17 грудня 2017 11:48
1

Спонсоры не спешат поддерживать ЧМ-2018 в России

До початку чемпіонату світу з футболу в Росії 2018 року залишається менше 200 днів. Термін, коли спонсори мали б вже укладати договір з ФІФА щодо підтримки проведення турніру, спливає. ФІФА, що звикла "купатися" у спонсорських грошах, цього разу не змогла знайти для ЧС-2018 в Росії навіть російських спонсорів. У списку регіональних корпоративних спонсорів є місце для двадцяти компаній. Але всі вони, за винятком одного, вакантні: лише влітку 2016 року спонсором ФІФА зголосився стати "Альфа-банк".


Так звані "регіональні партнери" - це найбільш бюджетна форма спонсорства в ФІФА. Дорожче обходиться статус спонсора проведення чемпіонату, і там головній футбольній організації на планеті теж бракує партнерів - список містить тільки чотири компанії з восьми можливих. З восьми передбачених планом ФІФА "глобальних партнерів" - це найдорожчий рівень взаємодії - бракує одного.


Слабкий інтерес - другим спонсором ЧС з Росії є "глобальний партнер" ФІФА "Газпром" - контрастує з сочинською Олімпіадою 2014 року. Тоді оргкомітет не мав проблем зібрати більше десяти великих російських підприємств, готових спонсорувати спортивний турнір. Сьогодні, приміром, у компанії "Мегафон", яка була серед головних спонсорів зимових Ігор у Сочі, відмовляються говорити про те, чому їм нецікаво виступати спонсорами футбольного турніру.


ФІФА бореться з іміджем "токсичного бренду"


"Погані часи вже позаду. І взагалі, ми створюємо найбільше шоу на планеті", - сказав агентству AP комерційний директор Міжнародної федерації футбольних асоціацій (ФІФА) Філіп Ле Флок у першому своєму інтерв'ю після більше ніж рік роботи на цій посаді. Важко не погодитися тільки з другим твердженням: футбол як видовище і справді на піку популярності в світі. А от щодо вже подоланих труднощів справа посувається складніше.


Символіки до ЧС-2018 в Росії задіяно багато, спонсорів знайшлося мало


Чотири роки тому ситуація була зовсім іншою. За півроку до початку світової футбольного чемпіонату в Бразилії ФІФА з гордістю повідомляла, що всі спонсори знайдені і заявки більше не приймаються. Це був рекордний для організації цикл з фінансової точки зору. За ним спалахнув корупційний скандал, коли в травні 2015 року низка функціонерів ФІФА були заарештовані. Відтоді в Нью-Йорку розкручується кримінальний процес, який зіпсував і без того заплямовану репутацію асоціації.


Великі компанії, насамперед західні, одна за одною вийшли зі спонсорських програм: Continental, Johnson&Johnson, Castrol, а також Sony і Emirates. Деякі, як-то Adidas, відкрито погрожують переглянути співпрацю з ФІФА. На цьому тлі запевнення президента ФІФА Джанні Інфантіно, що ФІФА - більше "не токсичний бренд", виглядають самозаспокоєнням.


Витратно і ризиковано для спонсорів


Однак неучасть російських спонсорів пояснюється не лише іміджевими проблемами ФІФА. На тлі економічно складної ситуації в Росії багато компаній, напевно, налякали високі фінансові витрати, пов'язані зі співпрацею з футбольною асоціацією. Незважаючи на кризу довіри, керівництво ФІФА займає жорстку позицію на переговорах: "Очевидно, що більше позицій ми займемо (мається на увазі укладення спонсорських контрактів. - Ред.), то краще. Але, з іншого боку, це не означає, що співпрацювати з нами буде дешево ", - сказав AP комерційний директор організації Філіп Ле Флок.


Суми окремих контрактів не розголошуються, проте навіть в разі "найдешевшого" контракту йдеться про мільйони доларів. "Альфа-банк" у 2016 році перерахував ФІФА 4 мільйони, як можна зрозуміти з річного звіту організації.


З іншого боку, влада в Росії, судячи з усього, не форсувала участь російських компаній до підготовки ЧС-2018 року за допомогою податкових пільг, як це відбувалося у випадку з сочинською Олімпіадою. Міністерство фінансів РФ, як писала в 2015 році газета "Ведомости", звільнило партнерів і постачальників ФІФА тільки від сплати ПДВ, тоді як спонсори сочинської Олімпіади користувалися ширшим спектром пільг. Публічну цікавість до спонсорства ЧС-2018 проявляла ще в 2015 році, наприклад, компанія "Адамас", але наразі там відмовляються прокоментувати ситуацію.


"Цікавість є, складно сказати, чому це не відбулося досі. Це поступально відбувається", - намагався пояснювати складності з пошуком спонсорів гендиректор Оргкомітету чемпіонату світу з футболу "Росія-2018" Олексій Сорокін на початку 2017 року.


На прохання DW прокоментувати, чому за рік так ніхто і не з'явився, Сорокін не відреагував. Можливо, цікавість до футбольного чемпіонату на тлі допінгового скандалу з МОК згасла. "Загальний настрій у владних колах такий: давайте вже скоріше покінчимо з цим", - сказав виданню Financial Times (FT) Свен Даніель Вольф з університету Лозанни, фахівець з російської політики в галузі спорту.


ФІФА запевняє, що все гаразд


Корпоративні регіональні спонсори могли б прийти і з інших європейських регіонів. Як вважає FT, потенційних партнерів стримують репутаційні ризики, пов'язані з господарем чемпіонату - Росією. Це і міжнародні санкції, під якими досі перебуває РФ, а тепер ще й наслідки допінгового скандалу, приміром, довічне відсторонення від Олімпійських ігор голови оргкомітету ЧС-2018, віце-прем'єра РФ Віталія Мутка.


Незважаючи на численні проблеми - Росія, наприклад, досі не придбала права на показ ЧС-2018 - в ФІФА вважають, що фінансовий план не під загрозою. Асоціація розраховує отримати за період з 2015 до 2018 року 5,66 мільярда доларів.


Оптимізм ФІФА ґрунтується на тому, що втрату низки спонсорів вдалося частково компенсувати за рахунок компаній з КНР: холдингу Wanda та виробників споживчої електроніки Hisense і Vivo. Самий тільки спонсорський контракт Wanda, за даними газети The New York Times, приніс ФІФА 150 мільйонів доларів. Участь китайських спонсорів, як вважається, здатна збільшити шанси Китаю на проведення чемпіонату світу з футболу в країні в 2030 році.

Вот вам и футбол вне политики ! Если ты не занимаешься политикой, то политика займется тобой (с) ! ФИФА захотела попасть сразу и к умным, и к красивым, а на деле как-то не получается ! Так или иначе, но этот ЧМ, скорее всего, будет самым провальным за все время существования футбола ! Скупой, как известно, платит дважды ! Хотя время еще есть !