31 жовтня 2017 12:13
1

Олег ФЕДОРЧУК: "Хацкевич сам себе противоречит"

Донецький "Шахтар" несподівано зіграв унічию з кам'янською "Сталлю". Цим результатом не змогло скористатися київське "Динамо". Столична команда взяла у Львові проти "Карпат" тільки одне очко і зберегла розрив із "гірниками" в 7 пунктів.

Тренер киян Олександр Хацкевич сказав, що клас його гравців не дозволяє доводити атаки "Динамо" до логічного завершення. Чому він висловився так жорстко? — запитуємо футбольного тренера Олега Федорчука, 56 років.

— Тут важко щось коментувати. Бо клас цих гравців ще кілька місяців тому, у грі першого кола, дозволяв обіграти "Карпати" — 5:0. Тож Хацкевич сам собі суперечить. Тоді у складі був Ярмоленко. Але не думаю, що з тих пір динамівці розучилися грати у футбол. Це, швидше, емоційна заява. Те, що з "Динамо" не все гаразд, помітно. Хацкевич спростив гру команди після занадто складних іспанських схем Сергія Реброва. Після перших невдач — заметушився. Спочатку грав з одним нападником, потім — двома, трьома і, нарешті, чотирма. А невпевненість тренера передалася гравцям. І ще одне: клас команди визначається і за культурним рівнем тренерів. Оці крики Лужного з лави запасних справляють гнітюче враження. Матюки такі, що хоч звук у телевізорі вимикай. Не уявляю Лобановського, який матюкається, немов чоботар. Можливо, тому в його часи "Динамо" грало, а тепер — мучиться.

Тренер "Шахтаря" Фонсека експериментував зі складом, а після нічиєї з аутсайдером заявив, що більше не дасть шансу дублерам. Кого він мав на увазі?

— Це теж емоційна заява. Можливо, хотів справити педагогічний ефект на підопічних. Не думаю, що йшлося про Коваленка. Адже ­окрім нього на поле виходили Азеведо й Зубков. Фонсека добре розуміє, що не можна вимагати стабільності від виконавців, які не мають ігрової практики. Футболіст повинен грати щонайменше чотири матчі в місяць, щоб не втрачати професійних навичок. А що питати з вічних дублерів? Навряд чи Коваленка, Шевченка, Зубкова й Азеведо покарають. Емоції вляжуться, і всі забудуть про сказані слова.

Адекватне зауваження стосовно загальнолюдської культури.Не всім мабуть відомо про те, що коли В.В.Лобановський повернувся в Динамо на прохання Суркісів,то перше що він зробив,це перевірка на комп"ютері IQ всіх гравців команди. Факти відвідин його командами театрів і дружби з діячами культури загальновідомі.