30 липня 2018 13:50

Александр Рябоконь - лучший тренер 2-го тура Премьер-лиги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Прем’єр-ліги сезону 2018/2019.

Новачки УПЛ стартували невдало, але у «Десни» суперником був діючий чемпіон України, тож фахівці справедливо відзначили, що робити далекоглядні висновки зі стартової поразки від «Шахтаря» не варто. А ось ФК «Маріуполь» – це вже був суперник, у матчі з яким «Десна» сподівалася на очки. І недарма – учасник єврокубків поступився вдома команді, яка намагається слідувати його прикладу й боротися за високі місця вже відразу після підвищення у класі.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер «Десни» Олександр Рябоконь. Його підопічні зуміли розгромити маріупольців – 4:1, здобувши дебютну перемогу в УПЛ.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Чернігів очікував від «Десни» результату, тож навіть візит у гості до складного суперника новачки ліги мусіли використовувати для поповнення турнірної скарбнички. Давній суперник, знайомий ще із першолігових часів, був стомленим єврокубковим виїздом і провів очікувану ротацію, але навіть це не применшує заслуг «сіверян».

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

У гостей не було нових кадрових проблем – хіба що відзначимо давню травму вінгера Картушова, який давно перебуває в лазареті. Утім, ФК «Маріуполь» також міг би діяти й оптимальним складом, інша справа, що тренерський штаб застосував ротацію, що можна зрозуміти (єврокубковий матч посеред тижня, тривалий переліт за маршрутом Україна – Швеція – Україна).

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Рябоконь мав можливість проаналізувати матч із «Шахтарем» і в підсумку зважився на непрості кадрові рішення. Приміром, залишив поза грою А.Фаворова – атакувального хавбека, якого в «Десні» можна відносити й до числа стилеутворюючих. Д.Фаворова він опустив нижче по правому флангу, віддавши перевагу досвідченому Старенькому на позиції вінгера.


4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Почавши сезон награною 4-2-3-1, «Десна» до виїзного матчу з ФК «Маріуполь» підготувала тактичний сюрприз, продиктований кадровим добором – 4-4-2. Утім, класична схема зазнавала змін у фазі оборони, тому що форварди відпрацьовували як перший редут, багато пресингували, а інколи вишиковувалися один на одним для ривка під пас. У кінцівці тренери гостей підтвердили керованість гри, замінами опустивши фланги та наситивши оборону.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Це перша перемога «Десни» в історії виступів у Прем’єр-лізі. Перший гол, перша виїзна звитяга, перший розгром. У цієї команди все тільки починається, тому віримо, що таким яскравим результатом команда започаткує успішні серії та продовжить адаптацію на новому для себе змагальному рівні.

Лауреат 2-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги:


Олександр Рябоконь («Десна»)


Середній бал — 4,6