8 грудня 2018 11:14
2

СИДКЛЕЙ: "В Бразилии мне дали прозвище в честь Бэйла за высокую скорость"

Бразильський латераль Сідклей прибув до «Динамо» влітку 2018 року. У тих матчах, які він встиг зіграти, 25-річний футболіст продемонстрував те, завдяки чому на нього звернули увагу селекціонери «біло-синіх». Але для того, щоб стати гравцем основного складу, слід витримати серйозну конкуренцію – і він до неї готовий.


- Чи футбольна у вас родина?

- Мій дідусь грав у футбол на аматорському рівні, й свого часу водив мене на заняття до дитячої школи. На жаль, його вже немає в живих, але, сподіваюся, він радіє моїм успіхам у кращих світах.


- До Києва ви приїхали один або з рідними?

- Поки я адаптуюся до життя в новій для себе країні на самоті. Думаю, після зимових зборів моя родина приєднається до мене в Києві вже на постійній основі.


- Виступаючи за «Коринтіанс», ви грали разом із Майконом, який улітку перейшов до «Шахтаря». Продовжуєте підтримувати дружні стосунки з ним в Україні?

- За межами поля – безперечно, та й наші жінки добре спілкуються між собою. Як тільки справа стосується футболу, то наша дружба закінчується, адже він захищає кольори найбільш принципового суперника на внутрішній арені.


- Окрім Майкона, ще спілкуєтеся з кимось із бразильців «Шахтаря»?

- Оскільки ми живемо разом на Печерську, то перетинаємося з ними – у ресторані, в басейні, просто у дворі. Але не можу сказати, що з кимось із них підтримую близькі дружні відносини.


- Яка ваша рідна позиція? Які власні якості можете виділити?

- Лівий захисник. Щодо якостей, то про це краще запитати спеціалістів. Єдине, що можу сказати, – я завжди граю з бажанням і намагаюся ніколи не опускати руки.


- Вашим прямим конкурентом на лівому фланзі захисту є хорват Йосип Піварич. Що можете сказати про нього?

- Думаю, погані футболісти не стають віце-чемпіонами світу (посміхається). Але здорова конкуренція змушує мене працювати ще більше, щоб тягнутися до нього й відповідати його рівню, а згодом і стати основним виконавцем на своїй позиції. Зараз же ми допомагаємо один одному, щоб у першу чергу приносити користь команді.


- Перейшовши до «Коринтіанса», чинного чемпіона Бразилії, ви відразу стали гравцем стартового складу. У «Динамо» так само швидко сподівалися стати основним виконавцем?

- Потрібно пам’ятати, що цього разу я приїхав до абсолютно незнайомої для мене країни, і певний час піде на адаптацію. Але, перейшовши до «Коринтіанса», я своєю працею заслужив право грати в основному складі. Так само й у «Динамо» я докладу всіх зусиль, аби частіше виходити на поле та допомагати команді здобувати перемоги в чемпіонаті України та Лізі Європи.


- Ви щойно стали основним гравцем у «Коринтіансі» – й відразу перехід до «Динамо». Це була ваша ініціатива або «Атлетико Паранаенсе», якому належить ваш контракт?

- Цей перехід пішов на користь як мені, так і моєму клубу. У програші залишився, напевно, лише «Коринтіанс», адже не минуло навіть і року, як я почав грати за них на правах оренди. У той же час я щасливий, що отримав можливість перейти до сильного клубу, який регулярно виступає в єврокубках.


- Багато говорять про те, що футболістам із Латинської Америки важко адаптуватися в нашій країні. Що можете сказати з цього приводу після того часу, що ви провели в Україні?

- Найбільша проблема – це мовний бар’єр, - навіть найкращий перекладач не зможе передати всі тонкощі того, що каже головний тренер. Тому я активно займаюся з викладачем, і з кожним днем усе краще розумію не лише партнерів, але й адаптуюся до повсякденного життя.


- Чи є якісь вправи у тренувальному процесі «Динамо», які вам не подобаються?

- Загалом, усі вправи сприймаю позитивно. У тому числі й ті, що стосуються навантажень, адже розумію, що вони необхідні для підтримання фізичної форми.


- Якщо брати до уваги показники техніко-тактичних дій, то ви на футбольному полі першочергово приділяєте увагу своїм безпосереднім обов’язкам в обороні, а вже потім вибігаєте в атаку. Нетипово, як для бразильців…

- Чесно кажучи, я завжди вважав себе саме атакувальним гравцем (посміхається). Свого часу я виступав і в півзахисті, і мене тягне до воріт суперника. Що стосується виступів у «Динамо», то повною мірою продемонструвати свої якості ще не було можливості. Коли буде взаєморозуміння з партнерами, награні комбінації, тоді, сподіваюся, я зможу продемонструвати свої найкращі якості.


- У сезоні 2017 року ви стали найкращим бомбардиром «Атлетико Паранаенсе», забивши сім м’ячів. Як це вдалося номінальному захиснику?

- Це заслуга не лише моя, а й усієї команди, яка працювала на результат. Я же демонстрував те, що мені найкраще вдається, – брав участь в атакувальних діях, демонстрував індивідуальний дриблінг, тощо.


- Один із найкращих футболістів на вашій позиції – бразилець Марсело. Чи стежите за своїм співвітчизником, вчитеся чомусь у нього?

- Стараюся переглядати матчі «Реала», щоб мати змогу повчитися якимось прийомам чи техніці у Марсело. Тим паче приємно, що найкращим гравцем світу на моїй позиції є бразилець (а до нього ще був Роберто Карлос), адже зараз амплуа лівого захисника є доволі рідкісним на моїй батьківщині.


- Уболівальники у Бразилії дали вам прізвисько «Сідбейл». Звідки воно пішло?

- Таке прізвисько мені дали на честь валлійця Гарета Бейла через високу швидкість, яку я здатен розвивати на полі. Звичайно, приємно, коли порівнюють із такими великими гравцями, але потрібно багато працювати, щоб постійно показувати високий рівень гри.

Мне кажется, на позиции левого защитеика, Сидклей выглядел бы ярче. Он хорошо умеет начинать атаки, забегать... Сейчас ему приходится больше ждать этого "начала" от партнеров, и пространства для щабегов нету( Интересно было бы посмотреть: Миколенко вместо Кадара в центре, Сидклей левый защитник, а перед ним Вербич.
Сховати
Sanya, головне щоб Хацкевичу це в голову прийшло))