17 липня 2018 20:08

Главный агроном НСК "Олимпийский": "В межсезонье были нагрузки, но сейчас мы готовы к сезону на сто процентов"

Вже незабаром розпочнеться новий футбольний сезон. 18 липня ФК «Динамо» (Київ) проведе відкрите тренування та представить нову ігрову форму. Чи готовий газон головної спортивної та культурної арени країни – НСК «Олімпійський» розповів головний агроном арени Максим Стельмах.

Розкажіть, чи були якісь великі навантаження на газон НСК «Олімпійський» під час міжсезоння, як погодні умови впливали?

- Були і стреси, були і навантаження, і погодні умови впливали, було все. Після фіналу Ліги Чемпіонів ми частково проводили міжсезонну підготовку. Але у нас ще був фестиваль BeLive, у результаті чого ми накривали поле на 4 дні. У літній період, коли дуже жарко, це досить значний стрес для поля. Проте погодні умови нам допомогли: під час накриття температура знизилась, йшов дощ. Тому, коли газон відкрили по закінченню фестивалю, він був в нормальному стані. Він був трохи пошкодженим у деяких місцях, але нормальним. Після цього ми провели часткову реновацію газону: зробили жорстке вичісування старої трави, яка пошкодилася в результаті накриття або відмерла. Частково органіку добре прочесали щітками. Підсіяли насінням на все поле, зробили піскування для того, щоби насіння закріпилося. Внесли добрива спеціальні для того, щоби почався ріст молодих пагонів і відновилося стара трава та стебла. Відновлення розпочалося з початку липня, і наразі всі сходи молодої трави зійшли. Наше поле вже зараз готове прийняти матчі. А за декілька днів воно вже буде в ідеальному стані на літній період. Всіма роботами, котрі ми провели, я задоволений. Навіть те, що у нас був фестиваль, не вплинуло на якість газону, і до початку нового сезону він буде в ідеальному стані.

На НСК «Олімпійський» відбувся матч фінал Ліги Чемпіонів. Які оцінки газону були зі сторони УЄФА?

- Ми постійно спілкувалися з представниками УЄФА та з представниками компанії «Propitch», яка офіційно займається підготовкою та проведенням всіх фіналів Ліги Чемпіонів та Ліги Європи протягом останніх 3-4 років. Я читав на офіційній сторінці цієї компанії у Фейсбуці позитивні відгуки про наш газон, вони були дуже задоволенні. Особливо, якщо врахувати те, що за останні декілька років, наше поле перше, де немає прошиття чи гібридів. Поле НСК «Олімпійський» – натуральне, без штучних волокон чи інших технологій. Так, наприклад, є різні технології: Desso або Fibersand. У обох випадках застосовуються штучні волокна для того, щоби скріпити газон. У нас такого не має, у нас повністю натуральний газон. За останні роки це перше поле, яке прийняло фінал без штучних вставок. Це насправді важче, тому що, коли є частина штучного газону, поле більш міцно тримається та не таке вязке. Тому УЄФА і представники «Propitch» це оцінили і були повністю задоволенні тим, як ми підготували газон. Ще, з урахуванням того, що ще в березні місяці у нас були погані погодні умови та дуже насичений графік, то на початку квітня у нас газон був на четвірку з мінусом. А вже в середині травня у нас була тверда п’ятірка, і питань до газону абсолютно не було.

Тобто газон НСК «Олімпійський» готовий до нового сезону та зможе витримати будь-які навантаження?

- Абсолютно! Ми наразі готові на сто відсотків та можемо починати.


На НСК у серпні відбудеться 2 великих концерти, а також матчі. Як ви плануєте справлятися із такими навантаженнями, накриттям поля та збереженням гарного стану трав’яного покрову?

- У нас це не перші концерти. У нас були вже такі насичені ситуації, тому все відпрацьовано. Ми проведемо концерт Океану Ельзи, а після цього одразу відкриємо поле. У нас буде декілька днів для відновлення, проведемо всі необхідні процедури для того, щоби дати газону відновитися: щоб почав рости та не був прижатий. Після цього спокійно накриємо поле, і знову, після закінчення Imagine dragons, відкриємо та проведемо всі необхідні операції. Кінець серпня-вересень – сприятливий період для росту газону, тому що температура, я сподіваюсь, не буде така висока, як у липні місяці. І, відповідно, не така низька, як у листопаді чи грудні. Цей період – самий оптимальний і найкращий для росту газону. Полю тільки потрібна вода та трохи добрив, і воно само з усім справиться, без нашої допомоги.

Нагадаємо, що 18 липня о 18:00 ФК «Динамо» (Київ) на газоні головної спортивної та культурної арени країни – НСК «Олімпійський» – проведе відкрите тренування та представить нову ігрову форму, а вже 25 липня о 19:00 відбудеться матч 1-го туру чемпіонату УПЛ між клубами ФК «Динамо» (Київ) та ФК «Ворскла».