22 червня 2018 15:24

Как победы России на чемпионате мира по футболу вредят украинским политзаключенным

Збірна Росії з рахунком 3:1 перемогла Єгипет і фактично гарантувала собі вихід з групи Чемпіонату світу. Наступного дня, 20 червня Уругвай, що грає в одній групі з господарями мундіалю, виграв у Саудівської Аравії, забезпечивши таким чином для себе й Росії участь у наступному раунді змагань.


Від господарів Чемпіонату світу навіть у самій Росії чекали футбольного провалу. Про це активно писав популярний блогер Юрій Дудь. Але все вийшло навпаки — росіяни вперше в історії вийшли з групи Чемпіонату світу.


У багатьох столичних пабах є можливість безперешкодно дивитися Чемпіонат. А тисячі українців таки придбали квитки і вирушили до Росії. То що ж означає вихід Росії в 1/8 фіналу Чемпіонату світу для України? Та чи це важливо для політв'язнів у РФ?


Як українці сприйняли успіх Росії?


У день матчу Росія — Єгипет я вирушив у рейд київськими пабами, щоб подивитися, як звичайні вболівальники дивляться Чемпіонат світу, який офіційна влада бойкотує.


У першому закладі при вході — дошка з написом: «Єгипет наш». На екранах — матч Польща — Сенегал, зайняті лише три столики, за одним з них галасує компанія іноземців — близько 20 людей — чи то німців, чи то нідерландців. Присутні ситуативно реагують на моменти матчу, але особливого зацікавлення не проявляють.


Запитую в офіціанта, чи є столики для перегляду матчу Росії? «Так, звісно». Футбол наближається — люди не приходять. За сусіднім столиком чоловік із жінкою. Дуже переймаються, щоб не знімав їх на камеру. Чую, як чоловік розповідає, що підтримуватиме таки Росію. Він начебто приїхав із Запоріжжя і взагалі не бачить причин у цьому матчі вболівати за Єгипет.


У підсумку перший тайм закінчився нульовою нічиєю. Трохи активнішими стали іноземці — тримаючи келихи пива, вони прилипли до екрану, але так само не надають перевагу жодній з команд.


У перерві змінюю локацію. На вході в черговий паб вивіска: «Ми показуємо Чемпіонат світу!». Усередині — два великі екрани та з десяток менших. Відвідувачів більше. Чи не одразу Росія забиває гол. Спершу тиша, потім — нецензурна лайка за сусіднім столиком. З кожним наступним голом у ворота Єгипту реакція слабшала, а столи в залі звільнялися. Росія перемогла — паб спорожнів за лічені хвилини. Суб'єктивне враження: матчі Росії, принаймні в пабах, дивляться неактивно, тим паче її не підтримують.


Дорогою додому читаю стрічку новин — десятки ЗМІ написали про успіх збірної Росії. Усе-таки Чемпіонат світу — популярна тема і читачів цікавить. Попри бойкоти, наприклад, матч-відкриття Чемпіонату світу на «Інтері» подивилося в середньому близько 20 відсотків глядачів, які дивилися телевізор у момент трансляції. Тобто п'ята частина аудиторії.


Чому ніхто не бойкотує?


Європарламент Чемпіонат світу бойкотує Велика Британія, Австралія, Польща, Фінляндія, Ісландія — теж. Японія перед мундіалем також заявляла про ігнорування. Проте 19 червня японська принцеса Такамадо все ж прибула до РФ на матчі своєї збірної.


Світ закликав відібрати в Росії Чемпіонат світу, та цього не сталося. Масовий бойкот теж не вдався.


«Суспільний резонанс не може вплинути на рішення суду», — так нещодавно прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков прокоментував позицію РФ щодо ймовірного звільнення Олега Сенцова.


Дипломатія дає збій у справі визволення українських політв’язнів. А надто на тлі успіхів Росії у проведенні Чемпіонату та вдалих виступів їхньої футбольної збірної.


Британське видання Financial Times пише, що, як не крути, Чемпіонат світу стане топовою темою найближчого місяця. І всі спроби британського уряду ігнорувати Росію виявилися марними.


Навіть українська офіційна влада виглядає непослідовною у своїх висловлюваннях. З одного боку, Російська Федерація офіційно визнана країною-агресором. МЗС рекомендувало українцям не їхати на футбольне змагання. Та, попри офіційний бойкот, міністр МЗС України Павло Клімкін закликав дивитися трансляції по телевізору:



«І взагалі, спорт — це спорт, дивіться трансляцію, але в Росії нема чого робити. Це моє глибоке переконання. Звичайно, ми будемо турбуватися, в нас є схеми, за якими працюватимуть консули..., але я впевнений, що ризики є непомірними», — наголосив Клімкін у коментарі Громадському.



Та все ж близько 6 тисяч футбольних уболівальників на мундіаль до Росії таки придбали квитки. У соцмережах на таких навіть улаштували «полювання». У спільноті «Вірні Пиву» створили своєрідний «пантеон ганьби» з тими користувачами Facebook з України, які відкрито заявляють про відвідини Чемпіонату світу в Росії.



***


Перед стартом Чемпіонату президент Федерації футболу України Андрій Павелко казав: «Як Росія проведе Чемпіонат? Як і завжди в них це виходить — не надто добре. Світовий футбол уже отримав великий мінус від рішення проводити Чемпіонат світу в Росії». Ці слова позитивно сприйняли в Україні, але фактично вони не мають жодного підґрунтя. ФІФА не заявляє про фінансові втрати, а Росія з проведенням мундіалю справляється.


Хмизу в огонь підкидає й вихід збірної Росії в 1/8 фіналу. У ніч з 19 на 20 червня журналісти знімали в російських містах численні репортажі. В одному з матеріалів дівчата напідпитку з гордістю заявляли, що «перемога збірної — це навіть краще, ніж секс».


Росія шалено святкує футбольні успіхи. Водночас більшість проблем, серед яких і питання звільнення українських політв’язнів, відходить на другий план. Олег Сенцов, який під час Чемпіонату світу намагається привернути увагу до проблем в'язнів Кремля, голодує вже 39 день.