій Орбу. Якщо при Кононові Маліновський отримував ігрову практику, виходячи здебільшого на заміни, то з приходом Орбу грав тільки за молодіжну команду.


Як не парадоксально, але моментом істини для Маліновського стала анексія Криму. Футбольний клуб Севастополь припинив існування. Орендовані гравці Шахтаря поїхали допомагати Зорі у кваліфікації Ліги Європи (більшість легіонерів команди Вернидуба не захотіли повертатися в Україну через усім відомі події).


У Вернидуба наш герой розкрився. Журналісти жартували, мовляв, тренер запросив Маліновського тільки тому, що він також походить із Житомира. Насправді, це зовсім не так. Руслан упродовж дуже короткого часу закріпився на провідних ролях у середині поля луганської команди. Молодий хавбек запам’ятався двома голами на Де Куйп, які ледь не залишили Фейєнорд за бортом Ліги Європи. Перемагаючи 3:0, Фейє дозволив Зорі зрівняти рахунок, але в ендшпілі українському клубу банально не вистачило досвіду.


У наступному сезоні кваліфікації Ліги Європи доля звела Зорю із бельгійським Шарлеруа. Ті матчі Маліновський може записати собі до активу. Зоря спокійно здолала суперника, а Руслан забив двічі, ставши одним із найбільш активних героїв матчу. У Києві Руслан ще раз розписався у воротах бельгійського клубу. Ось тут на талановитого українця звернули увагу представники Генка. Після першої половини сезону Руслан поїхав туди на правах оренди.


У Бельгії все пішло доволі непогано. Звичайно, потрібен був час на адаптацію, на притирку до нових реалії. Але молодий футболіст прогресував. Ключовим моментом для Маліновського стала важка травма хрестоподібних зв’язок напередодні Євро-2016. Руслан залишився без футболу майже на рік. Ця обставина дозволила Генку скористатися ситуацією та прописати в контракті футболіста опції викупу. ЗМІ називали тоді суму близько трьох мільйонів євро.


Повернувшись після травми, Маліновський почав забивати практично з перших матчів. Було зрозуміло, що він повернувся ще сильнішим. На сьогодні Руслан Маліновський – один із найкращих футболістів чемпіонату Бельгії, гравець стартового складу збірної України, один із лідерів та найкращих бомбардирів Генка, який у цьому сезоні виграв групу Ліги Європи та має хороші шанси на чемпіонство у Бельгії.


В Україні завжди вистачало талановитих гравців. Але далеко не всі досягнули успіху у футболі через відсутність характеру. Якщо не вдається знайти себе у складі наших грандів – на цьому все зупиняється. Молодий гравець не готовий долати труднощі. Винні усі, тільки не він. Натомість Руслан Маліновський став прикладом того, як варто долати перешкоди, йти до кінця за своєю мрією на противагу негараздам.


Руслан грає у середині поля. Більше орієнтований на атаку, хоча останнім часом суттєво додав у грі на оборону. Дуже добре працює із м’ячем, має гарне бачення поля. Майстер виконання стандартів та дальніх ударів.


Позиція Генка


Зараз клуб Маліновського має прекрасні шанси на те, щоб здобути чемпіонство. Генк є лідером першості, випереджаючи місцеві гранди – Брюгге та Андрелехт. Причому за грою команда Руслана також виглядає найкращою в країні.


Андерлехт провалив першу частину сезону. Тренера відправили у відставку. Зараз на команду очікують зміни. Брюгге грав у Лізі чемпіонів, тож не міг приділити всю увагу внутрішній першості. Доля чемпіонства вирішуватиметься весною, коли команди поділяться на дві групи. Наразі рано робити якісь серйозні прогнози.


У Лізі Європи Генк виграв свою групу із Фенербахче, розбивши турків на їхньому полі. Наступним суперником у плей-офф буде недавній суперник Динамо по кваліфікації Ліги чемпіонів – празька Славія. Враховуючи, що взимку чемпіонат Чехії також бере паузу, Генк має хорошу можливість пройти до 1/8 Ліги Європи.


ЗМІ повідомляли, що ще влітку іспанська Сельта була зацікавлена у підписанні Маліновського. Клуби не зійшлися у ціні. Іспанці пропонували 7-8 мільйонів, тоді як бельгійці хотіли 15. Також медіа писали про інтерес до українця від гладбахської Борусії та ще ряду клубів.


В осінніх матчах за збірну України Маліновський проявив себе із позитивного боку. Став лідером середини поля. На власній майстерності забив Чехії у Харкові в рамках Ліги націй, а також зумів відзначитися у товариській грі проти Італії.


Звичайно, у Генку все розуміють. Попит на Маліновського тільки зростатиме. Тому всі ці розмови про переходи до сильніших чемпіонатів – на руку Генку, адже ціна збільшується. Варто враховувати, що команда в цьому сезоні має всі шанси бути успішною як у Європі, так і на внутрішній арені. При цьому, зараз пік ціни на 25-річного українця. У чемпіонаті Бельгії він вже зробив усе, що тільки міг. Тож після закінчення сезону Генку потрібно прощатися із своєю зіркою.


Враховуючи проблеми Андерлехта, у команди Маліновського є всі шанси поборотися із Брюгге за золоті нагороди. Звичайно, "світить" участь у Лізі чемпіонів (напряму або ж через кваліфікацію, якщо команда посяде другу сходинку). Це принесе в бюджет Генка доволі серйозні фінанси. Тож навряд чи варто очікувати варіанту, при якому Маліновського відпустять вже зараз, взимку. Найімовірніше, чекатимуть до літа, щоб отримати більше та поборотися за Лігу чемпіонів.


Рома


Говорячи про Рому, насамперед потрібно звернути увагу на людину, яка посідає ключову позицію та формує філософію клубу, – іспанця Рамона Мончі. Свого часу він зміг зробити з іспанської Севільї команду, яка тричі вигравала Лігу Європи і досягнула рівня Ліги чемпіонів. І головне – продавала гравців на сотні мільйонів доларів. Така собі бізнес-модель, де всі досягнення є тільки додатковою можливістю для подальшого продажу гравців.


Минулого сезону Рома створила сенсацію на рівні Ліги чемпіонів. У матчах плей-офф змогла залишити за бортом не тільки Шахтар, але й саму Барселону. Мончі вирішив, що це був максимум того складу, тож, окрім продажу за величезні гроші голкіпера Аліссона, попрощався із провідними центральними півзахисниками – бельгійцем Раджою Наінгголаном та голландцем Кевіном Стротманом. Життя показало, що Мончі частково мав рацію. Наінгголан зараз має великі проблеми особистого характеру в Інтері.


Поки не все йде гладко. У Лізі чемпіонів Рома зуміла вийти з групи разом із Реалом, залишивши позаду ЦСКА та Вікторію. А от у Серії А "вовки" перебувають ближче до екватора турнірної таблиці, хоча можливість поборотися за зону Ліги чемпіонів ще є.


Найголовніша проблема в тому, що команда не є одним цілим, бракує стабільності. Хороші матчі змінюються провалами. Без Наінгголана та Стротмана втратилася динаміка у середині поля. Саме у центральному плацдармі не вистачає креативних дій. Якщо із грою на оборону Н‘Зонзі та Крістіанте спільно з ветераном Де Россі ще якось справляються, то із креативом, початком атак та їхнім завершенням – великі проблеми. Розчаровує літній новачок із ПСЖ – аргентинець Хав’єр Пасторе.


Ромі необхідний ще один креативний гравець у середину поля, який зможе не тільки будувати атаки команди, але й сам загрожувати воротам суперника. Атакувати другим темпом, забезпечувати форварда гострими пасами.


У нещодавньому товариському матчі Італія – Україна Руслан Маліновський проявив себе якнайкраще. Зумів забити гол, а наприкінці поєдинку навіть міг принести українцям перемогу – удар прийняла на себе поперечка. Звичайно, така гра не залишилася непоміченою в Італії.


До всього, Рамон Мончі прекрасно знає стан справ на українському ринку. Свого часу його Севілья підписувала Євгена Коноплянку із Дніпра, Мар’яна Шведа із Карпат та Бенуа Тремулінаса із Динамо.


ЗМІ повідомляють, що Рома обирає між Маліновським та колумбійцем із Боки Хуніорс Вілмаром Барріосом. Якщо українець славиться своїми дальніми ударами, виконанням стандартів, то колумбієць більше працює на оборону. Порівнювати цих футболістів насправді дуже складно. В особі Маліновського Рома може отримати нового Наінгголана, а Барріос – більше для руйнування.


Настав час переговорів, торгів, компромісів тощо. Генк вимагатиме за свого лідера кругленьку суму. Мончі потрібно докласти максимум зусиль, щоб придбати Маліновського. Безапеляційно заявляти про бажання гравця – явно не у правилах Мончі. Потрібно створювати конкуренцію для можливих новачків, щоб клуби йшли на поступки в переговорах. Думаю, у Ромі це прекрасно розуміють.


Для Роми будь-який новачок – це, в першу чергу, капіталовкладення. Із часом він має принести у клубну казну ще більше грошей від власного продажу. Якщо Мончі цікавиться Маліновським – отже в цьому гравцеві бачать перспективу подальшого розвитку. Сучасна Рома – це можливість потрапити у топ-клуби, а 15-20 мільйонів, які хоче Генк, є підйомною сумою для римлян.


За стилем гри Маліновський підходить для Роми. Генк також сповідує комбінаційний, швидкий футбол першим номером. Центральному півзахиснику потрібно займатися креативною роботою у середині поля, гарно працювати із м’ячем, мати хороший пас.


Можуть виникнути проблеми в плані стилістики чемпіонату. Якщо бельгійська ліга – відкрита, славиться своєю атакою, то Серія А канонічно віддавала перевагу обороні та тактиці. Над цими аспектами Руслану доведеться багато працювати.


І все ж є впевненість, що все буде добре. Маліновський зумів перебудуватися із Зорі на гру Генка. Згодом сприйняв стиль Андрія Шевченка у збірній України. Йому не звикати до серйозних випробувань.


Сергiй Тищенко