28 березня 2018 22:36
1

Александр ПЕТРАКОВ: "Несмотря на судороги, мои игроки бежали вперед. Я горжусь ими"

Сьогодні до Києва прилетіла юнацька збірна України U-19, гравці якої героїчно здобули путівку на Євро-2018.


Останній тиждень видався насиченим для команди Олександра Петракова, адже за короткий термін їй довелося провести три матчі проти сильних суперників. Проте наші хлопці проявили характер і у змаганні між чотирма збірними вибороли єдину путівку на чемпіонат Європи.


Розійшовшись миром зі Швецією (0:0), у компенсований час українці дотисли Сербію (2:1), а у вирішальному поєдинку здобули вольову перемогу над Румунією (2:1), яка й приймала міні-турнір.


Сьогодні юнацька збірна України повернулася до Києва. Як розказали самі хлопці, вони досі шоковані тим, який подвиг здійснили.


«До останнього не вірилося, що ми дійсно вийшли до фінальної стадії. У матчі з Румунією повторили те, що зробили із Сербією, і знову забили два голи за останні 10—15 хвилин. Усі були шоковані, і навіть зараз цей стан триває.


Велику роль у цьому успіху відіграли як тренери, так і весь колектив. Якісь збірні сильні індивідуально, тоді як ми сильні командно. Поле було не в найкращому стані через погані погодні умови. Але це не вплинуло на підсумковий результат», — говорить захисник «Дніпра-1» Олександр Сафронов, який забив в еліт-раунді два голи.


Головним же героєм зустрічі з румунами став гравець «Шахтаря» Валерій Бондар, точний удар якого й вивів збірну на Євро-2018.


«Важко передати словами свої емоції. Усі хотіли пробитися на Євро, старалися, у нас дружний колектив. Усі разом ішли до мети — і гравці, і тренери, і персонал. Після перемоги були вигуки, радість, лише позитивні емоції… Можливо, саме своїм характером ми й відрізняємося від інших команд. Ми згуртовані, маємо бійцівський дух.

Поки що не дивився, як зіграли інші збірні, не було часу. Навіть не хотілося знати результати, бо вчора ми святкували наш вихід до континентальної першості. Насправді можна грати з усіма суперниками і ставити перед собою завдання вийти на молодіжний чемпіонат світу», — вважає Валерій.


Наставник команди Олександр Петраков виглядав стомленим і не надто емоційним. Тим не менше, в аеропорту головний тренер не забув зібрати підопічних навколо себе й роздати останні настанови. Тепер збір завершено, і гравці роз’їдуться по своїх клубах.


«Після нашого виходу на Євро-2018 я відчуваю полегшення, бо ми виконали те завдання, яке ставили перед собою. Далі будемо змагатися за путівку на чемпіонат світу.


Вольові перемоги — заслуга хлопців. Вони дуже цього хотіли, були готові емоційно та фізично й досягли результату. Незважаючи на судоми, мої гравці бігли вперед. Я пишаюся ними.


Звісно, тренер ніколи не може бути задоволений усім. Але в даний момент я лише можу похвалити своїх підопічних. У роздягальні я сказав їм, щоб подзвонили своїм матерям і розповіли, що вони виростили хороших синів.


Мене багато хто привітав, уже й не пам’ятаю, скільки було дзвінків. Усі втомлені, майже не спали, всі емоції залишилися в Румунії. Тепер потрібно перевести подих», — говорить Петраков.


На чемпіонаті Європи, який проходитиме 16—29 липня у Фінляндії, зіграють вісім команд. Жеребкування відбудеться 30 травня у Ваасі. Як говорить тренер збірної України, його підопічні готові протистояти будь-кому із суперників:


«Поки що не скажу, з ким хотілося б зіграти. Ми зустрічалися з усіма, тому це не надто принципово. Я добре знаю потенційних суперників — Італію, Туреччину, Англію, з Норвегією грали у відбірному раунді. Єдина команда, з якою не знайомий, — Португалія».

Александр ! Спасибо Вам за хорошую работу. Вы настоящий профессионал.