29 серпня 2018 21:00
2

Ангел ЧЕРВЕНКОВ: "Ничья с "Динамо"? Мы знали, как они будут играть"

В українських командах йому не вдавалося затриматися на посаді тренера більше року: ні в київському Арсеналі, ні в Севастополі. Зараз болгарський спеціаліст – керманич одеського Чорноморця. І цього разу він хоче затриматися. Знайомтеся, Ангел Червенков! Так, саме той, хто мав очолити Чорноморець з Першої Ліги, а став тренером команди із Прем’єр-Ліги. Саме з ним одесити зіграли в нічию з київським Динамо в 6 турі УПЛ. І саме він прагне повернути всіх одеських уболівальників на стадіон!


Наше завдання було таким, щоби зробити хорошу команду, яка буде боротися за Премєр-Лігу. Так склалося, що ми отримали цей шанс раніше. Тому нам довелося перебудовуватися. Підсилили тренерський штаб. Селекція: нам довелося доповнити команду новими іменами. Усе пішло на підсилення. Тоді бюджет був малий. Наше керівництво додало все, що потрібно. Команда зараз виглядає так, як виглядає. Ми просто запізнились. Ситуація була така, що ми запізнились із селекцією, із підготовкою, але врешті-решт почали чемпіонат. Це вплинуло на гру команди. Я не бачу синхронізації, яку хотів би бачити. Звичайно, немає потрібної зіграності. Ситуація така. Нічого страшного в цьому нема.


Нічия з Динамо? Ми знали, як вони будуть грати. Ми це очікували: такий стиль гри, контроль м’яча. Динамо завжди добре контролює мяч. Але нам довелося терпіти. Ми знали, що у нас не буде занадто багато шансів. Але врешті-решт ми отримали цей шанс. Один гол забили.


ФК Севастополь? У нас була така цікава і перспективна команда. Прийняли дуже добре і вболівальники, і керівництво, і місто. Там ми зробили чудовий результат. Поставили клубні рекорди. А це немало! Я був задоволений. Але на жаль, Севастополя більше не існує.


Я в київському Арсеналі працював більше як генеральний менеджер. Мої завдання були іншими: я займався з дітьми, юнаками, більше з молоддю. Тоді був й інший президент. Мій асистент був тоді Сергій Литовченко. Усе було по-іншому. Я думаю, ми там створили хорошу основу на майбутнє.


УПЛ минулих років? Можу сказати, що тоді були сильніші команди. Не тільки Шахтар. Коли я вперше працював в українському чемпіонаті, тоді і Динамо виглядало краще. Шахтар теж шалена команда. Можу відзначити, що Металіст Харків був сильною командою. Дніпро також.


Коли я працював з Караваєвим і Малиновським, вони вже були підготовлені. І в тактичному, і в технічному плані. Тому вони просто додали. У мене був дуже цікавий момент із Караваєвим. Тому що він універсальний футболіст, це всі ми знаємо. Я використовував його на декількох позиціях. І коли я питав його: Саша, ти знаєш, що треба робити на цій позиції? Я вимагаю це, це і це. Він казав: Так, тренер. Я знаю. Я буду все робити. І він виконував все на сто відсотків… Саша універсальний! Хороший футболіст. Уже тоді вони обидва показували свій рівень.


В Одесі всі дуже люблять футбол, але не всі поки ходять на наші ігри.Я сподіваюся, що коли ми піднімемо свій рівень, і коли будуть хороші матчі, вони повернуться на стадіон. Ми дуже надіємося, тому що вболівальники завжди допомагають.


Є такий тренер, якого я дуже люблю. Він вчить багатьох інших футбольних спеціалістів. Це Марсело Б’єлса. Він гуру. Він вчитель. Він навчав Гвардіолу, Почеттіно, Сампаолі, Сімеоне і ще багато інших. Мені також подобається Арсен Венгер . Його філософія. Як він поставив гру, його вимоги в Арсеналі. Це два основних. Кройф теж. Дуже цікава і позитивна філософія. Я спостерігаю, як працюють ці три тренери. Кройф, на жаль, помер.


Чи допомагає досвід у Шотландії? Звичайно допомагає, тому що там я вперше побачив, що означає хороша організація, хороші умови (Червенков був головним тренером Хартса з 2007-го по 2009-й – прим. авт.). Там була унікальна спортивна база. Багато полів. Але не тільки в Хартсі. Так було і в Селтику, і в Глазго Рейнджерс. Умови для роботи були чудовими. Корисно було побачити професіоналізм футболістів. Команди-лідери грали в Лізі Чемпіонів. Стадіони завжди були заповнені. Саме задоволення. Мені було дуже приємно, коли ми обіграли Селтик на виїзді, 2:0. На трибунах було 55 тисяч. Вони просто підтримували своїх футболістів. Але врешті-решт вони програли. Атмосфера була просто божественна.


Я сподіваюся, що буду робити добрі справи для Чорноморця. Ангел – це людина, яка робить добро. В Болгарії це позитивне ім’я. Воно означає, що це відповідальна і справедлива людина.

Уже весь мир знает тактику физрука. Одинаковая тактика на все матчи...
Сховати
Сергей Динамовец, а ведь тактики 2...
Тактика #1: Не пропустить! Не получается - читай Тактика #2.
Тактика #2: Не пропустить много!