27 листопада 2017 20:10

Владимир Шаран - лучший тренер 17-го тура Премьер-лиги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги.

Другий тур поспіль у центрі уваги ФК «Олександрія». І якщо перемогу над «Шахтарем» чимало скептиків виносили ніби за дужки – мовляв, суперник був більше сконцентрованим на єврокубкових справах, та й самі олександрійці виконували спрощене тактичне завдання за виїзною моделлю, то матч із «Карпатами» довів невипадковість останніх успіхів колективу, який намітив вихід на оптимальні результати. ФК «Олександрія» вдалося розгромити «Карпати» – 3:0.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер ФК «Олександрія» Володимир Шаран. Його підопічні зуміли здолати львів’ян, зробивши правильні висновки із першого тайму з нулями на табло та перегравши суперників по перерві.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

«Олександрія» веде відчайдушну боротьбу за потрапляння у першу шістку на другому етапі, тому з точки зору турнірної стратегії ця перемога (всього лише третя в чемпіонаті для підопічних Шарана – і друга поспіль) безцінна для недавніх учасників єврокубків. Вдруге в сезоні олександрійці перемагають з розгромним рахунком, а від «Карпат» наразі ще не пропускали взагалі (попри те, що моменти у львів’ян були).

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Через травми «Олександрія» не змогла задіяти гравців у кожній із ліній – оборонців Бацулу та Шендрика, півзахисника Щедрого та форварда Ситала. Нагадаємо, що відбуває тривалу дискваліфікацію й Микицей. Тим не менш, усі втрати вдалося компенсувати – навіть Ситала, який, вважаємо, найбільш оптимально підходив би під обрану тактику.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Відзначимо, що олександрійська команда аж ніяк не є заручницею напрацьованих зв’язок, тому Шаран не побоявся повернути героя минулого туру Поляруса з вістря атаки назад на фланг (завдяки цьому команда не втратила ні у швидкості, ні у високому пресингу, тому що Пономар на передовій багато пересувався, старався пресингувати). А замість Бацули на лівому фланзі оборони зміг зіграти Цуриков.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Олександрія» виконувала відразу кілька завдань: по-перше, тренерський штаб утримував команду від надмірної ейфорії після історичної перемоги над «Шахтарем», по-друге, необхідно було зберегти баланс між оборонною надійністю та необхідністю атакувати на своєму полі, по-третє, після невиразного першого тайму, треба було струсонути підопічних та направити їх в атаку. Високий пресинг, агресивність вінгерів та величезний мотиваційний фактор допомогли команді не просто виграти, а розгромити колишню команду свого головного тренера.

5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Гра на кілька фронтів та перманентні кадрові проблеми дещо зіпсували турнірну ходу ФК «Олександрія». Тому команда лише приходить в себе після затяжних невдач, і друга поспіль перемога (зважаючи на амбітність клубу, який не бачить інших варіантів, окрім як потрапляння у першу шістку) це поки що аванс, а не досягнення, з яким можна почивати на лаврах. Друга поспіль перемога після трьох нічиїх – отже, олександрійці намітили безпрограшну 5-матчеву серію й із середини жовтня не знають поразок. Однак для перспектив команди у чемпіонаті визначальними стануть два заключних матчі року – проти «Ворскли» та «Динамо». Тож із далекоглядними висновками зачекаємо хоча б до виїзду в Полтаву.

Лауреат 17-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги:
Володимир Шаран (ФК «Олександрія»)
Середній бал – 4,8