24 листопада 2017 16:32

Тройное фиаско украинских клубов в еврокубках

Єврокубковий тиждень для українських клубів видався провальним. Усі три наші представники синхронно зазнали поразок. Та на щастя у всіх залишаються шанси на вихід із групи.


Неаполітанські чари


Шахтар їхав до Італії із шестиочковим запасом над Наполі і розумінням того, що для дострокового виходу в плей-оф вистачить нічиєї. Ситуація для неаполітанців була куди більш критичною. Лише перемога дозволяла підопічним Саррі продовжувати боротьбу за лігочемпіонівську весну.


Господарі з перших хвилин почали активно просуватись до воріт Пятова. І досить швидко голкіперу довелось вступати у бойове хрещення цього матчу. Інсіньє отримав діагональ на лівому фланзі, підняв голову та миттєво виконав гостру передачу на дальню стійку. В ту зону вривався Кальєхон, але Пятов вчасно скоротив дистанцію між собою і нападником та заблокував удар.


Шахтар на це відповів своєю контратакою. Фред помітив підключення Тайсона і вивів співвітчизника віч-на-віч із Рейною. Капітан гірників пробив повз ворота. До перерви голкіпери обох команд здійснили ще по одному ефектному сейву. Пятов дістав удар Інсіньє, а Рейна парирував постріл впритул від Марлоса.


В другому таймі Наполі значно додав в агресії в порівнянні із першою половиною матчу. Якщо за стартові 45 хвилин господарі завдали лише 3 ударів по воротах Шахтаря, то по перерві їх було 14. У гірників цей показник навпаки зменшився втричі: із 6 до 2. Не дивно, що така тотальна перевага швидко втілилась у голи. Вже на 56-й хвилині Інсіньє відкрив рахунок неймовірним дальнім ударом.


Футболісти Шахтаря почали помітно нервувати, адже поразка в їхні плани не входила, а попереду Наполі практично нічого створити не дозволяв. Бутко в простій ситуації ледь не став автором асисту. Богдан під тиском суперника віддав назад на Пятова, а з-за спини Андрія вигулькнув Мертенс і відпасував на Зєлінскі. Петр пробив в дотик, але трошки вище воріт. Але поляк реалізував наступний свій шанс. Стінка із Мертенсом і 2:0. На сам кінець забив і сам Дріс. З ударом Альбіоля після подачі із кутового Пятов впорався, але на добиванні встиг зіграти Мертенс.



Тепер гірникам для того, щоб вийти із групи необхідно грати в нічию із Манчестер Сіті в останньому турі, або ж сподіватись на осічку від Наполі. В будь-якому випадку шанси на плей-оф Ліги Чемпіонів у Шахтаря зберігаються.


Зоря не зійшла в Естерсунді


Як і у попередніх чотирьох матчах Ліги Європи Зоря дуже складно почала гру. Шведи закрили суперника на їхній половині поля. Дещо розгубленими виглядали футболісти луганчан. Вже за перші 10 хвилин господарі двічі могли забивати. Спочатку не надто вдалим вийшов удар із лінії штрафного майданчика від Герро – Лунін перевів м’яч на кутовий. А потім пройшла подвійна атака від Естерсунда. Годос змістився в центр і пробив, та м’яч подвійним рикошетом вилетів із штрафного майданчика, звідки знову ж таки пробивали господарі і знову блок.

Не переконливо на лівому фланзі захисту вчора виглядав Сухоцький. Артем часто губив позицію і багато позиційних атак Естерсунда розвивалось саме через його фланг. За іронією долі звідти і гол прилетів. Переведенням зліва партнери знайшли Едвардса. Той був ніким не прикритий і другим дотиком виконав удар-простріл. М’яч опинився в дальньому куті воріт. Різні джерела називають різних авторів голу, однак УЄФА записала м’яч на рахунок Едвардса.


Чи не єдиною світлою плямою в складі Зорі був Юрі, який чіплявся за всі м’ячі і вдало притримував темп розвитку атак своєї команди. Саме він розпочав перспективну атаку луганчан на старті другого тайму. Юрі прикрив м’яч корпусом і віддав на Караваєва. Олександр прострілив у штрафний майданчик, де на випередження зіграв Луньов, щоправда удар його був дуже не точним.


Дуже багато на підступах до власного штрафного майданчика суперникам дозволяли опорники Зорі. Двічі гостро пробивали шведи із 20-25 метрів. Схоже, налаштовували приціл. Спершу м’яч пролетів повз стійку, з другим ударом впорався Лунін, ну а третій постріл від Годоса став результативним.


Та між цими моментами справжній гольовий шанс не використали українці. Караваєв і Гордієнко розіграли комбінацію біля штрафного майданчика Естерсунда. Артем від лицевої лінії виконав простріл на одинадцятиметрову позначку. Юрі відгукнувся на передачу, розвернувся і пробив по воротах – неймовірним чином Кейта спромігся витягнути м’яч з-під поперечки. На жаль, форвард Зорі не помітив за спиною партнера, який перебував у ще зручнішій позиції і міг розстрілювати голкіпера.


Команда Юрія Вернидуба зазнала поразки і втратила другу сходинку групи. В паралельному матчі-триллері Атлетик перестріляв Герту 3:2 і обійшов Зорю. А Естерсунд завдяки цій перемозі достроково оформив собі путівку у плей-оф. Українці залишились із 6 очками, у басків їх тепер 8. В останньому турі Зоря прийматиме Атлетик і для продовження єврокубкової кампанії необхідно перемагати іспанців.


Балканський шлагбаум


Динамо вирушало на матч проти Скендербеу вже із гарантією виходу далі. Кияни вирішили усі свої питання ще минулого туру. Перемога над Янг Бойз зробила українців недосяжними для третьої команди групи. Олександр Хацкевич волею долі був змушений перевірити найближчий резерв. Через різні причини до Албанії не полетів відразу ряд гравців основи: Гармаш, Кравець, Мбокані, Гонсалес, Віда та Буяльський.


Гості розуміли, що їм зовсім не обов’язково перемагати, тому були аж надто спокійними і безпечними. Попри це перший гострий момент створили саме динамівці. Стандарт призвів небезпеки: подачу від прапорця оборонці відбили, але на підбиранні був Шепелєв, який перевірив реакцію 40-річного Шехі – кіпер впорався. Згодом кияни забили, Морозюк підключився до атаки і виконав простріл на Циганкова. Віктор переправив м’яч у ворота.


Скендербеу відповів дуже швидко. Шепелєв програв боротьбу в центрі поля, а Корзун замість того, щоб страхувати партнера втратив позицію. Лілай вийшов на ударну позицію і з допомогою рикошету відправив м’яч за спину Бущану. Динамівці у першій половині гри створювали моменти лише після стандартів. Черговий кутовий завершився скидкою Кадара і влучним ударом Мораєса. Але лайнцмен підняв прапорець і гол арбітри не зарахували.


Після перерви албанці швидко двічі шокували укроаїнських вболівальників. Звичайна подача із флангу, Соу в оточенні двох динамівців все одно виграє другий поверх і скидає на Сегуна за яким не встиг Кенджора – 2:1. Ще через 4 хвилини Бущан втретє змушений був виймати м’яч із своїх воріт. Гавазай розрізним пасом вивів Соу на голкіпера Динамо. Нападник обіграв опонента і покотив в порожні ворота.


Після такого Динамо тривалий час не могло оговтатись і відповісти чинось небезпечним. Олександр Хацкевич випустив на поле молодих Шапаренка і Русина. Останній взагалі вперше з’явився на полі в складі Динамо. Саме Русин і встановив остаточний рахунок, відзначивчи свій дебют голом. Кияни швидко розіграли штрафний удар. Циганков опинився в штрафному майданчику і віддав під удар Русину, той не схибив.



Попри поразку Динамо залишається лідером кватрету. У Партизана, який переміг Янг Бойз і тим самим вибив із боротьби швейцарців 8 очок. В останньому турі динамівці прийматимуть сербів і цей матч матиме лише локальну інтригу.