8 листопада 2018 12:14
2

Мирослав СТУПАР: "Кашшаи в моменте с пенальти при всем желании ничего не мог рассмотреть"

Донецький "Шахтар" в матчі 4-го туру группового раунду Лігі чемпіонів зазнав нищівної поразки з рахунком 0:6 від "Манчестер Сіті". Проте, навіть попри значну перевагу господарів не обійшлося без помилки знайомого українським вболівальникам головного арбітру зустрічі Віктора Кашшаї.


На Євро-2012 угорець не зарахував чистий гол нападника "синьо-жовтих" Марко Девіча у ворота збірної Англії. Вчора 43-річний рефері знову помилився, призначивши суперечливий пенальті у ворота "Шахтаря" на 24-хвилині матчу після падіння Стерлінга у штрафному майданчику "Гірників". Авторитетний у минулому арбітр ФІФА Мирослав Ступар оцінив роботу суддівської бригади на чолі з Віктором Кашшаї.


- Так, Кашшаї дійсно помилився. Тут нічого говорити. Проте він допустив помилку не тому, що йому потрібно купити окуляри і в нього покращиться зір. З того ракурсу, з якого він бачив той момент - він нічого не міг розгледіти при всьому бажанні. Угорець дивився у спину Матвієнко і Стерлінгу, який зачепився за газон і впав. Це було звичайне падіння, але не порушення правил. Кашшаї не розібрався в цьому моменті, тому що він його не бачив: було там порушення правил, чи ні. Він побачив тільки падіння, на яке зреагував з такою впевненістю, ніби стояв поруч. Апеляції гравців "Шахтаря" зовсім не сприймалися. Проблема в тому, що такі арбітри, як Віктор Кашшаї, зупинилися у своєму досконаленні і розвитку. Його вибір позиції був неправильним. Якщо б угорець знаходився на діагоналі, по якій рухаються арбітри, то він повинен був знаходитися у штрафному майданчику, щоб бачити цей ігровий епізод у профіль. В такому випадку він не зафіксував би порушення, якого не було.


Асистенти на лінії біля воріт в черговий раз продемонстрували свою недієздатність і неефективність. Так, їх основний обов'язок дивитись за тим, пересік м'яч лінію воріт, чи ні. Але ми бачимо, що й тут вони помиляються. Так само було на Євро-2012 у Донецьку, коли збірна України грала з Англією. Асистенти також повинні бачити боротьбу у штрафному майданчику, адже момент відбувається перед ними на невеликій відстані. В даному епізоді асистент на лінії воріт міг побачити, чи було порушення Матвієнка на Стерлінгу, чи не було і підказати Кашшаї.


Ось це була б командна робота. Виходить, що УЄФА платить гроші цим асистентам, а толк із них у даному випадку нульовий. Зрозуміло, що ця помилка не вплинула на кінцевий результат, але вона була кричущою. І чомусь в черговий раз для українців.


- Другий пенальті у ворота "Шахтаря", коли Степаненко "зрізав" Давіда Сілву у власному штрафному майданчику був 100 відстоковий?


- Так, ви бачили реакцію Степаненка. Він навіть не сперечався. Там було все очевидно. Тарас стелився у підкатах в штрафному майданчику і в матчі з "Динамо". Тоді порушення правил не було, а в матчі з "Манчестер Сіті" його стрибок у ноги Сілві призвів до пенальті. Кашшаї зреагував правильно, але в даній ситуації будь-який арбітр приняв би правильне рішення.


- Віктор Кашшаї буде покараний за свою помилку?


- Не думаю, що його покарають. Зараз, коли в УЕФА немає Колліни, можливо, щось змінилося в методиці оцінки арбітражу. Подивимось на майбутні призначення арбітрів. Якщо прізвища Кашшаї не буде на матчі Ліги Націй, значить його покарали. Проте я в цьому дуже сумніваюся, адже якщо це станеться, то це вплине на імідж арбітра. Що стосується гри донецького клубу, то у мене склалося враження, ніби "Шахтар" їхав на "жигулях", а "Манчестер Сіті" - на "бентлі". Апріорі було зрозуміло, хто переможе.

Почему Степаненко не получил горчишник?
Такие арбитры, как Кашшаи портят футбол