25 грудня 2017 12:05
5

Олег ВЕНГЛИНСКИЙ: "Знаем случаи в академии, когда люди били себя в грудь "Я - динамовец", а потом оказывались в "Шахтере"

Тренер київського Динамо та експерт програми ПРОФУТБОЛ наживо спеціально для FootballHub


Про найбільш пам’ятний гол


Якщо оцінювати за красою, то гол у ворота Гамбурга. Багато хто думає, що бив випадково. Звичайно ні, робив все осмислено. Розумів, що нульовий кут, практично немає місця, куди можна забити. Бачив, що в мене тільки сантиметрів 50 над головою у Пікенхагена, тоді прославленого голкіпера. Завдання було туди попасти і дякувати Богу попав. Влучив йому в будиночок, він пригнувся, злякався, викинув білий стяг і відразу стало зрозуміло, хто буде переможцем.


А якщо по значущості, то звісно в пам’яті у мене гол, який я забив у ворота Динамо Загреб. Ми програвали вдома при заповнених трибунах і якщо б ми програли, то не проходили б далі. Я забив гарматним ударом з-за меж штрафного майданчика. Не можу зрозуміти як, але ледь не порвав сітку. В підсумку 1:1 і ми пройшли далі.


Про роботу з командами U-21 та U-19 Динамо


Я офіційно входжу у тренерський штаб U-21, яку очолює Юрій Мороз, а помічниками працюють в минулому відомі футболісти – Сергій Федоров та Сергій Шматоваленко. Ми однодумці, у нас спільне бачення футболу і прогрес молодих гравців – це результат нашої роботи.


Мої головні обов’язки – робота з футболістами групи атаки. Так само працюю з атакувальними футболістами Динамо U-19, де теж вистачає талановитих хлопців. І наразі нападник Євген Ісаєнко один з найкращий бомбардирів першості дев’ятнадцятирічних. Я думаю, що у цього хлопця гарне майбутнє.


Дякую президенту Динамо та головному тренеру Хацкевичу за довіру та можливість працювати та прогресувати з футболістами, які з часом зможуть поповнити склад основної команди.


З нападниками ми проводимо багато роботи, бо сьогоднішній футбол це велика кількість складових, яка має величезне значення для росту та прогресу молодих футболістів. Йдемо в ногу з часом. Тому окрім роботи на полі, ми багато приділяємо уваги тактичним та психологічним аспектам. На теоретичних заняттях звертаємо увагу як на розбір власної гри, так і переглядаємо та аналізуємо матчі найкращих нападників у світі.


Я зазвичай люблю показувати тріо ПСЖ: Неймар – Кавані – Мбаппе. Ця трійця зараз створює за матч по 10-15 гольових нагод. І от, коли молоді демонструєш і пояснюєш, як ці хлопці діють в тій, чи іншій ситуації, то усі їхні зауваження зникають, оскільки вони бачать гарний приклад.


Не тільки Назарій Русин. Велика кількість молодих, які зараз тренуються з першою командою . Русин – один із тих, хто просто туди увірвався, бо вийшовши на заміну в Лізі Європи одразу забив гол і тим самим продемонстрував свою майстерність. Отримавши впевненість у власних силах, забив і в Кубку. Це не випадковість, а результат плідної роботи. Він часто в мене запитував, коли йому дадуть шанс, а я йому відповідав, щоб він працював, терпів і був психологічно готовий до матчів найвищого рівня. Казав йому, щоб потрапити у першу команду, потрібно бути лідером U-21, голеадором. Зараз він бомбардир і знаходиться в трійці голеадорів чемпіонату U-21, тому на нього звернули увагу. Я йому також казав, що він має прийти в команду Хацкевича не для кількості, а конкурентно спроможним футболістом, який відповідає рівню першої команди.


Коли я прийшов у U-21 відразу для себе відзначив його набір якостей і все те, що може допомогти йому вирости в хорошого гравця в майбутньому. Його гол у юнацькій Лізі чемпіонів у ворота Наполі, говорив мені про те, що я маю справу з дуже талановитим хлопцем.


Хочу з нього зробити різностороннього нападника, бо сьогоднішній нападник – це вже не стовп, а різноплановий гравець, який повинен себе однаково почувати як в позиційній атаці, так і у грі, коли є багато простору.


Якщо раніше Русин – це гравець, що дуже багато виконував незрозумілої роботи, то зараз це футболіст, який грає на вістрі атаки, при цьому діє дуже гостро і забиває багато голів. І як дорогоцінний камінь отримує своє огранювання.


Смирний. Не можна одразу сказати, чи готовий він одразу заграти в основному складі. На все потрібен час. Аналізуючи його гру на старті чемпіонату, я помітив, хоча він і гравець атаки, але дуже мало загрожує воротам суперника та забиває голів. І відразу звернув на це його увагу. Смирний дуже інтелектуальний хлопець і почув мої поради та сприйняв їх з відповідальність. Як наслідок, Смирний забив 10 голів і звернув на себе увагу тренерів першої команди. В тренувальному процесі Хацкевич націлює його на гру вперед, гостроту, розрізні передачі. Тому я впевнений, що з часом він зможе заграти в основному складі.


Шапаренко. Універсальний футболіст, який має велику працьовитість. Своїми матчами за першу команду він показав, що має неабиякий потенціал. Зараз він грає на дуже великому емоційному підйомі, але з часом йому потрібно додавати у майстерності. Вірю в те, що цей хлопець може бути гарним спадкоємцем Валентина Белькевича. Адже так само, як і Валік, Шапаренко має характер, лідерські якості, харизму, гарну техніку, але найголовніше – володіє чудовим пасом. Це він вже продемонстрував матчами за першу команду.


Про запитання щодо корупції у академії Динамо


Ви знаєте, я чув часто цю байку, як тільки став тренером в академії. Цю гидоту намагаються підкинути не дуже хороші люди. Я не буду казати за всіх. Ми знаємо випадки, коли у нашій академії люди били себе в груди і казали Я – динамівець, а потім опинялись на роботі в Шахтарі. Тому, коли кажуть, що такі відомі футболісти, які грали в Лізі Чемпіонів та збірній України, тим самим заробили собі гучні імена, можуть опустити до рівня про що пишуть – це просто неможливо зрозуміти. І я особисто відмовляюсь у це вірити, бо знаю цих людей особисто і мав честь разом з ними захищати честь рідного клубу.


Мої вчителі мене навчали грати в футбол і любити цю гру не за гроші. Тому, працюючи в академії, я керувався тими самими принципами, що і мої вчителі.


А такі розмови навколо дитячого футболу з’являється тому, що зараз всюди комерція. В Києві засилля інших дитячих футбольних клубів. Де, до речі, беруть немалу плату за навчання. А в Динамо для дітей все безкоштовно. Тому хтось зацікавлений щоб навмисно розпускати неправдиву інформацію.


Але це міф, коли говорять, що якісь батьки з кращими фінансовими можливостями мають пріорітет у Динамо. Наша найголовніша мета – це давати шанс дітям різних соціальних статусів. І ми керуємось лише спортивним принципом і повинні кожному хлопцю дати змогу проявити себе, і зробити їхню мрію, грати в Динамо, можливою.


Про Рикуна


Ярлики якісь намагаються наклеїти, якісь незрозумілі історії. Так, всі знають, що він інколи порушував режим. Рикун зробив для Дніпра набагато разів більше ніж деякі люди, які працюють в структурі клубу, разом взяті. І мені дивно, що така людина досі без роботи. Олександр з його неперевершеним талантом міг би багато цінного передати хлопцям групи атаки. Адже в сьогоднішньому футболі – це найбільш проблемне місце. Людина, яка може віддати пас – на вагу золота.


Хочу розповісти одну історію. Якось Кучеревський набрався сміливості і вирішив оштрафувати Рикуна, і переселити на базу. Проходить місяць – не дає зарплату, два – не дає зарплату і переселив Рикуна на базу. Результати команди все гірші і гірші. Тренр все чекав, щоб Олександр прийшов і попросив зарплатню назад, а він все не приходить. В підсумку Кучеревський вирішив віддати йому гроші і Рикун відразу заграв. Голи, передачі – відразу пішло.


Дуже спокійна людина, я навіть не знаю, що його могло вивести із себе. Завжди він спокійний. От ми всі перед матчем ходили до поля, перевіряли траву, а він завжди сидів в роздягальні. Я якось не витримав підійшов до нього і запитав чому так, а він мені каже: Та, туди стільки йти. Поки туди дійдеш, поки назад.


При всьому його спокої зовні він завжди був гравцем характерним, із стрижнем. Одного разу він прийшов з Іллічівця і мені заявив: Давай з тобою посперечаємось, що я заб’ю більше голів. Закінчилось все для нього погано, а потім перестав на мене віддавати, на голодний пай мене посадив. Я йому сказав, щоб все було по-чесному і паси віддавав.

А тут ты не прав. Примерно 95-96г. Одному из детских тренеров Динамо предложили своего воспитанника . Парнишка был лучшим в своей возрастной категории в Украине , тренировался с ребятами которые старше за него на 2 года. Ответ был 3000$ и мы его возьмём. К несчастью парнишка был ребёнком нищих родителей. Не будь в Динамо подобного Зинченко , Коваленко и многие другие были бы в Динамо.
Сховати
vk, ? Фамилия?
vk, Вы себя слышите ? " Парнишка был лучшим в своей возрастной категории в Украине , тренировался с ребятами которые старше за него на 2 года."(с). - это каким дебилом надо быть, чтобы отказаться от такого мальчишки ???
У меня сосед, примерно в эти же годы, отдал туда своего сына и еще получил пару сотен дол. за него ! В дальнейшем он дальше Д-3 не продвинулся, а тут ... Не рассказывайте сказки !!!
vk, Порожняк... Фамилии мы так и не прочли... Видимо, информация засекречена...
vk, найкращим в своїй віковій категорії на якій позиції, по яким параментрам, хто це визначав?