10 грудня 2018 15:33

Александр ПЕТРАКОВ: "Главный фаворит группы - Португалия, но это еще не значит, что она будет победителем"

Головний тренер юнацької збірної України U-16 Олександр Петраков вважає, що в синьо-жовтих у кваліфікації Євро дуже складна група.


Восени 2019 року наймолодша збірна України (футболісти не старші 2003 року народження) зіграє свої перші офіційні матчі. За результатами жеребкування кваліфікаційного раунду Євро-2020 (U-17) підопічні Олександра Петракова поміряються силами зі збірними Португалії, Грузії та Албанії.

Про майбутніх суперників та найближчі плани офіційному сайту ФФУ розповів головний тренер нашої команди.

— Олександре Васильовичу, боротися з такими командами, як Португалія, Грузія й Албанія, синьо-жовтим до снаги?

— Мені зараз складно відповісти на це питання, оскільки наша команда тільки будується, ми переглядаємо багато футболістів. І можу сказати, що з хлопцями 2003 року народження в нас поки що біда. Але попереду ще майже рік підготовки, тому в майбутнє ми дивимося з оптимізмом. Хоча розуміємо, що головний фаворит турніру — Португалія, яка є й господарем майбутніх змагань.

— Хто буде претендувати на другу путівку до еліт-раунду?

— Фаворит — не завжди переможець. Хоча, якщо виходити з нинішніх розкладів, то за друге місце, думаю, будуть боротися Україна й Грузія. Але ще потрібно добре вивчити албанців, більшість з яких виступає в різних лігах італійського чемпіонату.

— Португалія U-16 грає в такий самий футбол, як і головна команда країни?

— Так. Португальці діють за схемою 4—3—3. Грузини генетично завжди були технічними. У 16-річному віці представники Кавказу випереджають українців у фізичному плані. Ми їх наздоганяємо років у 19. А албанці будуть діяти строго, намагаючись не поступитися в боротьбі. Будемо шукати свої козирі.
— Які найближчі плани наймолодшої збірної?

— Участь у турнірі «Кубок розвитку», який у другій половині січня пройде в Мінську. Там ми зіграємо з командами на рік старшими за нас. Нашим хлопцям такий урок повинен піти на користь.

— Суперники збірної України вже відомі?

— Так. Це Словаччина, Болгарія й Литва.

— На цей збір клуби відпустять усіх футболістів?

— Виклики у клуби я відправив уже давно. У цей період хотілося б зібратися з усіма хлопцями, яких ми викликали. Принаймні директори академій мені підтвердили ще у вересні, що будуть відпускати своїх гравців до збірної. У Білорусі в нас буде п'ять днів тренувань, а потім сам турнір, на якому ми проведемо щонайменше п'ять матчів. Є шанс добре попрацювати над різними компонентами гри.

— Уже можете назвати список футболістів?

— Так. Це воротарі Артем Фастов («Динамо» Київ), Тимур Пузанков («Шахтар» Донецьк); захисники Марк Мампассі, Едуард Козік (обидва — «Шахтар» Донецьк), Антон Боль («Динамо» Київ), Володимир Маленков («ДЮСШ-11 Чорноморець» Одеса), Гліб Савчук («УФК-Карпати» Львів), Єгор Грибов («Маріуполь»), Віталій Роман («Карпати» Львів), Андрій Каландадзе (УФК Дніпро); півзахисники Олег Очеретько, Дмитро Шостак (обидва — «Шахтар» Донецьк), Станіслав Урсулов («ДЮСШ-11 Чорноморець» Одеса), Олег Христенко, Сергій Лебедєв (обидва — «Дніпро»), Назар Волошин («Динамо» Київ), Максим Хлань («УФК-Карпати» Львів), Микита Махиня (УФК Дніпро); нападники Кирило Попов («Динамо» Київ) і Андрій Вересюк («Дніпро»).