10 липня 2018 22:12

Совладелец ресторана "Белград": "Я не знаю, как это видео попало в общий доступ. Может, взломали мой телефон или телефон Виды"

«Слава Україні, Белград, гори!», — радісно підіймаючи пляшку пива, промовляє захисник збірної Хорватії з футболу Домагой Віда після перемоги над збірною Росії у чвертьфіналі чемпіонату світу.


Очевидно, що записуючи нове відео, Домагой Віда не сподівався на масштабний міжнародний резонанс. Як з’ясувало Громадське, колишній гравець київського «Динамо» (2013-2018) адресував привітання київському ресторану «Белград», а фраза «Белград, гори» вочевидь означає «зажигай», і аж ніяк не є закликом до спалення столиці Сербії.

«Розрахуюсь, коли прийду. Слава Україні! Белград, зажигай! Давай брате, махай! Привіт кабаку «Белград» у Києві, ми там зажигали… Йован, цілуй усіх», — приблизно так перекладає зміст повідомлення сам Йован, кухар і співвласник закладу.


В обід вівторка він, потягуючи вже явно не перший келих вина, гнівно курить одну сигарету за іншою та категорично забороняє знімати себе чи заклад зсередини.

«Я не знаю, як це відео потрапило в загальний доступ. Може зламали мій телефон або телефон Домагоя. Тепер, кажуть, телефони відібрали», — пояснює Йован, прикрашаючи розповідь триповерховою лайкою на адресу політиків та, передусім, журналістів.


«Белград» — напівзакритий ресторан на Подолі. Сторонніх людей, не з «тусовки» вихідців із колишньої Югославії, тут зустрінеш рідко. Утім, всередині, за словами Йована, панує своєрідна атмосфера балканського братерства.

«Ми тут дивимося і футбол, і баскетбол, і водне поло… Вболіваємо, іноді робимо ставки. І за Сербію, і за Хорватію і за Україну. Навіщо роздувати те, чого немає», — гнівається кухар після чергової розмови телефоном.

Понад усе він зараз переймається долею хорватської збірної, яка вперше за 20 років вийшла в півфінал Чемпіонату світу. Такий скандал, на його думку, аж ніяк не сприяє укріпленню морального духу команди, яка в середу, 11 липня має грати зі збірною Англії. Засмучений Йован і санкціями проти Домагоя Віди, в якого в «Белграді» є невеликий фан-клуб.

«Він коли в Києві жив, часом сюди заходив — усе таки рідна кухня. Ми його любимо. Кажуть, росіяни підняли ґвалт через те, що він сказав «Слава Україні». А що він мав казати? Vive la France?»