2 березня 2018 11:29

О подготовке НСК "Олимпийский" к матчу "Динамо" - "Заря"

У неділю, 4 березня, на НСК «Олімпійський» відбудеться матч заключного туру першого етапу чемпіонату УПЛ. У центральному поєдинку туру в Києві зустрінуться друга і четверта команди чемпіонату на даний момент - «Динамо» і «Зоря».

Серед тижня на Україну обрушилася буквально «лавина» снігопадів, і проведення матчів 22 туру на деяких стадіонах у найближчі вихідні було поставлено під загрозу. Але не матч на «Олімпійському». Головна спортивна арена країни зустрічає сніжну весну у всеозброєнні. Про це в коментарі офіційному сайту «біло-синіх» розповів головний агроном НСК «Олімпійський» Максим Стельмах:

- За таких погодних умов питання можуть виникати буквально по кожному моменту підготовки поля до матчів, це природно. Якщо коротко, то погода зробила нам своєрідний весняний «подарунок».

Станом на день четверга на поле випало до 30 сантиметрів снігу. Газон не накритий, котельня працює в активному режимі. Температура на поверхні поля піднялася до + 5...7 градусів, і сніг поступово тане. Ближче до вихідних ми накриємо газон. У неділю, можливо, сніг залишиться по краях поля, і ми його дочистимо вручну. Але за п'ятницю-суботу основна маса розтане. Мінімальні труднощі можуть виникнути, якщо в день матчу температура буде нижче -13°C, що не дозволить розтанути основній масі, і її також доведеться прибирати вручну, в тому числі лопатами, але це малоймовірно.

На даний момент ми не прибираємо сніг фізичними методами, щоб не пошкодити газон, який зараз і так перенасичений вологою. Тільки в неділю, якщо буде необхідність, приберемо сніг, що залишився.


До середи обігрів газону працював на половину потужності й не було необхідності включати його більше. Слід розуміти, що обігрів поля – це не аналог звичайної плити, яка стоїть у житловому будинку або квартирі. Він нагріває газон поступово і максимум до + 10...15 ° C. Сніг, відповідно, також поступово тане. Якщо сьогодні це 25 сантиметрів, то завтра це буде 10 сантиметрів. Але останні сантиметри, з огляду на мінусову температуру, розтопити найважче, і котельні доводиться додавати потужності.

- За яких умов інспектор або арбітр матчу можуть прийняти рішення перенести гру?

- Це теоретично може статися лише в разі, якщо температура опуститься нижче -15°C і при цьому під час матчу буде сильний снігопад. Від такого ніхто не застрахований і ми, зі свого боку, якось вплинути на те, що відбувається, в силу об'єктивних причин, не зуміємо. Якщо такі умови, включаючи снігопад, виникнуть в четвер, п'ятницю, суботу або в неділю вранці – ми з цим впораємося. Ми до цього готові. Подібні ситуації вже траплялися, і ми успішно проводили матчі. До того ж, на неділю синоптики не прогнозують снігопадів. Все йде за планом, причин для хвилювань немає.