22 липня 2018 19:50

Владимир ЛАШКУЛ: "Черкащина-Академия" начинает все сначала"

Володимир Лашкул - президент ФК «Черкащина-Академія» розповів про процес передачі прав ФК «Черкаський Дніпро» до ФК «Черкащина-Академія», та завдяки кому і чому команда цього ФК залишиться у другій лізі професіонального футболу.


Склад учасників Другої ліги поповнився новим іменем – замість ФК «Черкаський Дніпро» участь у Чемпіонаті України сезону 2018/19 візьме ФК «Черкащина-Академія», причому, представлятиме не тільки обласний центр Черкаси, а всю Черкаську область! Місце дислокації клубу на території об’єднаної територіальної громади Білозір’я, а його штаб-квартира знаходитиметься в навчально-тренувальному комплексі Білозірської сільської Академії футболу для дітей та юнацтва. Цю новину повідомив в інтерв'ю Володимир Лашкул, який у день створення нового футбольного клубу «Черкащина-Академія» був обраний його президентом.

«Професіональна команда майстрів Черкащини залишається в Чемпіонаті України, – заспокоїв він уболівальників. – А зникнення ФК «Черкаський Дніпро» і його команди – це результат зневажливого ставлення до інвесторів з боку міської ради Черкас, а також черкаських ультрас та інших не зовсім адекватних угрупувань, які завдяки безпорадності силових структур заполонили не тільки місто Черкаси, а й багато інших регіонів України. Це результат відсутності впливу влади, її адміністративного ресурсу на вседозволеність та інші прояви негативних явищ в суспільстві. Адже Корпорація не дочекавшись відповіді на заяву, яка була оприлюднена в засобах масової інформації, а також не отримавши жодної відповіді на листи, які були надіслані народним депутатам України, Голубу В.В. і Петренку О.М., обраним від міста Черкаси та області, керівникам Черкас Бондаренку А.В., Ботнару Ю.А., Федерації футболу Черкаської області (Голуб В.В., Фощій В.Г.) та керівнику громадської організації «Ультрас Черкаси» Майорову Д.А., прийняла рішення про те, що подальше фінансування професіональної команди з міста Черкаси є великим ризиком, а збори засновників Корпорації прийняли рішення розформувати команду «Черкаський Дніпро», призупинивши її участь в Чемпіонаті України».


– Володимире Григоровичу, більш детальніше, будь-ласка, про заяву Корпорації, та чи є наразі впевненість, що футбол на Черкащині збереже професіональний статус?

- Заява була оприлюднена 04 липня 2018 року. Це був останній шанс звернути увагу керівників міста Черкаси на необхідність робити хоч щось для того, щоб підтримувати футбольний клуб «Черкаський Дніпро» та його команду майстрів. Та заява була зроблена після того, як наближені до міської ради «рішали» перетворили в спробу захопити землю в центрі Черкас намагання Корпорації реалізувати масштабний проект будівництва молодіжного рекреаційного спортивно-розважального центру та навчально-тренувального комплексу для команди майстрів і Академії футболу «Черкаський Дніпро» в «Долині Троянд» міста Черкаси, і запустили під укіс цей проект. Ніхто не прийняв до уваги, що протягом 2012 – 2018 р.р. завдяки умінню Корпорації сконцентрувати фінансовий ресурс інвесторів, при підтримці торгових марок «Імперія яхт», «Банк Михайлівський» «Ельдорадо», «Укравіт» було інвестовано на розвиток інфраструктури футболу на Черкащині майже 100 000 000 гривень.


Були побудовані: в селі Білозір’я стадіон «Зоря» з трибуною на 1000 місць та штучним футбольним полем, навчально-тренувальний комплекс Академії футболу з ігровим майданчиком для футзалу. В селі Дубіївка Черкаського району спортивний майданчик зі штучним покриттям для гри у футбол. Протягом п’яти років 29,9% коштів від загальної суми інвестицій, а це 29 901 575 гривень інвестовано на утримання команд «Зоря» Білозір’я, «Славутич» Черкаси і «Черкаський Дніпро», створення і підготовку аматорської юнацької команди «Черкаський Дніпро» U-19, яка в 2016 році стала Чемпіоном України, а в 2018 році срібним призером Чемпіонату України.


Черкаським чиновникам подобалося, що з 05 листопада 2013 року клуб сплатив майже 10 000 000 гривень податків до державного та місцевого бюджетів, немалі кошти також сплачувалися і за послуги комунальному підприємству «Стадіон Центральний» та іншим комерційним структурам і юридичним особам міста. Таким чином підтримувалося господарство міської ради і проекти малого бізнесу. А міська рада в черговий раз продемонструвала непослідовність і неувагу до футбольного клубу «Черкаський Дніпро», прийнявши рішення про скасування пільг футбольному клубу за оплату оренди комунального майна підприємства «Стадіон Центральний». Створилася ситуація, що футбольний клуб і команду знищила сама міська влада. Але світ не без добрих людей. Незважаючи ні на що, правонаступництво відбулося і команда з Черкащини має можливість взяти участь у Другій лізі Чемпіонату України з футболу.


– Як же все-таки це стало можливим?

- Країна повинна знати своїх героїв, тому я мушу повідомити, що професіональний футбол в Черкаській області вдалося зберегти перш за все завдяки особистому втручанню в ситуацію голови Черкаської облдержадміністрації - Юрія Олеговича Ткаченко, підтримці його пропозиції головою Федерації футболу України Андрієм Васильовичем Павелко та головою громади Білозір’я Володимиром Павловичем Міцуком.

Відтепер, команда майстрів «Черкащина-Академія» представлятиме в професіональному футболі інтереси всієї Черкаської області. На реструктуризації і переіменуванні клубу справа не закінчується. Треба ще багато попрацювати, щоб реалізувати заплановане: здійснити реконструкцію стадіону, побудованого нами ж у 2012 році; відкрити Всеукраїнський центр футзалу на базі нами ж побудованої Білозірської Академії футболу; реконструювати гуртожиток ПМК–21, який розвалився і вже близько 10-ти років є пам‘ятником безгосподарності, в хостел для проживання футзалістів і футболістів на території громади Білозір’я; є багато інших ідей, було б здоров’я і кошти для їх реалізації.


– Тобто, загрози існуванню клубу немає?

– В Україні зараз така ситуація, що будь-який проект соціально-культурного розвитку постійно перебуває під загрозою зникнення: непередбачуваність подій на сході України; тиск чиновників місцевої влади; застереження перед виборами президента України та нових народних депутатів до Верховної ради; дії місцевих неформальних угрупувань (ультраси, дружинники, корпуси) і багато інших чинників заважають реформам у суспільстві. Тому я знімаю шляпу перед власниками аматорських і професіональних футбольних клубів, які утримують їх і дають можливість вболівальникам не тільки заздрити російським колегам, спостерігаючи по телебаченню рівень проведення Чемпіонату світу ФІФА – 2018, а й особисто відчути магічну силу футболу і його вплив на суспільно-політичне життя в селах, в містах і в країні в цілому.


– Колектив готується до Другої ліги. Під чиїм керівництвом?

– Саме так. Обов’язки головного тренера виконує Олександр Кирилюк – він давно у нас в клубі працює: на цій посаді, й на інших позиціях, був гравцем команди в її зіркові часи. Загалом на даному етапі «Черкащина-Академія» - дуже молода команда функціонерів і футболістів, сформована зі справжніх патріотів Черкащини, вихованців Академії футболу, що стали в 2016 році Чемпіонами України серед U-19, а в 2018 році - срібними призерами цього ж турніру. Ми знову починаємо все спочатку, але на відміну від 2012 року, маємо відповідну інфраструктуру, досвід і головне – бажання довести, що гідні кращої долі!

Слава Україні! Слава Черкащині!