24 січня 2018 13:30

Барыляк - по пути Раца, Яремчука и Ярмоленко?

Захисника ФК «Львів» переглядає київське "Динамо". Прес-служба ПФЛ пригадує попередні випадки, коли український суперклуб звертав увагу на нижчі ліги.


Фото: fclviv.com.ua


19-річний захисник Руслан Бариляк, за інформацією ЗМІ, проходить перегляд в команді U-21 київського «Динамо». Це – чергове свідчення правильності роботи багатьох клубів ПФЛ, і зокрема – ФК «Львів». Судіть самі, лише цієї зими клуб, який проводить перший сезон у Другій лізі після відродження, привернув увагу до своїх гравців відразу трьох клубів із найвищого дивізіону («Ворскла» переглядає форварда Кисленка, «Олександрія» – захисника Бухала).


Бариляк пройшов у футболі самобутній та тернистий шлях. Починав ще 2012 року в юнацькому складі "Газовика-Хуртовини" (Комарне), від 2014 року грав у ДЮФЛУ за ФК «Львів», а в сезоні 2015/2016 провів 20 матчів за ФК "Олександрія" в юнацькій першості Прем’єр-ліги.


Повернувшись у ФК «Львів», Руслан Бариляк швидко став одним із лідерів оборони. Допоміг команді за часів виступів у Чемпіонаті України ААФУ (18 матчів у першості та 5 у кубку минулого сезону), а в Другій лізі провів 16 матчів (1 гол), ще 5 матчів провів у Кубку України, де ФК «Львів» у блискучому стилі дійшов до чвертьфіналу.


Руслан Бариляк. Фото: fclviv.com.ua


Перехід у молодіжний склад «Динамо» відкриває неабиякі перспективи перед гравцем, і нижчі ліги – хороша «кузня талантів».

За радянських часів багато із зірок українського футболу приходили з Другої та Першої ліг, є позитивні приклади і в наші часи. Візьмемо хоча б найбільш зіркові склади «Динамо».


Серед володарів Кубка кубків УЄФА 1975 року в Класі «Б» грали Євген Рудаков («Суднобудівник» Миколаїв), із Другої групи Класу «А» – Володимир Трошкін (СКА Київ), із Першої ліги – Леонід Буряк («Чорноморець»). Тріумфатори 1986 року прибули із Другої ліги СРСР Сергій Балтача («Металіст»), Олег Кузнєцов («Десна»), Іван Яремчук («Дніпро» Черкаси), Василь Рац («Нива» Вінниця), Вадим Євтушенко («Зірка»), із Першої ліги – Михайло Михайлов («Дніпро»), Василь Євсєєв («Зоря»), Олександр Заваров («Зоря»).


Із зірок ХХІ століття той же Андрій Ярмоленко починав у чернігівській «Десні», яка грала в ПФЛ. Свого часу ми розбирали, що із українських збірників, які пробилися на чемпіонат Європи 2016 року, лише двоє не мали досвіду наших змагань.


Приємно, що й останні роки дарують нам чимало індивідуальних підвищень у класі. Нинішній гравець «Зорі», учасник єврокубків Олександр Андрієвський свого часу був запрошений в «Динамо» з «Гірника-Спорт».


Михайло Сондей (зліва) перейшов до "Олімпіка" з першолігового "Нафтовика-Укрнафти". Фото: olimpik.com.ua


Михайло Сергійчук успішно грає за «Олімпік» та «Верес». Валерій Бондаренко – в ФК «Олександрія». Іван Брікнер, Михайло Сондей, Сергій Шестаков – у тому ж «Олімпіку». Не злічити гравців, яких останніми роками найвищий знайшов саме в нижчих лігах!


Приємно, що Перша та Друга ліги за таким спортивним показником, як відповідність гравців високим вимогам, спокійно та регулярно дають посилення клубам більш високих за статусом дивізіонів.


Прес-служба ПФЛ