17 травня 2018 15:09
2

Николай Несенюк - "Шахтеру": "Поселитесь в Мариуполе - вы же сами сказали что там безопасно"

Директор департаменту із роботи зі ЗМІ "Динамо" - про український футбол і негативну роль "Шахтара"


- У 1996 році була створена українська Професіональна футбольна ліга. Заявили мету: наш футбол повинен стати професіональним. На жаль, це виявилось не зовсім так. І якщо тоді ще існував якийсь шанс, то зараз справа доведена до абсурду. От подивіться: у нас 20 травня закінчується футбольний сезон. Наступний розпочнеться близько 20 липня. Тобто, упродовж двох найтепліших, найсонячніших місяців року офіційного футболу у нас не буде. Уявіть собі, що я торгую морозивом. З 20 травня по 20 липня зачиняю лавочку і не займаюся цією справою. А потім починаю ним торгувати взимку. Насправді це означає, що я не торгую морозивом, а займаюся чимось іншим – воно ж мені служить лише прикриттям.


Так само і наш футбол – він не стоїть на нормальній основі. Клубів у нас немає – є лише кишеня того чи іншого власника. Закриється кишеня Суркіса – закінчиться Динамо. Закриється кишеня Ахметова – закінчиться Шахтар. Тобто, це приватні підприємства, які відрізняються між собою лише тим, що одні є брендами і мають під собою історію (Динамо, Шахтар, Чорноморець, Карпати та інші), а інші – типові представники теперішніх нижчих ліг. Це команди типових аграрних баронів, які заводять команди лише для себе – глядачів там не передбачається.


Подивіться, хто у нас зараз виграє Першу лігу. Це київський Арсенал, який не має ані стадіону, ані бази, ані вболівальника. Це команда, яка увесь сезон відіграла на тренувальному полі донецького Шахтаря. Навіщо нам такі команди? Якби наш футбол був справді професіональним, хто б допустив до змагань ту ж Сталь або Олімпік?


Найголовніше, що провідником цих негативних процесів є Шахтар. Пригадую початок 2000-х, як за рознарядкою звозили по 10-20 тисяч людей, яким футбол не був потрібен. Їхали, бідні, потягами, автобусами, а стадіон покидали задовго до кінця матчу.


Навіщо зараз Шахтар живе у Києві, а їздить за 500 кілометрів у Харків? Сидіть у Харкові. Але ж зрозуміло, що у Харкові ніхто не вболіватиме за Шахтар. Тому витрачаються дурні гроші. А в когось цих дурних грошей нема. Я розумію, що "гірники" не можуть виступати у Донецьку – через проблеми, які вони й самі трохи створили. Але оселіться тоді в Маріуполі – це Донецька область. Ви ж самі кажете, що там безпечно.



Щас понравился))))
Ай да Насенюк, ай да молодец. Всё по делу.