16 жовтня 2018 19:01

Игорь Суркис вспоминает об Олеге Базилевиче

Не стало Олега Базилевича.


Людини, без якої неможливо собі уявити життя нашої країни у другій половині минулого століття. Тоді футбол був насправді всенародним, а найкращі футболісти і тренери були кумирами мільйонів. Одним із них був Базилевич – представник першого повоєнного покоління киян, які виходили на перші ролі в усіх галузях тодішнього життя, невід’ємною частиною якого був футбол.


Разом із групою своїх однолітків Олег Базилевич став основою київського «Динамо», яке саме тоді, і, як виявилось, назавжди, стало беззаперечним лідером вітчизняного футболу. Саме вони вперше стали чемпіонами СРСР у 1961 році! Слава гравців тої команди була насправді всенародною. Але найбільш популярними були Олег Базилевич та Валерій Лобановський, яких знали буквально всі.


На жаль, сьогодні залишилося не так багато тих, хто бачив Базилевича на футбольному полі. А кадри кінохроніки, що дійшли до нас із тих часів, не здатні передати усю глибину таланту, який мав цей нападник, філігранність його техніки, точність його ударів та передач.


Набагато більше документальних свідчень досягнень тренера Олега Базиилевича, який разом із Валерієм Лобановським створив у Києві команду-мрію, яка вперше серед команд нашої країни виграла у 1975-му європейський футбольний трофей. Те «Динамо» назавжди залишиться взірцем для наступних поколінь. Так само залишиться взірцем і один із його тренерів – Олег Петрович Базилевич.


Усі вісімдесят років свого життя він віддав футболу, талант до якого мав із самого дитинства. Олег Базилевич завжди був взірцем для інших і не лише на футбольному полі, а й у повсякденному житті. У дні найвищого злету його тренерська думка випередила свій час.


Тисячі і тисячі хлопчиків, які починали грати у футбол, хотіли бути схожими на Базилевича. Сотні тренерів по усьому світу намагалися перейняти його досвід. Тисячі людей, які знали Олега Петровича, брали його за приклад.


Пам'ять про Олега Базилевича житиме стільки, скільки житиме футбол, а значить – вічно!


Разом із усією динамівською родиною висловлюю глибокий сум та найщиріші співчуття з приводу цієї непоправної втрати. Світла пам’ять про Олега Петровича назавжди залишиться у серцях тих, хто його знав, любив та поважав.


Ігор СУРКІС

Президент ФК «Динамо» (Київ)