22 жовтня 2018 16:32

Александр ГОЛОВКО: "Жду вердикта ФФУ по итогам выступлений в отборочном цикле. Как решат, так и будет..."

Головний тренер молодіжної збірної України Олександр Головко оцінив виступ своїх підопічних у відборі до Євро-2019 (U-21).


Збірна України U-21 до останнього туру кваліфікації на Євро-2019 зберігала шанси на потрапляння у плей-офф. Проте розгромна поразка від Голландії (0:3) перекреслила всі надії синьо-жовтих. Після повернення додому наставник «молодіжки» Олександр Головко оцінив виступ своєї команди.


Олександре Борисовичу, голландцям ваші підопічні поступилися без шансів?

— Шанси до матчу були, але, як показала гра, збірній України потрібно було створити диво, щоб здобути в Голландії позитивний результат. Після складного поєдинку з Шотландією нам не вистачило ресурсу.


Настільки серйозно вплинули на дії збірної два пропущені м'ячі поспіль?

— Вплинув перший гол — на 21-й хвилині. Після нього ми відкрилися, і все залежало від того, наскільки довго наша команда зможе витримувати темп, запропонований голландцями.


Що ви хотіли змінити, випустивши після перерви Третьякова і Борячука?

— У першому таймі ми пропустили, отже, нам потрібно було додати ефективності в атаці — не стільки швидкості, скільки думки. На жаль, на грі позначилася відсутність практики в Лучкевича. Третьяков, який його замінив, більш активно діяв попереду, створював моменти. Борячук добре нав'язував боротьбу, чіплявся за м'яч.


На матч із Голландією ви не взяли Бондаря, Тимчика та Лєднєва. Вони не були готові?

— Ці хлопці були готові, але в нас є вибір на всі позиції, і нам важливо було взяти на виїзний поєдинок кращих на даний момент виконавців. Ми вирішили, що інші футболісти зараз сильніші. Час покаже, наскільки це було правильне рішення. Згадані вами гравці в основному 1997 року народження, тому їхня подальша робота — в клубах. Сподіваюся, ми достатньо аргументували свій вибір, і хлопці нас зрозуміли.


Ви не могли задіяти у вирішальному для молодіжної збірної України матчі Андрія Луніна...

— Його відсутність ніяк не вплинула на результат. У нашому розпорядженні були два кваліфіковані голкіпери — Каневцев і Безрук. Андрій, звичайно, ефективний гравець, але в нього останнім часом було мало практики. До того ж він — футболіст першої збірної, і Андрій Шевченко сказав, що Лунін йому потрібний.


Що вам дав спаринг з «Оболонню-Бровар», проведений перед поєдинком із Голландією?

— Було важливо, щоб усі футболісти збірної залишалися в тонусі, щоб вони виконали достатньо ігрової роботи. Крім того, ми моделювали тактику на матч із голландцями, зробили відео гри і потім ретельно її проаналізували.


Що викликало у вас особливу тривогу або оптимізм після поєдинку з Шотландією?

— Той факт, що нинішній рівень нашої команди не дозволяє проводити два матчі поспіль на найвищому рівні. Українським футболістам необхідно грати щонайменше два поєдинки на тиждень із кваліфікованими суперниками — тоді все буде гаразд. А в нас не вийшло витратити з шотландцями 90% енергії і трохи зберегти її на гру з голландцями. Якби ми перший матч проводили з Голландією, результат був би іншим.


Брак ресурсу, як ви говорили...

— Саме так. Важливим було те, ким ми могли замінити футболістів, які виклалися у протистоянні з шотландцями. Тут наш тренерський штаб був обмежений ...

Протягом відбірного циклу ми постаралися вирішити проблему в центрі оборони — почали працювати з хлопцями 1999 року народження, на перспективу до чемпіонату світу. Але при формуванні атакувальної лінії нам доводилося повертатися до одних і тих самих виконавців. Це погано... Той самий Швед відмінно проявив себе в матчах із Латвією й Андоррою — і все. Йому ще є куди рости. Добре, що Борячук і Зубков витиснули попереду практично максимум.


Після поєдинку з шотландцями ви помітили, що українська «молодіжка» вмикається у гру тільки з 20-ї хвилини. Цю проблему вирішити не вдалося?

— Річ у тім, як готуються до матчу самі хлопці. Ми просили їх виходити на розминку перед грою раніше. Розумієте, це внутрішня мотивація... На жаль, у багатьох вона відсутня. Ті самі голландці перед поєдинком з нашою збірною почали активно розминатися за 30 хвилин до стартового свистка.

Ми, звичайно, повинні працювати в плані селекції, стежити за тим, щоб футболісти «молодіжки» мали ігрову практику, але головне — психологія. Важливо навчити наших гравців тримати удар.


Третє місце в групі це закономірний підсумок для молодіжної збірної України?

— Це реальний результат. Так, ми сподівалися на краще... Усе одно я хочу подякувати підопічним. Із тими футболістами, які були в нас під рукою, на більше навряд чи варто було розраховувати. Ми невиразно стартували в цьому відбірному циклі, так собі провели перший тайм матчу з Латвією, проте потім виправили ситуацію. Аж до останньої гри з Голландією була еволюція команди, але там ми могли розраховувати максимум на нічию.


Що було головним для «молодіжки» вихід на Євро-2019 чи підготовка кадрів для першої збірної?

— Якщо говорити про інститут збірних, то, безумовно, підготовка резерву для національної команди. Але без перемог це не та підготовка. Ми повинні були домагатися результату від гри до гри, могли поборотися за путівку на Євро, і нас вистачило майже на весь відбірний цикл.


Хто з ваших підопічних продемонстрував готовність найближчим часом посилити першу збірну?

— Це хлопці 1996—1997 років народження, які вже знаходяться під рукою в Шевченка. На жаль, не можу повноцінно судити про Василя Кравця, який зіграв лише один матч, в Англії, і проявив себе добре. Піхальонок відмінно діяв у поєдинку з Шотландією і взагалі поступово став основним у «молодіжці». Відзначив би Третьякова — у нього є ресурс і бажання. Є куди рости Кирюханцеву, який стабільно грає на фланзі в «Маріуполі». Добрим словом хочеться згадати також опорників — Шепелєва й Коваленка, який знайшов мотивацію після повернення з першої збірної і став у «молодіжці» лідером.


Які ваші плани на майбутнє?

— У листопаді в «молодіжки» заплановано збір, на нас чекає багато роботи. Проте спочатку оцінку виступу нашої команди дасть керівництво ФФУ. Як вирішать, так і буде.