16 серпня 2018 18:33

Жозе Мануэль Мораиш: от Моуринью до Львова

Жозе Мануель Феррейра Мораїш – новий тренер львівських Карпат. Клуб оголосив про підписання контракту за годину після інформації щодо звільнення свого попередника – Олега Бойчишина.


Португалець відомий працею із Жозе Моурінью. Мораїш входив до тренерського штабу Жозе. У 2009 році Моурінью працював із міланським Інтером і коли клуб залишив Віллаш-Боаш, який займався збором інформації про суперників Мораїш зайняв його посаду. Згодом Жозе Мануель разом із Моурінью переїхав до Мадрида, де був другим помічником Особливого в Реалі, а пізніше і в Челсі.

На відміну від свого зіркового наставника, Мораїш був професійним футболістом, але закінчив кар’єру у 25 років. Працюючи із молодіжною командою Бенфіки, Жозе Мануель працював із, тоді ще юними і невідомими, Маніше та Деку. Вперше посаду головного тренера португалець зайняв у Саудівській Аравії, де очолив Аль-Шабаб. Співпраця із шейхами не стала тривалою. Під керівництвом Мораїша Аль-Шабаб провів лише 7 матчів (5 перемог, 1 нічия, 1 поразка).

Наступним етапом для португальця став туніський клуб Есперансе. Тут Жозе затримався не набагато довше – 19 матчів, при чому 14 із них – перемоги. Після подорожей Африкою Мораїш зупинився у турецькій Суперлізі. Із командою Антальяспора в складі якої на той момент виступали Жеан Макун та Самуель Ето’о. Португалець прийняв команду посеред сезону і фінішував із командою на 9-му місці. А от в новому сезоні справи пішли не найкращим чином і після 6 турів Антальяспор мав лише 2 очки. Відтак відставка головного тренера не стала неочікуваною. Цікаво, що після зміни коуча Антальяспор закінчив сезон 5-м і до кінця чемпіонату зазнав лише 6 поразок.


Невдача в Туреччині не надовго залишила без роботи Мораїша. Вже за 2 місяці португалець став головним тренером АЕКа. А ще за 3 його було звільнено. На чолі грецької команди Жозе провів тільки 14 матчів, а статистика виступів його команди геть не вражає: 3 перемоги, 8 нічиїх і 3 поразки. Не надто успішні спроби закріпитись в команді перших дивізіонів привели Мораїша у Чемпіоншип. Та працювати в другій англійській лізі, можливо, навіть складніше, ніж у провідних лігах багатьох європейських країн.

Мораїш прийшов рятувати Барнслі від вильоту. Та 15 поєдинків португальцю виявилось замало. 3 перемоги, 4 нічиї, 8 поразок і 22-ге місце за підсумками сезону. Навряд чи міг зберегти свою роботу тренер, якого було покликано врятувати команду від вильоту, але не впорався із завданням. Наступна зупинка – Карпати Львів, але чого чекати від тренера, який в жодній з команд не пропрацював і року?