3 листопада 2017 18:00

"Динамо" и "Шахтер" на волне успеха, "Заря" подгребает

Єврокубки подолали екватор. Четвертий тур для українських клубів минув по-різному. Динамо і Шахтар здобули перемоги, а Зоря не змогла вистояти у Берліні. Та радує те, що наше представництво у єврокубках навесні може не скоротитись.


Наперекір прогнозам


У день жеребкування я почув, що Шахтар навіть у Лігу Європи не зможе пробитись. 3 перемоги у 4 матчах, вважаю, найкращий результат. У нас наразі гарантована Ліга Європи, але про Лігу чемпіонів говорити зарано, адже попереду на нас чекає 2 важких поєдинки


Ці слова Пауло Фонсека адресував усім хто ще до старту групового етапу хоронив шанси Шахтаря на лігочемпіонівську весну. Зараз гірники після 4 турів мають 9 очок, посідають 2 місце та мають +6 переваги над Наполі. Однозначно помаранчево-чорні контролюють ситуацію.


Та розпочинався матч проти Фейєноорда не дуже приємно. Хоч першу небезпечну атаку в матчі провів саме Шахтар. Марлос змістився у центр і підключив на лівому фланзі Ісмаїлі. Той увірвався в штрафний майданчик і пробивав у дальній кут. М’яч пролетів неподалік стійки. А далі своє слово сказали підопічні Ван Бронкхорста. Йоргенсен отримав м’яч в центрі поля, протис у боротьбі Ордеця та Ісмаїлі та розігнав атаку по флангу. Бергіс пройшов правим краєм і виконав подачу у штрафний майданчик, де вже був Йоргенсен, 0:1.


На щастя гірники із відповіддю не забарились і вже за дві хвилини провели свою результативну атаку. Фред виконав закидання із глибини на Тайсона. Бразилець втік від захисника, але не переграв Джонса. Втім, сам Тайсон м’яч підхопив, транзитом через Бернарда шкіряний опинився у Феррейри. Аргентинець лише з другої спроби спромігся забити.

Голландці були настільки спантеличені такою швидкою відповіддю Шахтаря, що пропустили і вдруге. Тайсон та Ісмаїлі розігнали атаку на лівому фланзі. Захисник гірників прострілив у штрафний майданчик та гравці Фейєноорда виштрихнули м’яч з-під ноги Факундо Феррейри. Але далі Амрабат дивним чином вирішив не вибивати подалі від власних воріт, чи хоча б в аут. Або за канонами футболу, туди, звідки прийшов м’яч. Захисник вирізав шведою і вирізав прямо на ногу Марлосу, який елегантно розписався у воротах Джонса.


На початку другого тайму Шахтар не зменшував обертів та продовжував створювати небезпечні моменти біля воріт Фейєноорда. Міг робити дубль Феррейра, але м’яч після його удару з-за меж штрафного майданчика розминувся із воротами. Натомість не втратив шанс забити вдруге Марлос. Він обігрався із вістрем атаки гірників, в карному майданчику прибрав суперника, та ефектно черпачком перекинув голкіпера – 3:1.


Після цього, як голосить народна мудрість, повинна була бути ложка дьогтю. Її спричинила розслабленість підопічних Фонсеки. Взаключні 15 хвилин гості мали два виходи віч-на-віч із Пятовим. На щастя в жодному з випадків забити більше голландці не змогли. Або рятував Андрій, або підводила майстерність гравців атаки Фейєноорда. Гірники зберегли рахнок без змін. А за підсумками туру герої матчу Марлос і Феррейра увійшли до символічної збірної туру.


Зараз реальний шанс пробитися до 1/8 Ліги чемпіонів. Тепер завдання-мінімум – у двох поєдинках набрати очко. Звісно, налаштовуватимемось на максимальний результат, – Степаненко.


Ця перемога вже 100% забезпечила Шахтарю весняну Лігу Європи для бронювання путівки у плей-оф необхідно здобути 1 очко в наступних 2 матчах. Далі виїзд проти Наполі, а в заключному турі українці прийматимуть Манчестер Сіті, який свої завдання вже вирішив.

Нервова вендетта

Останнім часом важко якось передбачити як хід так і результат матчу за участі київського Динамо. Тим паче, якщо йдеться про гостьовий матч проти Янг Бойз. На фоні невдалих виступів киян в чемпіонаті України та домашньої нічиєї усі прогнози робились із неабиякою обережністю.


Ми вже маємо досвід гри на цьому полі, хоч він був негативним. Незвично грати на штучному полі. Хоча на минулій прес-конференції я казав, що поле однакове для обох суперників, але насправді воно дуже специфічне. Ми це відчули на собі, – перед грою сказав Олександр Хацкевич.


Динамівці змусили серйозно понервувати своїх вболівальників у першому таймі. Янг Бойз зробив ставку на стандарти і вони приносили небезпеку до воріт Бущана. Один із таких завершився скидкою на Фастнахта, який в дотик пробивав з лінії штрафного майданчика і зовсім трохи не влучив.


Наступний гольовий момент був створений після кутового. Ніким не прикритий Казім виграв повітря і сильно пробивав головою – м’яч влучив у стійку, а добивання партнера захисники Динамо заблокували. Кияни лише на останніх хвилинах тайму змогли відповісти і теж зі стандарту. Після подачі від кутового прапорця футболісти Янг Бойз не вибили м’яч і утворилась невелика пожежа. Ситуацією скористався Мораєс і завдав удару п’ятою. Голкіпер вже був відіграний, але на лінії підстрахував оборонець.


По перерві гостріше почало грати Динамо. Затяжною виявилась атака після стандарту у гостей. Почергово могли забивати Кравець, Віда і Гармаш, але швейцарці самовіддано кидались під удари. В середині другої половини матчу Динамо забило. Дерліс, який вийшов на правому фланзі змістився у штрафний майданчик і віддав в центр на Буявльського. Віталій в оточенні суперників зумів влучно пробити у нижній кут.


На останніх хвилинах Янг Бойз мав шанс врятуватись. Знову все почалось зі стандарту. Подачу після кутового вибили кияни, але на підбиранні опинився футболіст швейцарців і без роздумів завдав удару. Завдяки неймовірному сейву Бущана біло-сині зберегли перевагу.

На післяматчевій прес-конференції Олександр Хацкевич відзначив вдалу дебютну гру молодого голкіпера в єврокубках, та ефективну роботу Дерліса на правому фланзі.

Динамо після 4 турів вже вирішило питання виходу із групи. 10 очок із 12 можливих у киян. Тому попри весь негатив і критику єврокубки для віце-чемпіонів України продовжаться і навесні. Попереду ще матчі із Партизаном і Скендербеу, але тягар відповідальності на плечах футболістів вже значно менший.


Місія Герта провалена


Команда Юрія Вернидуба, не зважаючи на те, що перебувала в турнірній таблиці вище Герти, вважалась аутсайдером цієї гри. Зорі вже не звикати до статусу андердогу і це аж ніяк не засмучувало. Та дуже великий тиск чинився на луганчан перед матчем у Берліні. Настав переломний момент, адже на початку групового раунду від команди нічого не чекали. А поразка від Естерсунда тільки посилила це, але все змінилось у наступних матчах. Зоря перемогла Атлетик та Герту і до неї ставлення зовсім змінилось.


Не лише суперники почали рахуватись із командою, а й українські вболівальники підняли планку очікувань. Таке нагнітання було помітним на початку матчу. З перших хвилин німці затисли нашу команду у штрафному майданчику, не даючи навіть голову підняти. Як білка в колесі крутився Лунін. Вже станом на 9 хвилину в активі голкіпера було 2 сейви.


Але на 15-й хвилині навіть дива реакції та пригучості воротаря не допомогли Зорі. Герта створила чисельну більшість на лівому фланзі атаки. З пасу Калу Міттельшадт виконав подачу в штрафний майданчик, де Сватка випередив Зельке і відправив м’яч у ворота.


Зоря на початку матчу дуже важко виглядала. Прийти в себе команді влось лише під кінець тайму. Швидка контратака завершилась дещо не влучним ударом від Луньова. Луганчани виглядали дуже втомленими. Про це вже після матчу говорили і самі футболісти.

Раніше щільний графік був на користь нам? Так і було, але рано чи пізно повинен був настати момент таких ігор, як сьогодні. Неможливо постійно грати через два дні на третій. Втома все одно накопичується. Потрібно перебудовуватися. Думати про те, щоб частіше зберігати м’яч і не допускати провалів, – Олександр Караваєв.

По перерві Герта продовжувала гостро жалити захист Зорі і накидати роботи Луніну. Українці відповідали дальніми ударами. Найкращий момент підпічні Вернидуба свторили в середині тайму. Вкидання з ауту переросло у небезпечну передачу в штрафний майданчик. Після двох спроб верхової боротьби м’яч опинився у Гордієнка, та Артем із декількох метрів пробив вище воріт.


Після цього гості самі створили другу результативну атаку для Герти. Опанасенко віддав не точну поперечну передачу на Гречишкіна. М’яч перехопив Есвайн і віддав на хід Зельке, який вбігав у коридор між центральними захисниками. Нападник берлінців не схибив, 2:0. Після другого пропущеного голу у Зорі вже не було сил аби врятувати гру.


Після матчу Юрій Вернидуб розритикував свою команду за стартові 25 хвилин матчу, та віддав належне супернику. Тренер луганчан як і раніше вважає фаворитами групи Атлетик і Герту, але попереду ще два матчі і все може статись.