19 лютого 2018 11:41

Сергей КОВАЛЕЦ: "Цыганков становится лидером "Динамо"

Великий футбол повернувся в Україну. Своїми враженнями від 20-го туру УПЛ із FootBoom поділився відомий вітчизняний тренер Сергій Ковалець.


- Мені вдалося побувати на двох поєдинках: "Сталь" - "Олександрія" та "Динамо" - "Олімпік". За рештою матчів спостерігав по ТВ. Перше, на що хочу звернуть увагу – це поля, на яких проходили матчі. Вони знаходяться в хорошому стані. Незважаючи на те, що географія була широкою: Київ, Львів, Харків, Полтава… Спеціалісти, які готували футбольні поля із своєю задачею впорались. Друге. Є довіра до молодих гравців. Молодь - це наше майбутнє. Цікаво спостерігати за становленням та прогресом талановитих місцевих вихованців. Не було великих нарікань на роботу арбітрів. Помилок, які б вплинули на результат. Хоча був відмінений гол "Карпат" і той момент треба аналізувати. Що розстроїло, так це мала кількість вболівальників. Треба спілкуватися з ними, прислухатися до їх думки і побажань. Робити все, щоб зрозуміти, чому вболівальник не ходить. Важливо, щоб був зворотній зв'язок із шанувальниками футболу.


"ШАХТАР" - "ЧОРНОМОРЕЦЬ" 5:0


"Гірники" через цей поєдинок готувались до матчу Ліги чемпіонів із "Ромою". "Чорноморцю" було важко, адже група провідних гравців взимку покинула команду – Хобленко, Васін, Гутор. Рахунок розгромний, але як кажуть досвідчені тренери – краще програти один раз 0:5, ніж п’ять разів по 0:1. Головна задача для "моряків" - залишитись в УПЛ і в цьому контексті ключові матчі для них попереду. В наступний уік-енд вони приймають "Карпати", потім гра із "Ворсклою". Ну а "Шахтарю" хочеться побажати вдачі в Лізі чемпіонів і хорошої підтримки від вболівальників. "Гірники" підходять до гри в доброму психологічному стані. Здорово проявили себе лідери атаки – Марлос, Феррейра. Останній забив вже 15 м’ячів, впевнено лідирує у бомбардирській гонці. Але з "Ромою" - це буде зовсім інша гра. Італійці в ігровому тонусі і буде дуже непросто.


"СТАЛЬ" - "ОЛЕКСАНДРІЯ" 2:0


Мені вдалося вживу подивитися цей матч. Було видно, що молодь "Сталі" змужніла, адже ще в минулому році це була сама молода команда Європи, якщо брати середній вік гравців. Орест Кузик, Герман Пеньков, Максим Задерака – цікаво спостерігати за грою цих виконавців, вони додають. В центрі захисту грав досвідчений Ощіпко, який цементував захист, підстраховував і віддавав багато гострих діагональних передач. Гра була рівна, "Олександрія" свої моменти не використала, виручив Пеньков. А "Сталь" скористалася помилками в захисті "Олександрії". Мені здається, гостям не вистачило емоцій. Погоджусь із Володимиром Шараном, який відмітив, що його гравці цей матч виграли ще до початку, за що і поплатились.


"ВОРСКЛА" - "ВЕРЕС" 1:0


Зустрічались команди із першої шістки. Команди, в складі яких виступають досвідчені гравці. В першому таймі "Верес" мав перевагу, але після перерви малюнок змінився. За рахунок зіграності господарі провели переможний м’яч. Але по грі, як на мене, рахунок мав бути нічийним.


"ЗІРКА" - "МАРІУПОЛЬ" 0:3 "


Зірка" зимову підготовку провела в Україні і мала певні труднощі. Команда проводила спаринги із командами нижчих ліг, на штучних полях. Це зіграло свою роль. Гості знаходились в кращому ігровому тонусі, "Маріуполь" мав перевагу у всіх компонентах. У команді є талановиті вітчизняні гравці – Тотовицький, Болбат, Насонов, Мішньов. Три м’ячі забив Борячук, але важливо, щоб він не зупинявся на цьому.


"КАРПАТИ" - "ЗОРЯ" 0:2


Вважаю, в цьому матчі можна говорити про тренерську перемогу. У "Зорі" взимку було багато змін, але є вибудована система. Стабільний тренувальний процес, є тренер, який працює тривалий час. По грі - "Зоря" була сильнішою. Не забили пенальті, створювали моменти. Але "Карпати" будують європейську команду. Петро Димінський в інтерв’ю не даремно побажав, щоб власна молодь (Чачуа, Підківка, Лобай, Швед, Кльоц) почали використовувати свій шанс і доказали, що заслуговують грати в народній команді "Карпати".


"ДИНАМО" - "ОЛІМПІК" 1:0


Віктор Циганков стає лідером "Динамо". І справа не лише в забитому голі. Він виконав дуже великий об’єм роботи. Не боявся вести гру, обігрував один в один, віддавав хороші передачі. Але молоді (Шапаренко, Бурда) потрібен час. Не можна від них відразу вимагати результат. Згадайте, як починав Ярмоленко, скільки критики було в його адрес. "Олімпік" - це тренерська команда Романа Санжара. Ініціатива була на боці "Динамо", але донецький колектив створював гольові моменти: був вихід один в один, а після перерви – м’яч потрапив в стійку. Користуючись нагодою, хочу побажати киянам вдало провести матч-відповідь Ліги Європи із АЄКом і пройти в наступне коло. Сподіваюсь, що вболівальники прийдуть на НСК та підтримають рідну команду.