4 березня 2018 10:00
1

Юрист: "Криминальное дело против Ващука не имеет перспективы"

Нещодавно ми повідомляли, що Олег Гусєв та колишній його партнер по команді Владислав Ващук посварилися через 50 тисяч доларів. Півзахисник київського "Динамо" Гусєв колись допоміг товаришеві грошима, дав шістдесят тисяч доларів, а назад отримав – десять. Владислав Ващук борг заперечує. FootBoom звернувся за допомогою до спортивного юриста Іллі Скоропашкіна, щоб квалівікований фахівець допоміг розібратися в цій непростій ситуації та дав експертно-правову оцінку.


- Як видно, між сторонами існують правовідносини по договору позики, які регулюються нормами Цивільного кодексу України (ст .ст. 1048 – 1053). За законом грошові позики понад 10 неоподатковуваних мінімумів (170 гривень) укладаються в письмовій формі. Відповідно, як мінімум, складається розписка. Згідно ч. 1 ст. 218 ЦК, заперечення однією із сторін факту вчинення правочину або оспорювання окремих його частин може доводитися письмовими доказами, засобами аудіо-, відеозапису та іншими доказами. Рішення суду не може ґрунтуватися на свідченнях свідків. Крім того, якби навіть була розписка, існують строки позовної давності, в межах яких сторони можуть звернутись до суду за захистом своїх порушених прав.


Цей строк становить 3 роки. У випадку його пропущення позивачем, суд, за відповідним клопотанням відповідача, відмовляє в позові. Отже, судова перспектива даної справи очевидна. Повернути грошові кошти, позичені комусь 10-ть років тому без складання розписки, навіть в присутності свідків, є дуже складною справою. Щодо порушення кримінальної справи. Все дуже просто. За діючим кримінально-процесуальним законодавством всі заяви реєструються в Державному реєстрі досудових розслідувань. За результатами цих розслідувань може бути передано матеріали справи до суду, або закрито справу за відсутністю складу правопорушення.


Враховуючи, що в даному випадку йдеться про цивільно-правові відносини між сторонами, вважаю, що дана кримінальна справа також не має перспективи. Для когось ця справа є особистим піаром, для когось – порадою на майбутнє, для когось – помилкою, яка навчає... Позичаючи кошти, я раджу не лише складати розписку, але й намагатись реально забезпечити позику майном. Якщо говорити з практики, розписка - це папірець, який допоможе захистити своє право в суді, але не повернути кошти, якщо у позичальника немає реального майна. Найбільш надійним є позичання коштів з майновим забезпеченням. В цьому випадку позичальник більш зацікавлений віддавати кошти. В будь-якому випадку, позикодавець матиме хоч якесь відшкодування.

Чисто теоретически интересно: пусть отдельный такой иск не имеет перспективы, но если таких исков будет несколько (кажется, Печерный говорил, что многим должен), неужели в сумме из них не складывается картина мошенничества? Или каждый из них отдельно отклонят, и большой привет?