26 червня 2018 14:17

Новый сезон Гвардиола. Файлы в опасности

Що вам спершу спадає на думку, коли ви чуєте слово торрент? Програма для завантаження файлів? Так кожен скаже! Але на Хосеп Гвардіола…


В одного з найвидатніших тренерів сучасності є свій Торрент, без якого Пеп, можливо, і не виграв би 24 трофеї за 11 років. Це Домінік Торрент. Багаторічний помічник Гвардіоли. І він нещодавно став головним тренером Сіті. Тільки не Манчестера, а Нью-Йорка!


Торрент. Завантаження

Домінік Торрент є уродженцем Каталонії. Народився він 14 липня 1962 року в невеликому містечку Санта-Колома-де-Фарнерс. Кар’єра гравця у Домініка виявилася безуспішною. Грав він лише за третьоліговий Олот та любительський Ґішулс у себе в Каталонії. Натомість тренувати почав ще у далекому 1994, коли Гвардіола лише виходив на пік ігрової кар’єри.


Дуже довго Домінік з посередніми клубами балансував між Сегундою та Терсерою (3-тя Ліга Іспанії). Та все змінилось у 2007 році. 36-річний Пеп шукав у свою молоду команду людину з тренерським досвідом. Саме тоді він покликав Торрента спочатку в другу команду Барселони, а згодом і в головну.


Успіхи команди Гвардіоли не змусили себе довго чекати. У першому ж сезоні Барселона оформила требл. У фіналі Ліги Чемпіонів 08/09 Гвардіола, Віланова та Торрент заслужено обіграли самого сера Алекса Фергюсона. Не в останню чергу завдяки грамотному і ґрунтовному аналізу, який підготував саме Торрент.


За 5 років Блаугранас виграли все що можна. Пеп і Домінік потребували нового виклику. І вони його дочекалися. 2013 рік – Гвардіола очолює Баварію й одразу запрошує Торрента у свою нову команду. Домінік, як завжди, готовий допомогти, тим паче чудово знає англійську і німецьку мови.


Тоні Восьмий і Філіп Шостий

У Німеччині початок роботи для Пепа та Торрента виявився не надто вдалим. У Суперкубку Баварія програла Борусії Дортмунд 2:4. Шанс реабілітуватися з’явився за місяць по тому. Тепер уже Суперкубок УЄФА і в суперниках Челсі – клуб, який рік тому на Альянц-Арені вкрав з-під носа у Баварії Лігу Чемпіонів. І знову все йде не за планом Пепа: Азар забиває на початку матчу…


Далі трапляється подія, яку згодом Гвардіола охрестить ключовим рішенням сезону. Після того, як раз за разом Тоні Кроос провалюється в опорній зоні, Домінік Торрент повертається до Пепа і пропонує підняти Крооса вище, а Лама опустити на його позицію. Гвардіола ненадовго задумався, випив води і, ледь не вибігаючи на поле, крикнув: «Тоні! Ти – Восьмий! Ти – Восьмий, а Філіп – Шостий!» Саме після цього моменту починається перетворення Лама в опорного півзахисника. У підсумку Баварія таки зрівняла рахунок і перемогла в серії пенальті, а гольовий пас віддав якраз Тоні Кроос.



У листопаді Гвардіола ще згадає про цей епізод: «Все вирішила порада Домініка [Торрента]. І якщо ми що-небудь виграємо в цьому сезоні, то лише завдяки рішенню пересунути Лама. Я кажу це абсолютно серйозно. Як тільки ми помістили його в опорну зону, вся мозаїка склалася».


Домінік Торрент не лише аналітик. Він – психолог: «Коли справи йдуть погано, ми ніколи НЕ критикуємо гравців. Ми робимо це тільки в тому разі, коли все добре – тоді це може бути корисно. А в складні моменти потрібно поміняти позиції, підкоригувати деталі. Ми ніколи не вичитуємо гравців. Якщо гра складається погано, ти можеш завоювати довіру, тільки виправивши їхні дії, пояснивши, що йде не так. Без особливого галасу».


Торрент у гаджеті

Обов’язковим атрибутом тренерського штаба Баварії Гвардіоли був iPad Торрента. Під час матчів інший асистент Карлес Планшар і його співробітники діють за заздагеідь узгодженим сценарієм: «Помічені деталі або специфічні прийоми, які ми просили зняти (кутові, види контратак і т.д.) Карлес відправляє мені на iPad. Ми просимо його робити фото, щоб Пеп міг побачити їх майже одразу”.


Цікава розмова між Гвардіолою і Торрентом сталася після одного з матчів чемпіонату Німеччини все того ж сезону 13/14. Пеп не знав ні про 50-матчеву серію без поразок, ні про те, що повторив рекорд Хайнкеса (25 матчів без поразок), ні про іншу статистику. Але Торрент, як завжди, був категоричний: «Слухай, Пеп, давай не переживати за рекорди. Нам потрібно забути про них і виграти Лігу чемпіонів. Давай залишимо рекорди на наступний сезон».


«Ти маєш рацію, – відповів Гвардіола. – Ми маємо виграти чемпіонат якомога швидше і зосередитися на Кубку і Лізі чемпіонів».


Та найважливіший трофей Європи так і не підкорився Пепу і Домініку разом з Баварією. Настав час для чогось нового. В 2016 році іспанський тандем перебирається до Манчестера. З’являється нова мета – підкорити Англію. І вони це зробили. У другому сезоні під керівництвом іспанських тренерів Манчестер Сіті впевнено виграє чемпіонство і Кубок Ліги.


Головний у Нью-Йорку

Після цих 11 золотих років з Пепом Домінік Торрент нарешті вирішує вийти з його тіні. Він приймає пропозицію Нью-Йорк Сіті. Так, це не топ-клуб, як Барселона, Баварія чи Манчестер. Та найважливіше, що нарешті Торрент – головний.


Домінік нещодавно зізнався: «Я завжди прагнув самостійно керувати клубом». Для Торрента Нью-Йорк Сіті ідеальний варіант – американська команда є молодшим братом Манчестер Сіті. А ще там грає співвітчизник і друг Домініка Давід Вілья.


Але що тепер робитиме Гвардіола без своєї правої руки? І чи варто нам чекати на появу нового топ-тренера?