23 липня 2018 12:41
2

Иван ПЕТРЯК: "То, что я увидел в реальности, превзошло все мои ожидания"

В умовах нестабільності внутрішнього чемпіонату все більше українців випробовують свої сили в Європі. Цього липня легіонером став Іван Петряк. Річна оренда в угорський Ференцварош. Не вражає?! Але такий крок сьогодні – ідеальний варіант для продовження кар’єри. Так вважає і гравець, і його агент Іван Піроженко:


- Новий стадіон, чудова тренувальна база. Футболіст потрапляє з першої секунди в надійні руки. Перше і найголовніше, що дасть Ференцварош – це ігрова практика і впевненість. Саме вони були головним критерієм для нашого переходу. Ми переговорили з керівництвом клубу, головним тренером Томасом Доллем. Його стиль гри підходить під характеристики Івана. Ваня вже у перших матчах кваліфікації Ліги Європи був гравцем основного складу./

Ференцварош поступився Маккабі з Тель-Авіва і вилетів з єврокубків. Але у Петряка все попереду. Поки він в захваті:


- Те, що я побачив у рельності, перевершило всі мої очікування. Чудова організація в деяких моментах нагадує мені донецький Шахтар. Всі умови створені для того, щоби футболіст думав лише про футбол.


Ференцварош – найпопулярніша та одна із найтитулованіших команд Угорщини. Стадіони завжди заповнені щонайменше на половину. Після першої гри кваліфікації Ліги Європи проти Маккабі Тель-Авів Петряк пішов разом із партнерами до уболівальників. Вони співали та спілкувалися з футболістами. І це за нічийного рахунку 1:1 у домашній грі:


- Мене здивували вболівальники, я за цим скучив. Таке у нас може бути лише на матчах Ліги чемпіонів. В мене аж мурахи по шкірі пробігли, коли вони в кінці матчу покликали команду, співали і аплодували 10 хвилин.

Брак ігрової практики у Шахтарі змусив Петряка шукати варіанти продовження кар’єри. «Несподівано» з’явилися чутки про оренду в Маріуполь, однак гравець збірної України вирішив не шукати легких шляхів. Нове середовище – можливість для прогресу.


- Почитав історію клубу, подивився кілька матчів минулого сезону, поговорили з тренером і прийняли рішення. Звичайно, Будапешт – дуже красиве місто. В команді тренувальний процес проходить англійською. В принципі, більшу частину я розумію більшу частину, є проблеми з практикою. Але підтягну це найближчим часом. З приводу угорської мови – вона – не то, що важка, в мене відчуття, що це мова птахів (сміється). Думаю, що настільки високо планку піднімати не буду. Мої агенти, коли почули угорську, сказали, що будуть її вивчати в наступному житі.


Наважитися змінити комфортні умови в Шахтарі та й загалом в Україні – це крок, що заслуговує на повагу. Петряк у звичному жартівливому стилі говорить про свою кар’єру.


- Я хочу сказати величезне дякую як Зорі, так і Шахтарю. Саме тут я відчув у собі сили і впевненість. Це – мій фундамент. З кожним тренером я намагався вчитися і міняти себе. От і настав час здати перший іспит під назвою «шанс», «виклик». Перевірити себе – на що я зараз здатен! WE NEVER GIVE UP!!! (Ми ніколи не здаємось!!!)

Відтепер завдання Петряка на сезон – закріпитися в основі і допомогти Ференцварошу виграти чемпіонат. А потім – хтозна, можливо на нього чекатиме нова боротьба за основу в Шахтарі.


Автор Віталій Звєров

Рожденный ползать летать не будет.
Читаешь и прям веришь, что человек всю жизнь об этом мечтал и не знает, кого и куда целовать от счастья))