31 грудня 2019 12:27

Андрей ШЕВЧЕНКО: "Это был очень важный год для становления сборной Украины"

Напередодні Нового року на запитання офіційного сайту ФФУ відповів головний тренер збірної України Андрій Шевченко.


— Як ви оціните 2018 рік у цілому для себе й команди? Наприклад, у порівнянні з 2017-м. Що поки не вдалося реалізувати?

— Це був дуже важливий рік для становлення збірної України. Наша з хлопцями робота принесла перші результати, і ми не збираємося зупинятися на досягнутому. Перед нами стоять ще більш складні завдання. Я бажаю всім гравцям у новому році здоров'я, сил, гарного настрою й перемог!


— Який із матчів ви б виділили в першу чергу — і чому?

— Усі матчі цього року були важливими з точки зору розвитку гри. Ми провели дуже активну весну в поєдинках із суперниками різної сили й різних футбольних шкіл. Нам вдалося переглянути в дії всіх тих, на кого ми розраховували. Восени команда зосереджено й дисципліновано провела груповий турнір Ліги націй, ми посіли перше місце й підвищилися в класі до дивізіону А, це найвищий із рівнів. Дострокова перемога в турнірі дала нам можливість для експериментів наприкінці року, у результаті тренерський штаб отримав багато матеріалу для аналізу й підготовки команди до ігор у відбірному турнірі Євро-2020.


— Відмінний мікроклімат називають мало не ключовим фактором для нинішньої збірної. Чи ви згодні з цим?

— Це нормально, команда — як велика сім'я, тут повинна бути здорова атмосфера. Але це не означає, що я допускаю відсутність дисципліни. Усі хлопці знають правила, і я дуже радий, що всі без винятку ставляться до цього серйозно й дуже професійно.


— Які у вас плани на січень-лютий? Чи плануєте побувати на зборах «Динамо», «Шахтаря», на матчах легіонерів?

— Так, у лютому «Динамо» й «Шахтар» відновлюють єврокубковий сезон, ми будемо переглядати ці ігри, знову розділимо між тренерами поєдинки. Нагадаю, збірна грає офіційний матч у Лісабоні проти Португалії вже в березні, і часу на активну підготовку буде зовсім небагато.


— У відборі на Євро ми стартуємо з двох виїзних матчів і фінішуємо в Сербії. Календар не найкращий?

— Календар нормальний. Звичайно, нам буде важче весною, коли команди в Україні традиційно важко набирають форму. Але в будь-якому випадку все вирішиться тільки під кінець року.


— Будучи футболістом, ви грали проти збірних Сербії, Литви та Люксембургу. Можливо, якийсь матч особливо відклався у пам'яті?

— Ті спогади зараз абсолютно неактуальні. Ми добре знаємо Сербію, не так давно Україна проводила з цією командою товариську зустріч у Харкові. Це, ймовірно, найсильніша команда з третього кошика жеребкування. Але й Литва і Люксембург будуть для всіх без винятку складними суперниками. Зараз в Європі практично немає команд, які не вміють грати у футбол. Завдяки новим форматам УЄФА навіть маленькі збірні отримують реальні шанси потрапити до фінальної частини турніру, отже, в усіх тепер присутня мотивація, усі звикли до гри на результат.


— Що побажаєте вболівальникам збірної України напередодні Нового року?

— Я хочу побажати не тільки вболівальникам, але й усім нам миру, процвітання рідної країни! Будьте завжди разом — ну й, звичайно, вболівайте за збірну України! Ми граємо саме для вас!