24 вересня 2018 12:59

Роман Санжар – лучший тренер 9-го тура Премьер-лиги Украины

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем'єр-Ліги сезону 2018/19


Київський «Арсенал» покладав особливі надії на матч із «Олімпіком», маючи на меті обірвати свої невдачі та скоротити відставання від найближчих конкурентів у боротьбі за виживання. Натомість поступився донеччанам – 1:3.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер «Олімпіка» Роман Санжар. Його підопічні зуміли здолати в номінально виїзному матчі аутсайдера турніру, завдяки чому наздогнали «Зорю», розділяючи з нею 5-6 місця.


1. Номінальний результат команди – 4
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
У матчі з аутсайдером можна було очікувати перемоги олімпійців. Інша справа, що її турнірне значення було вагомим – зважаючи на те, що дехто із конкурентів зійшовся в очних протистояннях, для «Олімпіка» було важливо взяти тут очки, щоб максимально наблизитися до п’ятірки найсильніших.


2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Втрати донеччан можна назвати суттєвими. Через травми не зіграли лівий захисник Нємчанінов, центральний захисник Мелінишин, центральний півзахисник Політило. У заявці значився Білоног, який був не зовсім здоровим і на поле не вийшов. Форвард Дегтярьов, який мав виходити з перших хвилин, затримався через ДТП (однак забив м’яч після виходу на заміну).


3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Тренерський штаб провів кілька суттєвих рокіровок. Молодого Кринського в воротах замінив досвідченіший Махновський, замість Політила вийшов Г.Пасич, що призвело до появи стрімкої трійки атакувальних хавбеків з ним, Ксьонзом та Балашовим, а замість Дегтярьова, який через позафутбольні обставини запізнювався на матч, на вістрі вийшов Тейшейра, здатний виконувати велику роботу в пресингу.


4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
При номінальній схемі 4-2-3-1 тренерський штаб «Олімпіка» дав свободу переміщення групі атаки, завдяки чому вдалося розтягнути захист суперників. «Арсенал» відчував великі труднощі при стандартах суперників – далася взнаки більша зіграність донеччан, які навіть після чергового вимушеного оновлення мають чітко награні заготовки. Окремо треба відзначити колективізм команди: цьому посприяв і командний захід (пейнтбол) перед грою.


5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Загалом, «Олімпік» чергує перемоги і поразки, але є одна оптимістична цифрова обставина. В гостях донеччани не програють з липня місяця – після поразки в Одесі на самому старті сезону команда вже чотири матчі поспіль досягає прийнятних результатів у гостях (2 перемоги та 2 нічиї).


Лауреат 9-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги:

Роман Санжар («Олімпік»)

Середній бал – 4,6