14 грудня 2017 18:50

Юрий МОРОЗ: "Игроки повзрослели, стали более ответственными в поступках, объединились"

Підсумки першої частини сезону для динамівської команди U-21 ми підвели разом з її наставником Юрієм Морозом:

- Перша частина сезону завершена, чи задоволені ви виступом своїх підопічних?

- В цілому, так. Те, що було заплановано, ми зробили - і футболісти і тренери. Але, звичайно, хотілося зробити ще більше. Є, над чим працювати. Сподіваюся, після відпустки хлопці повернуться з таким же натхненням і продовжать працювати з таким же бажанням, щоб під час зимової перерви добре підготуватися до весняної частини сезону, отримувати ігровий досвід і рости в професійному плані.

- Що ви сказали підопічним перед відпусткою? Вони заслужили хороший відпочинок?

- Як зазвичай, роздали футболістам індивідуальну програму, привітали з наступаючими святами, побажали гарного відпочинку, і ще кращою і більш якісної роботи в новому році. Після свят зберемося на баз в ті ж дати, що і перша команда.

- У минулому році ви працювали з цими хлопцями в команді U-19, чи сильно вони змінилися, перейшовши на більш високий рівень?

- Так, гравці подорослішали, стали відповідальнішими у своїх вчинках, як в побуті, так і в тренуваннях та іграх. Також позитивний момент, що всі об'єдналися єдиною метою, бажанням, знайшли стимул. Хороший показник, що досить велика група тренувалася з першою командою, і хлопці постійно відчували увагу тренерського штабу на чолі з Олександром Хацкевичем і протягом чотирьох місяців працювали з подвоєною енергією і отримували від цього задоволення.

- Самовпевненість після перемоги в чемпіонаті U-19 в минулому сезоні пройшла?

- Так. Спочатку у них було, так зване «чемпіонське похмілля», хлопці хотіли виїхати на старому багажі. У перший місяць звучали фрази, типу: «тут я зможу», «тут я дістану», «тут завжди встигну», а на ділі виходило по-іншому. Довелося багато говорити на цю тему, вимагати і з часом хлопці росли на очах.

- З огляду на, наскільки щільно йдуть в турнірній таблиці команди з першої шістки, можна припустити, що основна боротьба за чемпіонство розгорнеться навесні?

- Звичайно. За втраченими очками ми на першому місці. Було багато хороших ігор, і просто відмінних поєдинків. У наступному році все ще буде тривати, вся боротьба попереду. Склад інших команд молодіжної першості дуже пристойний, звідси і щільність в турнірних окулярах. Кожен суперник може відібрати очки у лідерів. Особливо складно було грати з першою десяткою. Кожна команда билася, намагалася, тому прохідних матчів у нас майже не було.

- Команда в 18 матчах зазнала трьох поразок і тричі зіграла внічию. Яка з цих втрат очок найнеприємніша і образлива?

- Кожна з них була неприємною. Десь самі втрачали концентрацію, десь не вистачало впевненості, особливо, в перших матчах. Виділити один поєдинок, який стояв би особняком, не можу. З будь-якої невдачі потрібно робити висновки, обговорювати, намагатися виправити ситуацію - це хлопці та намагалися робити. Головне, вони сприймають те, що ми до них доносимо і втілюють це не тільки на теорії, а й на практиці. Непростий перехід хлопців з команди U-19 в U-21? Думаю, він в тому числі також позначився.

- У молодіжної команди «Динамо» вражаюча різниця забитих і пропущених м'ячів - 51:13 (+38), ви можете бути задоволені таким показником?

- В принципі так. Але у нас ще трохи кульгає надійність гри в обороні і відборі м'яча. Над цими компонентами нам потрібно більше працювати. Завжди хочеться кращого, адже немає межі досконалості. Сподіваюся, хлопці також це розуміють. Подивимося, як нам вдасться з цим впоратися в новому році. У той же час, добре, що вони удосконалюються в ігровому плані, кондиціях, у них є стимул. Плюс, наші гравці намагаються виробляти в собі дух переможців, і при цьому рости в професійному плані, бути конкурентоспроможними виконавцями для першої команди. Ці якості дорогого коштують.

- Також ваша команда забила більше всіх - 51 м'яч, така результативність заслуговує на високу оцінку?

- Відрадно, що у нас немає єдиного гравця, який би тягнув всю команду. Є група атакуючих гравців: Смирний, Вантух, Лєднєв, Булеца, Шапаренко, Русин, Алексєєв та інші, кожен з яких, потрапляючи в стартовий склад, завжди намагається активно грати попереду і реалізовувати виникають в грі можливості. В результаті, ця група багато забиває. Плюс, гравці оборони також активно підключаються вперед при стандартних положеннях і також забивають м'ячі. Безумовно, це добре, це здорово, але сьогодні одних забитих м'ячів недостатньо. Повторюся, необхідно більш якісно грати в обороні. Вимоги клубу і тренерського штабу першої команди - більше і агресивніше грати вперед, але при цьому не забувати про гру в обороні. Ми почали на це перебудовуватися, а такий ризик пов'язаний з браком, гравці при відборі м'яча починають засиджуватися. Якщо ризикована передача не пройшла, трапляються обрізки, противник відбирає м'яч і швидко тікає в контратаку. Іноді такі моменти ми пропускали - над цим необхідно більше планово попрацювати.

- Найращий бомбардир команди - центральний півзахисник Євген Смирний, на його рахунку 10 м'ячів. Як оціните ефективність цього футболіста?

- Її видно по бомбардирським якостям, по руху на футбольному полі, настрою. Не дарма Женю залучають до першої команди - цей показник говорить сам за себе. Головне, щоб ця група гравців - Смирний, Шапаренко, Казаков, Алібеков, Калюжний, Русин та інші - не залишалися на одному і тому ж рівні. У них є зростання, є перспектива, і вони повинні над цим працювати.

- У цьому сезоні в першу команду перевели Миколенка, Шапаренка та Русина, до матчів і тренувань залучалися Смирний, Казаков, Алібеков і інші. Яка, на вашу думку, перспектива цих хлопців в команді Олександра Хацкевича?

- Це може показати тільки час. Але приємно вже те, що хлопці, потрапляючи туди, не тушуються, а приносять користь, набираються досвіду, весь час намагаються грати на перемогу, і бути гідними «Динамо».

- Яка ваша думка про гравців юнацького складу, яких ви також часто залучаєте до поєдинків і тренувань своєї команди?

- Ми так працюємо вже не перший рік. Той напрямок, який було вироблено три роки тому, підтримує і Олександр Хацкевич. Він весь час тримає руку на пульсі команд U-19 і U-21 і задовольняє тим, що у нас відбувається. Перша команда бере у нас футболістів, а ми, відповідно, - у юнацького складу. Там також видно прогрес, є хороші, перспективні хлопці.

- Що побажаєте своїм футболістам і вболівальникам напередодні новорічних свят?

- Що ви хочете почути від людини з прізвищем Мороз напередодні Нового року (посміхається)? Щастя, стабільності, мирного неба над головою і успіхів ФК «Динамо» (Київ). Плани на відпустку? Проводжу його в Києві, зайнятий домашніми турботами. Також постійно перебуваю на зв'язку з Сергієм Мохником, оскільки деякі хлопці продовжують контракти. Ми хочемо зберегти всю групу футболістів, які знаходяться в молодіжній і юнацькій командах, клуб все для цього робить. Так що вирішуємо робочі моменти.