15 листопада 2017 20:54

Матч 1/4 финала Кубка Украины "Десна" – "Динамо" могут перенести в Киев

Президент ФК Десна прокоментував свої перші дні на новій посаді, розповів про найближчі плани клубу та важливий кубковий матч против Динамо (Київ).


– Добрий день, Володимире Іллічу. 25 листопада, напередодні кубкового матчу з Динамо, буде місяць, як ви очолили чернігівську Десну. Термін, звісно, не для серйозних висновків, але підвести проміжні підсумки можна, тим більше, зважаючи на непростий ігровий відрізок.

– Перший матч, на якому я був присутній вже в статусі президента Десни – це домашня зустріч з Полтавою. Не секрет, що починати завжди приємно з перемоги, і я також був впевнений у перемозі нашої команди. Але, як відомо, ми поступилися Полтаві, більш того, ми програли і дві наступні зустрічі з тим же рахунком 1: 2. Такий результат не влаштовує ні керівництво, ні вболівальників. І, що найголовніше, передумов для цього немає – фінансування клубу на високому рівні, у нас грають якісні футболісти, а очолюють їх грамотні тренери. Але результату немає, і на питання, чому так, у мене ще немає відповіді.


– Як плануєте виходити з цієї ситуації?

– 18 листопада Десна проведе заключний матч осінньої частини сезону, на полі прямого конкурента – Колоса з Ковалівки, а 29-го – чвертьфінальний матч Кубка України з Динамо Київ. З огляду на важливість цих поєдинків, кардинальних змін не буде, необхідно закінчити рік на мажорній ноті.


Велику роботу плануємо провести взимку. Склад, який у нас і так один з кращих в лізі, ще посилюватиметься. Плануємо запросити висококваліфікованих футболістів на ключові позиції. На навчально-тренувальних зборах будемо переглядати гравців, які зможуть принести результат вже зараз. Що стосується самих зборів, то плануємо проводити їх за кордоном, так як якісна підготовка – це один з ключових чинників в досягненні результатів. І цей сезон прекрасне тому підтвердження – з огляду на всім відому ситуацію, команда не могла влітку повноцінно готуватися, і тепер це позначається на результаті.


– Результат, звичайно, впливає на громадську думку, адже це перше, на що звертають увагу вболівальники. Але багатьох цікавить і питання про поліпшення інфраструктури клубу.

– Я вважаю, що це питання має стояти у нас на першому плані. Адже, як я раніше вже заявляв, для нас є пріоритетом виховання молодих, якісних гравців саме в Чернігівській області. Ми стали більше уваги приділяти дитячо-юнацького футболу. І, відкрию невеликий секрет, ми плануємо побудувати велику навчально-тренувальну базу в Чернігівській області. У планах три-чотири поля з трав’яним покриттям і два з штучним – думаю цього буде достатньо і для першої команди, і для молодіжних колективів. Крім того, ми продовжуємо вкладати фінанси в розвиток інфраструктури на стадіоні імені Гагаріна. На заключному етапі готель для футболістів, вже після повернення з зимових зборів вони зможуть жити і тренуватися прямо на стадіоні. А для вболівальників, в цьому ж приміщенні, ми відкриємо клубне кафе.


– Якщо ми правильно розуміємо, то навчально-тренувальна база буде належати клубу, а ось стадіон, як відомо, Десна орендує. Звідси питання, в реконструкції стадіону, крім керівництва клубу, допомагають місцева влада і Мінсопрта?

– На даному етапі все фінансування йде тільки за рахунок клубу. Незважаючи на те, що мер Чернігова влітку заявляв про допомогу клубу, ніякої підтримки ми не отримали. І це, звісно, накладає свій відбиток, і майбутня гра з Динамо яскравий тому приклад.


– Розкажіть про це більш детально.

– Десна ніколи в своїй історії не проводила офіційних матчів з Динамо, тому не дивно, що приїзд столичного гранда в Чернігів викликає великий інтерес у вболівальників. Всі ми пам’ятаємо, який аншлаг був на грі Десна – Шахтар, впевнений, що гра з киянами стане ще більшим успіхом. Але є ряд важливих питань, які необхідно вирішити вже в найближчі дні.


Ми отримали офіційний лист від Федерації футболу України, в якому чітко прописано низку умов, які необхідно виконати для успішного проведення матчу. Без допомоги міста всі ці питання вирішити неможливо. Ми вже ведемо роботу в цьому напрямку – поліпшили систему освітлення на стадіоні, на матчі з Гірник-Спортом разом з Обленерго все протестували. На Східній трибуні проводимо демонтаж дерев’яних сидінь, ще необхідно провести установку огорож для фанатів київського клубу (планується приїзд близько 1000 уболівальників). На вимогу представників МВС та медицини виділяємо додаткові кімнати в підтрибунних приміщення і т.д.


Напевно ключове питання – це стан поля в день матчу з Динамо. У минулому році матчі ¼ фіналу Кубка України за участю клубів Першої ліги перенесли на весну. В цьому році, за прогнозами синоптиків, напередодні матчу очікуються заморозки, тому, природно, на полі необхідно включати систему електропідігріву. Клуб за свій рахунок зробив цю систему, як цього і вимагає атестаційний комітет ФФУ. Але її ще необхідно підключити до електромережі, що має робити вже не клуб, і питання в тому, чи встигнуть місто і стадіон її підключити та забезпечити достатню потужність подачі живлення? Крім того, необхідно встановити нову електрощитову, вартістю понад 500 тисяч гривень. І не варто забувати про те, що вартість роботи системи електропідігріву стартує від 60 тисяч гривень в день. Також, як запевнили фахівці, електропідігрів необхідно використовувати разом зі спеціальним агроволокном, вартість якого понад 300 тисяч гривень.


– Можливий варіант, при якому стадіон не буде готовий до проведення матчу?

– Не можна нічого виключати. Є варіант, при якому гру з Динамо ми проведемо на полі суперника. Для киян, звісно, вигідно, якщо гра відбудеться на їх полі, але ми віримо в те, що за допомогою міста зможемо провести матч на чернігівському стадіоні.


– Як можна пояснити уболівальникам, жителям міста, що Динамо не приїде до Чернігова?

– Неможливо це пояснити. Я не думаю, що уболівальників сильно цікавлять проблеми зі стадіоном, для них головне сама гра. І ми це розуміємо, у нас є величезне бажання подарувати місту свято. Але, повторюся, без допомоги і підтримки міста ми це не зможемо зробити. Якщо керівництво міста не піде на зустріч, матч відбудеться в Києві.