4 січня 2018 23:30

Артем ФЕДЕЦКИЙ: "Я не первый год в футболе и понимаю, что постоянно нужно работать"

До виходу «Карпат» з відпустки залишається трохи менше тижня. Тому зараз саме час насолоджуватися заключними акордами відпочинку. Для досвідченого Артема Федецького секретів у футболі практично не залишилося. Гравець «зелено-білих» з настанням 2018-го року розпочав підготовку до сезону. Про свою відпустку Федецький розповів у коментарі Інформаційному центру ФК «Карпати».


– Артеме, відпустка у розпалі, однак мій дзвінок застав тебе у тренажерному залі. Підтримуєш форму навіть під час відпочинку?
– З початком нового року я відразу взявся за роботу. Я не перший рік у футболі і розумію, що постійно треба працювати. Почав інтенсивні тренування 2-го січня. Хоча до того теж не обмежував себе. В Луцьку відбувається традиційний щорічний футзальний турнір, де збираються багато старих знайомих. Я взяв участь у змаганні і моя команда нарешті перемогла.


– Хто був у твоїй команді?
– Мій кум Олег Герасим’юк і Тарас Михалик. До прикладу, за команду суперників грав Василь Сачко, головний тренер «Ворскли», а також чимало місцевих футзалістів. Тому вдвічі приємніше обіграти таких сильних опонентів.


– Це перша твоя перемога на цьому турнірі?
– Здається, у наступному році відбудеться ювілейний, 10-ий, турнір. А для мене це лише другий такий трофей. Раніше був фіналістом, здобував бронзові нагороди.


– Активного відпочинку у тебе було чимало. А як з морем і сонцем?
– Кілька днів з дружиною погрілися на сонечку, а далі були зайняті турботою і підготовкою до новорічних і Різдвяних свят. Мені вже хочеться побачити партнерів. Ще кілька днів відпустки, впродовж яких хочу максимально насолодитися атмосферою перебування з сім’єю і батьками, а тоді розпочну з командою підготовку до сезону.


– З ким із партнерів спілкувався під час міжсезоння?
– Постійно на зв’язку зхлопцями: Олегом Голодюком, Худіком, Андрієм Нестеровим. Практично з усіма... Крім того, намагаюся слідкувати за всіма новинами на сайті.


– Позавчора Голодюк святкував 30-річчя...
– Поки привітав Олега у телефонному режимі, а з виходом команди з відпустки, мабуть, варто очікувати святкової вечері.


– Якщо підсумовувати минулий рік, то наскільки вдалим його можна назвати персонально для тебе?
– У спорті бувають злети і падіння. Хочеться виправити ситуацію. Кінцівка року була не дуже вдалою і сам сезон був складним. Потрібно з новими силами і думками підходити до футбольного року і однозначно виправляти турнірне становище.


– Після Ігоря Худоб’яка ти є другим найстаршим гравцем «Карпат». Часто береш на себе виховні функції у колективі?
– У мене позиція на полі така, що я часто повинен робити підказки. І не важливо, старший за віком гравець чи молодший. Потрібно завжди розмовляти. У мене є трошки досвіду, і якщо молодші партнери запитують і цікавляться моєю думкою, то я завжди радий підказати і порадити. Інколи це все може бути у жорсткій формі. Хлопці мене розуміють – це все футбольні емоції. Поза футбольним полем вони знають мене, як іншу людину. У футбол без емоцій неможливо грати. Це природно, коли одноклубники спілкуються, запитують одне одного. Так виглядає нормальний робочий процес.


– Ти бачиш прогрес у діях карпатівської молоді?
– Я можу відзначити певних гравців, але не робитиму цього публічно в пресі. Ці хлопці самі знають про це і вони здогадаються, про кого йде мова. Я про це казав їм особисто. Для того, щоб зростати в професійному плані, їм треба ще багато-багато працювати. Очі в них горять і я це бачу. Прогрес буде, якщо вони не знижуватимуть до себе вимог.


– Більшість футболістів не люблять тренувальні збори. Як ти ставишся до них?
– Я не буду виділятися – збори це найважчий період. Ти проводиш багато часу без сім’ї – від двох тижнів до місяця. Практично з Туреччини не виїжджаєш. Люди можуть подумати, що там розваги і футболісти гріються на сонечку. Але це база і фундамент, шалені навантаження. До цього треба ставитися з розумінням. Це частина футболу.


– Цей фундамент зовсім скоро «Карпати» закладатимуть в Туреччині з новим тренером з фізпідготовки Павлом Сіренком, якого ти знаєш доволі давно.
– Павло Олександрович – професіонал своєї справи, фахівець з великої літери. Я працював з ним у «Дніпрі» і Національній збірній України. Це спеціаліст, в якого чітко розпланована робота. Хлопців можу запевнити – наш процес не буде розкиданим, прийшли і побігли. Ні, все буде розмірено. Однак навантаження будуть пристойні. Якщо все це пройдемо, то в заключній частині чемпіонату почуватимемо себе повністю готовими.


Інформаційний центр ФК «Карпати»