10 січня 2018 15:43

"Жаль, что выступления Зинченко в этом сезоне ограничиваются левым флангом обороны". Авторитетный блогер ESPN характеризует игру украинца

Український півзахисник Манчестер Сіті Олександр Зінченко отримав порцію позитивної характеристики від блогера ESPN Девіда Муні, який спеціалізується на "містянах".


"Основний лівий фулбек Манчестер Сіті Бенджамен Менді у вересні зазнав серйозної травми, а тому Хосеп Гвардіола мусив переглянути раніше підготовлені варіанти на цю позицію. Внаслідок такої ситуації Фабіан Делф, якому спершу пророкували функції дублера і декілька матчів за сезон, несподівано знайшов себе на фланзі оборони, що дало змогу Олександру Зінченку отримати його роль дублера.


Перед вчорашнім матчем з Брістолем мало вболівальників Манчестер Сіті хвилювалися щодо Зінченка. Якби 21-річному хлопцю довелося зіграти в АПЛ через травму чи дискваліфікацію інших виконавців, це викликало б у прихильників клубу значно менше нервів, ніж грудневе повернення в першу команду Ельякіма Мангаля.


Зінченко – атакувальний півзахисник, але вчора він не виглядав не на своєму місці, коли грав на лівому фланзі оборони, він відповідав рівню всієї команди. Як для того, хто ще вивчає свої завдання в новому клубі та грає на чужій позиції, Олександр зовсім не боявся брати на себе відповідальність, самовіддано йшов у відбори та доставляв м'яч у небезпечні зони, щоб розвинути атаку.


Зінченко, який адаптувався до лівого флангу захисту, показав, що він мудрий не за роками, що він здатен бути конкурентним у тій грі, яку вимагає Гвардіола. Замість виконання звичних функцій фулбека (ривки вперед-назад по флангу, підтримка вінгерів та надійність у захисті), українець комфорніше себе почуває під час зміщень всередину, звідки в нього відкривається більше можливостей для ключових передач. Олександру комфорніше в центрі, тому Гвардіола закликає його рухатися туди, коли Манчестер Сіті володіє м'ячем.


У вівторок ввечері Зінченко був ключовим для Сіті у втримуванні швидкого переміщення м'яча на лівій половині поля. Сане завжди міг відпасувати на Олександра всередину, а не назад, і це дозволяло господарям зберігати вигіднішу позицію перед суперником. Окрім цього, Зінченко продемонстрував декілька вишуканих дотиків до м'яча, щоб зберегти "круглого" у своєї команди, він без остраху підхоплював м'яч і біг на сторону опонента.


Зінченко може грати не на своїй позиції, але при цьому його робота на фланзі не надто відрізняється від тієї, яку б він виконував в ролі атакувального півзахисника. Можливо, саме тому ще з дебютної гри за "містян" проти Вулверхемптона (0:0) він не виглядав на цій позиції новачком.


У матчі з Брістоль Сіті Олександр був найкращим захисником своєї команди, хоча він навіть не захисник. Це не означає, що 21-річний українець – довершений футболіст. У його грі є декілька слабких сторін, на які необхідно вказати та за які потрібно карати. Деколи він втрачав позицію, раніше не встигав закрити футболістів Вулверхемптона, а тепер зробив декілька ляпів проти Брістоля.


Але це не дивно, що Олександр робить помилки у захисті, адже він ще розвиває свій талант. З кожним матчем він виглядає все краще. Коли Зінченка підписали, то всі думали, що це дешевий трансфер на перспективу (як придбання Аарона Муя чи Енеса Унала), однак українець здивував багатьох, ставши серйозним варіантом для Гвардіоли.


Враховуючи атакувальні здібності, які він продемонстрував, шкода, що його виступи у цьому сезоні обмежуються лівим флангом оборони. Йому ще далеко до того, щоб подібно Кевіну де Брюйне та Давіду Сілві робити погоду в команді на позиції під нападником, але буде цікаво поспостерігати, як українець розвиватиметься в найближчі місяці", – написав Девід Муні.