15 червня 2018 10:16

Мирослав СЛАВОВ: "Лоран Блан называл меня просто: "Влядимир". Исправлять его я боялся"

Український нападник Мирослав Славов, який колись захищав кольори донецького "Металурга", за свою кар'єру встиг пограти з великою кількістю зіркових футболістів, починаючи від Гжегожа Крихов'яка і завершуючи Роберто Карлосом, з яким його шляхи перетнулися в "Анжі". Крім цього, йому пощастило потренуватися під керівництвом самого Лорана Блана, а також випробувати свою удачу в стані "Бордо", який на той час був одним з лідерів чемпіонату Франції.


Однак крім футбольного життя Славов, який виїхав у п'ятирічному віці до Австрії, де й робив свої перші кроки у футболі, встиг стати учасником у різних телепроектах, а також в дитинстві міг і взагалі піти шляхом своєї кузини Марти Костюк: зайнятись не футболом, а тенісом. Про все це та багато іншого з позитивним настроєм 27-річний футболіст розповів у нашій щотижневій рубриці "П'ятничний погляд в минуле".


АКАДЕМІЯ "БОРДО" - СПРАВЖНІЙ ФУТБОЛЬНИЙ ХОГВАРТС


- Як виник варіант з "Бордо"?


- У французький клуб мене запросив головний скаут "молодіжки" "Бордо" Андре Шамах. Якщо чесно, то не знаю, де він мене побачив: в збірній або у іграх австрійської першості. Поляк вийшов на зв'язок з батьками, запросивши мене на тижневий перегляд у "Бордо", куди ми всі разом і відправилися. Без підтримки батьків мені було б важко проявити себе, адже не міг їх підвести.


Все склалося добре, мені вдалося залишити про себе гарне враження, тому французи дуже зацікавилися мною і відразу запропонували контракт. Особливо довго не розмірковував, адже мені сподобалося у "Бордо".


Варіанти були ще з Австрії, але прекрасно розумів, що "Бордо" - великий і серйозний клуб, шанс потрапити в який випадає не кожному. Тим більше мене відразу взяли в другу команду, з прицілом переводу в першу. Тому вирішив постаратися проявити себе з кращого боку.


- Які умови створюються для молодих футболістів у Франції?


- Французи завжди дивляться детально на свою молодь і довіряють вихованцям. Цьому є багато прикладів. Вони "кидають" молодь в основну команду якомога швидше, щоб потім продати за гарною ціною, заробляючи таким чином гроші.


Не дивно, що великий акцент у Франції робиться саме на власні клубні академії, де створюються дуже комфортні умови для юних футболістів. У академіях є буквально все: житло, школа, кухні, тренувальний зал, кімнати для розваг і т.д. Все це в одному місці, що створює додаткову зручність молодому гравцеві, і допомагає йому розвиватися в потрібному напрямку, не відволікаючись на зайві проблеми.


Коли я прийшов в "Бордо", то був просто шокований. У них стоїть справжній замок з дев'ятьма полями для професіоналів і гравців академії. Справжній футбольний Хогвартс, але трохи менших розмірів! (Посміхається) Поля усі в ідеальному стані, газон просто розкішний. Маса тренерів: від фітнесу і тактики до детального відеорозбору дій гравців. Просто рай для прогресу юного футболіста. Чесно, дуже круто все.


- Ти зазначив, що тебе брали з прицілом для першої команди, але конкуренція в "Бордо" в ту пору була дуже серйозна ...


- Так, це дійсно так. Знаєш, мені начебто і щастило у футбольній кар'єрі, але в той же час і невезіння мене не покидало. У 17 років я потрапив в такий серйозний клуб як "Бордо", але до мого приходу вони частіше виховували гравців і продавали їх, як і більшість клубів, однак я застав ту пору, коли грошей в клубі вистачало і вони набрали сильних футболістів.


У них було шість досвідчених і сильних форвардів, які були моїми конкурентами за місце в головній команді. Чого варті тільки Кавенагі, Шамах, Бельон, Гуффран... Зовсім юному футболісту відбити у них місце було просто неможливо, без шансів. Виходить, з одного боку, я був в стані чемпіона Франції, але при цьому, можна сказати, це майже нічого не дало для розвитку моєї кар'єри.


- А тренування з настільки досвідченими гравцями?


- Так, звичайно, ці тренування дуже багато дали для мене особисто, для мого розвитку, але не кар'єрного росту. Дуже багато вивчив і зрозумів за цей період. Отримав своєрідний супер-урок і життя, і футболу. Однак заграти в цьому клубі за 2,5 року, навіть маленького шансу, на жаль, я не отримав. Повторюсь, в ту пору це було неможливо.


- Ти часто тренувався з основним складом під керівництвом Лорана Блана. Який він тренер?


- Так, мене часто залучали до тренувань з основою. Робота з Бланом мені запам'яталася непогано. Він був дуже спокійний, однак при цьому досить вимогливий наставник. У нього були свої ідеї гри, які він намагався донести до футболістів. До самих дрібниць гравці повинні були показати йому те, що він бажає втілити на тренуваннях в життя. Напевно, він - французький Гвардіола. Багато їх порівнюють, причому досить часто.


Помічав, що на тренуваннях, якщо один футболіст стояв хоча б на метр не так, як хотів Блан, то він зупиняв весь тренувальний процес і відтягував футболіста на потрібну позицію, пояснюючи йому все буквально на пальцях. Кожну дрібницю він помічав, відзначав і поправляв.


В цілому ж, він дуже спокійна, добра і мила людина, з якою приємно працювалося. До речі, згадався кумедний момент, він мене постійно називав: "Влядімір". (Сміється) Не знаю, чому так. Мабуть, тому, що я українець, а він колись або перетинався з кимось із наших футболістів, або ж тренував, або, може, для нього всіх українців так і звуть (Сміється).


- Виправляв його?


- Ти що? Виправляти його я боявся, тому просто відгукувався на це ім'я (Сміється). Влядімір так Влядімір. Нехай буде так. (Сміється)


КРИХОВ'ЯК БУВ ПРОСТО НІЯКИЙ


- Ти тренувався з кращими футболістами Франції. Як вони прийняли тебе, юного "австрійського українця"? Чи була підтримка партнерів?


- У основній команді всі зірки, справжні професіонали, були дуже-дуже товариськими, надавали підтримку. Кожен намагався дати ділову пораду в тренувальному процесі, допомагав навіть в дрібницях. Проте в другій команді подібного не було, дуже погано прийняли... Там діяло лише одне правило: кожен сам за себе. Воно десь і зрозуміло, адже всі молоді пацани і всі мріють потрапити в першу команду, а кожен інший футболіст для них - конкурент. Все це було помітно і в тренуваннях, і в грі... Чесно, було складно.


У першій же команді все було відмінно. Ніхто нікому і нічого не доводив, адже тренувалися чемпіони країни. Вони вже все і всім довели. Як Роберто Карлос в "Анжи". Найспокійнійший і розслаблений футболіст, з яким я перетинався. Він - чемпіон світу, один з кращих гравців в історії. Йому нічого доводити не потрібно було, він просто отримував задоволення від гри і тренувань. Твій найкращий друг в тренувальному процесі, причому для кожного з гравців: конкурент ти йому чи ні (Сміється).


- Така конкуренція і настрій всередині колективу часто призводять до бійок. Доводилося махати кулаками?


- Так, і не один раз. Разів зо два-три бився з футболістами в "Бордо" (Посміхається). Причому найчастіше конфлікти були з сенегальськими гравцями - як мінімум двічі доводилося їм доводити свою точку зору кулаками.


- Якісь особливі причини?


- Та ні, які там причини. Такий настрій всередині, що нічого і не треба. (Посміхається) Слово за слово - і понеслося. Навіть через дрібний промах на тренуванні міг початися серйозний конфлікт. Це нормальне явище, думаю, не тільки у Франції.


- У тренувальному процесі було багато конфліктів. А поза полем - теж траплялися бійки?


- Ні, поза полем їх було менше, адже просто ми не збиралися командою, кожен був сам по собі. У Франції така система: тренування, робочий процес, а потім - вільний час. Немає колективних зборів, походів в кіно або ще кудись. Після тренувань все спілкувалися групами, хто з ким краще ладить.


- До речі, в молодіжці "Бордо" ти перетинався з польським хавбеком Гжегожем Крихов'яком. Вже тоді відчувалося, що з нього вийде сильний футболіст?


- Так, два роки ми грали разом. Однак тоді він був, відверто кажучи, просто ніякий. (Посміхається) Фізично міцний пацан, але в футбольному плані - дуже лімітований, нічого особливого не показував як на тренуваннях, так і в грі. У нього не було хорошого пасу, не було хорошої техніки, до того ж не загострював біля воріт соперника. Він просто був типовим руйнівником: бігав за кожним суперником і ламав їх гру.


Ніхто і не подумав би тоді, що цей хлопець колись буде грати в фіналі Ліги Європи і навіть заб'є там гол. Це звучало б, як дурість якась. Він домігся серйозного прогресу за роки. Всі в шоці з подібного, адже зараз Гжегож - 10-ка збірної Польщі, пограв в топ-клубах світу. А буквально років 10 назад зовсім не виділявся, ніяк. Нуль.


- Ти з ним нормально спілкувався тоді? Поруч багато африканців, а ви - українець і поляк, сусіди, можна сказати.


- Ні, він дуже закритий хлопець був, сам по собі. Ні з ким не дружив, хіба що з поляком ще одним більш-менш спілкувався, але теж лише трохи.


- Хто з тієї французької "молодіжки" виділявся найбільше?


- Анрі Севе! Він був неймовірно сильний: швидкий, технічний, з футбольною головою, як то кажуть. Він вважався найбільшим талантом серед усіх французів, неймовірний потенціал. Він майже всю свою кар'єру провів в "Бордо", хоча, думаю, міг перейти і в якийсь топ-клуб, але, мабуть, не склалося. У нього були травми, через які розкритися на всі 100% йому не вдалося. Вважаю, він міг себе проявити значно краще, ставши важливим гравцем як у збірній, так і в топ-клубі.


ВИТРАТИВ ПЕРШУ ЗАРПЛАТУ НА КЕБАБИ ДЛЯ ДРУЗІВ


- Чи були заборони в юнацькій команді "Бордо"? Може, штрафували за нічні прогулянки?


- Ні, такого суворого контролю у Франції не було. Найголовніше - повернутися в академію до 23:00. Та й то це правило діяло для хлопців віком до 18 років, які там проживали. Для хлопців, які були старше і жили вже поза академією, ніяких особливих правил не було.


- Ніхто ночямі не тікав? Не вірю!


- Звичайно, були хлопці, які вилазили через вікно і відправлялися гуляти вночі. Куди без цього. Але я цим не займався. Намагався бути максимально дисциплінованим футболістом, як мене виховували.


- А тих карали?


- Якщо ловили, то санкції застосовувалися. (Посміхається) Однак не завжди - лише в тих випадках, коли вони не могли потім нормально провести тренування, або десь недопрацьовували. Були розмови з тренерами і т.д. Щоправда, подібні випадки за час мого перебування в команді можна перерахувати на пальцях однієї руки.


- До речі, про санкції. Великі були штрафи?


- Невеликі. Якщо щось забув на тренувальному полі, то від двох до дев'яти євро. За серйозні порушення могли покарати жорсткіше, але теж - суми невеликі.


- За що найчастіше тебе штрафували?


- Обходився без штрафів. Намагався не спізнюватися і нічого не забувати. Єдине, за що "прилітало в гаманець", так це за гру з командою в "собачку". (Посміхається) Кожні 20 контактів - два євро, якщо між ніг пустять - два євро. Ось так міг трохи казну поповнити.


- Зарплати в молодіжці "Бордо" були високі?


- Якщо порівнювати з Австрією, то, звичайно, так. (Сміється). Юнаки в австрійському футболі майже грошей і не заробляють, тільки лише якщо ти потрапляєш в дубль, та й там вони дуже-дуже маленькі. Десь 400 доларів на місяць, це максимальна зарплата. У Франції вони все ж вище. Років до 18, коли ти живеш в академії, зарплати близько 600 євро на місяць, а якщо вже проживаєш поза - близько 1100 євро.


- Тобто твоя перша зарплата була зовсім маленькою?


- (Посміхається) Дуже, цілих вісім євро. Пам'ятаю, витратив її на кебаби для друзів. Купив два-три кебаба, порадував кентів. (Сміється).


- В Україні багатьом молодим футболістам "сиплять в кишеню" непогано. Подібна фінансова забезпеченість часто призводить до розгульного способу життя, який ставить хрест на кар'єрі футболіста. В "Бордо" подібних випадків не було?


- Ні, щоб хтось через фінансові моменти "плив", такого не було. Так, там є хлопці, які заробляють достатньо грошей, але вони ніколи не забувають про футбол і роботу над собою.


Багато в подібному випадку залежить від характеру футболіста і його виховання. Не дивно, коли молодий хлопець без належної освіти, або з малозабезпеченої сім'ї, отримавши швидко великі гроші, втрачає контроль над собою і йде в розгул. Тим більше якщо ще й батьки далеко... Лише характер і серйозний настрій можуть йому допомогти побудувати свою кар'єру.


Наприклад, той же Анрі Севе вже в 16 років отримав перший професійний контракт, почавши заробляти дуже серйозні гроші, в рази більше, ніж у інших. Він любив витрачати гроші на гарний одяг, дорогі авто, гулянки по клубам і т.д. Однак в ігровому плані він ні на крок не здавав, продовжуючи наполегливо працювати на тренуваннях і прогресувати. Важливу роль в цьому зіграв його характер, адже він знав міру.


Денис Руденко