8 серпня 2018 12:47
3

Мирослав СТУПАР: "Арбитр ошибся, назначив пенальти в ворота "Динамо"

Авторитетний в минулому арбітр ФІФА Мирослав Ступар спеціально для FootBoom розібрав суперечливі моменти матчу третього раунду Ліги чемпіонів між празькою "Славією" і київським "Динамо" (1:1).


- В матчі було два ключових моменти. В одному з них арбітр розібрався, а в іншому не зовсім. Проте для цього були певні причини. Адже в тому випадку була складна ситуація для рефері.


1. Коли кияни забивали гол у ворота "Славії", то можна сказати, що на полі було два м'ячі. Проте другий м'яч потрапив на поле тоді, коли відбувалась атака "Динамо" і, в принципі, він не був подразником для однієї чи іншої команди, щоб завадити грі, атаці, чи захисту. В цьому епізоді питань до арбітра немає. Кияни вибили другий м'яч за межі поля і атака продовжилася. Сидорчук віддав хорошу передачу Вербічу, який знаходився в правильному положенні і асистент дуже добре розібрався, хоча він не зовсім був на одній лінії з передостаннім гравцем. Проте він чітко бачив, що захисник "Славії" на декілька сантиметрів все-таки був ближче до лінії воріт, ніж Вербіч. Командна робота суддівської бригади була хорошою. Боковий арбітр в цій ситуації розібрався і м'яч був забитий за правилами.


2. Щодо забитого м'яча "Славією", то тут вже виникають питання. Але не можна сказати однозначно, що це був легкий момент і арбітр помилився бо він цього хотів. Є питання до керівників УЄФА, які на матчах найвищого рівня європейських клубних команд, чомусь не застосовують відеосистему VAR. Якщо б вона була, то дала б можливість розібратися арбітру в такому складному епізоді.


Скупчення гравців у штрафній площі киян не давало можливості правильно розібратися в цьому моменті, чітко його побачити, зафіксувати, зробити правильний аналіз. Хоча суддя і знаходився не так далеко. Арбітр прийняв рішення призначити пенальті у ворота "Динамо", але мені здалося, що це сталося під тиском гравців суперника, трибун і того моменту, коли нападаючий "Славії" намагався пробити по м'ячу. Кендзьора в хорошому підкаті-шпагаті цей м'яч заблокував. Ми бачили, що удар відбувся, але через блокування захисника "Динамо", м'яч не полетів куди хотів нападник "Славії" і Морозюк його вибив за межі поля.


Цей момент непростий, але якщо в ньому розібратися, то говорити, що Кендзьора порушив правила - немає підстав. Був чітко заблокований м'яч. Нападаючий "Славії" пробив і було видно, що нога пішла вверх, після чого він завалився і схопився за праву ногу. Йому здалося, що сфолив Кендзьора, але дотику захисника киян не було. Поляк отримав жовту картку і арбітр призначив 11-метровий удар, помилившись.


Проте не варто звинувачувати арбітра в якійсь упередженості. В цілому він добре справлявся зі своєю роботою на полі. Так, були певні недоліки. Наприклад, коли Бурду вдарили локтем, чи коли Циганкова пару разів били по ногах, але дисциплінарні санкції, ведення, контроль гри Крейг Поусон здійснював на належному рівні.


Хоча такий ключовий момент з пенальті... Суддю можна зрозуміти, адже господарі програвали, йшла остання хвилина компенсованого часу і він не бачив чітко епізод. І підсказати арбітру не було кому. Тому й сталася така ситуація, яка привела до призначення 11-метрового в ворота "Динамо".


До речі, правила кажуть, що всі гравці до удару по м'ячу футболіста, який виконує пенальті, не мають права входити в штрафну площу. Але ми бачили, що половина гравців однієї і іншої команди майже були вже біля 11-метрової позначки, коли відбувся удар. Тут теж є питання до арбітра. Звісно, якщо таке відбулося, то треба перебити пенальті. Проте рідко хто з арбітрів так робить, тому що в такому випадку було б нагнітання і емоції.


1:1 - ніби і результат для "Динамо" задовільний, але 1:0 на їх користь було б краще. В такому випадку було б легше у матчі-відповіді.


Сергей Левченко

Вот чем мне нравиться Ступар так это тем, что его сложно обвинить в предвзятости. Некоторые хаяли его во всю за его комментарий по матчу с Шахтером, но если брать в целом серию его комментариев, то легко можно заметить, что предвзятость у него как-то не прослеживается
вот и я вчера спрашивал, кто видел пеналь?((
Про це Пенісов ТВ вам не розкаже, не сумнівайтеся