18 грудня 2017 20:34

Сергей ЗАЙЦЕВ: "На арбитров я могу злится больше, чем Фонсека"

Відомий тренер розповів про свої стосунки з арбітрами.


- Арбітри судять як вміють, - каже "Експресу" екс-тренер "Карпат" Сергій Зайцев. - Після гри всі на емоціях і всі бачать ситуацію по-своєму. Хтось бачить змову проти себе. Через декілька днів, коли всі охолонуть, картина може вималюватись іншою. Я все таки схиляюсь до думки, що арбітри помиляються через свій рівень, а не упередженість. Вони намагаються працювати якісно, але помилки бувають у всіх і саме тому ми не бачимо того рівня арбітражу, якого хочемо.


З власного досвіду скажу, що тренери завжди мають можливість переговорити зі суддями. Ми ж варимось в одному казані. Так, дві-три години кожен з нас на своїй роботі, але потім перетинаємось то в приміщенні федерації, то ще десь. Переговорити, все з"ясувати завжди можна, ми ж люди.


Хоча на арбітрів я можу злитися більше, ніж Фонсека. Вони зробили дві помилки і мене вигнали з роботи (усміхається). Якби не ці помилки, "Карпати" мали б більше очок і, можливо, перебували б у першій шістці.


Тренерів після матчу просять дати коментар гри, а арбітрів ні. Тут умови не рівні. От якби арбітр сів перед журналістами і розповів чому він вчинив так або так, було б цікавіше і корисніше для футболу. А ось ці коментарі керівника суддівського корпусу через тиждень нічого не дають. А в нас арбітри під охороною і жодного діалогу не має. А саме в діалозі можна було б знайти істину.


Чи допомагають арбітри "Шахтарю" або "Динамо"? Ми грали проти гірників і жодного тиску на нас з боку суддів не було. Так само я не помітив упередженості арбітра в матчі проти "Динамо". Якоїсь чіткої тенденції я не помітив. Тому я не маю причин говорити, що суддівський корпус працює на якусь команду. Я все таки хочу довіряти нашим суддям, що вони працюють незаангажовано. Єдине, чекаю від більшої динаміки розвитку їхніх професійних якостей.