26 квітня 2018 13:16

Юрий ВИРТ: "Не верю, что на последние четыре тура в "Верес" придет тренер с именем"

Перед новим роком керівництво "Вереса" вирішило звільнити Юрія Вірта та призначити на його місце білоруського спеціаліста Юрія Свіркова. 50-річний наставник виконав задачу-мінімум та вивів "червоно-чорну" команду до першої шістки. Проте у когорті найсильніших справи у нього не пішли. У команди під його керівництвом не було а ні гри, а ні результату. Пропрацювавши чотири місяці, Свірков був звільнений. Офіційна версія – за станом здоров’я. FootBoom поспілкувався на тему відставки Свіркова з екс-тренером "Вереса" Юрієм Віртом.


- Юрій Миколайович, що коїться у "Вересі"? Вже друга тренерська відставка за короткий термін…


- Перше, що спадає на думку, це відсутність результату на який розраховувало керівництво. Можливо, по цій причині відбулася відставка Свіркова.


- Вам не здається, що "Верес" почав нагадувати львівські "Карпати". Грають у Львові та змінюють тренерів, як рукавички?


- Напевно, не потрібно порівнювати "Верес" із "Карпатами". У кожного клубу свій шлях. Звичайно, для рівнян це вже друга тренерська відставка, яка не дуже сприятливо відображається на гравцях. Знову потрібно звикати до нового наставника та його бачення футболу. Коли у команді дуже часто змінюються тренери, то це, в якійсь мірі, негативно впливає на футболістів. В свій час прийшов Свірков, а результату так і не було. Буде новий спеціаліст і, можливо, знову потрібно буде змінювати тренувальний процес. А часу вже обмаль. Перед "Вересом" стоють завдання потрапити у Лігу Європи, а мрія віддаляється все далі і далі. Ясно одне, що керівники хочуть бачити команду серед кращих колективів України, але на даний момент це надзвичайно важка справа. Ми бачимо, що гри у "червоно-чорних" наразі немає.


- Чи був хоча б мінімальний прогрес в останніх матчах "Вереса" під керівництвом Свіркова?


- Всі бачать, що гра у "Вереса" відсутня. Тим паче, нема результату. Якби він був, то, звичайно б, на деякі речі можна було заплющити очі.


- Білоруського спеціаліста звільнили своєчасно, чи потрібно було дати йому допрацювати до кінця сезону?


- Важко сказати, але для мене це дивиною не стало. Напевно, керівники краще бачать. Коли нема команди на футбольному полі і дуже поганий мікроклімат – це все відображається на кінцевому результаті. Можливо, керівництво на це звернуло увагу і ця відставка відбулася.


- Мікроклімат у "Вересі" поганий із-за негативних результатів?


- Для цього потрібно знаходитись всередині команди. Звичайно, коли нема результату, з’явилося невдоволення перемінами, які сталися – одне наклалося на інше і ми прекрасно бачимо, у що воно виливається.


- В прессі говорять, що найвірогідніше місце Свіркова займе Андрій Демченко, який раніше нетривалий час працював у "Вересі". Що скажете про цього спеціаліста?


- Наскільки я знаю, він працював у "Вересі" після нового року. Прийшов у команду, коли її очолював Свірков та був нетривалий час його помічником. Потім Демченко залишив рівненський клуб.


- Керівництво "Вереса" поставило завдання виходу в єврокубки. Тим не менше вони призначають на посаду головного тренера людину у якої мало самостійного досвіду. Можливо, потрібно запросити тренера-мотиватора, або ж сильного спеціаліста.


- Треба взяти наставника, який виконає завдання і не важливо, ким він буде. Стоїть мета потрапити у Лігу Європи, значить потрібно її виконати. Можуть запросити досвідченого тренера, у якого за плечима 20 років самостійної роботи, а він не впорається. Людина повинна нести відповідальність за свою роботу. Може прийти спеціаліст, пропрацювати рік-два, сказати, що у неї нічого не вийшло і залишити команду. Образно кажучи, тренер повинен прийти і дати якусь гарантію. Вірт був поганий, прийшов хороший тренер і як говорив один із керівників, він тут порядок наведе: у команди будуть цікаві тренування, теорія і все інше… І що? Були у команди по декілька занять теорії і дисципліна була, тільки не було одного – результату і гри.


- Багато розмов ходило минулого літа, що Кварцяний може очолити "Верес". Якщо б прийшов Віталій Володимирович, чи зміг бі він за чотири тури до кінця чемпіонату виконати завдання і вивести "червоно-чорних" у Лігу Європи?


- Важко сказати, чи прийде Кварцяний у "Верес". Можна називати багато прізвищ наставників, які можуть прийти і працювати. Але пергочергово потрібно виконати поставлену задачу. Може це буде Віталій Володимирович, а може хтось інший. Хоча я впевнений, що великих змін не буде до кінця чемпіонату. Мало віриться, що на останні чотири тури у "Верес" прийде тренер з іменем. Думаю, що до кінця сезону хтось доведе команду, а далі буде видно.