26 жовтня 2017 15:11
6

Шевченко out или in?

Дмитрий Поворознюк


У кожної команди приходить такий момент. Потрібно обирати – залишати тренера чи шукати іншого. Дуже часто це тяжкий вибір без гарантій та «комфортної впевненості».


Яке б рішення в ФФУ не прийняли по Шевченку, його всі не зустрінуть з радістю.


Варіантів лише два. Перший – Шевченко продовжує працювати, далі будує стиль гри на контролі м’яча, пробує вводити молодих футболістів, експериментує і створює приємну та сімейну атмосферу (без стресів, криків, агресії). Варіант другий – Шевченка міняють на…. ось тут і виникає нове і дуже складне запитання – на кого? На Маркевича, Вернидуба, Григорчука? На когось із старої гвардії Динамо чи Шахтаря? На іноземця? Хто б задовільнив вас?


Пропоную уявити фантастичну ситуацію: ваш улюблений чи найбільш успішний тренер світу стає головним тренером збірної України. Льов, Гвардіола, Клопп, Анчелотті, Моурінью, Почеттіно, Сампаолі, Конте, Саррі або хоча б Нагельсманн чи Аллегрі. Наступне просте запитання до вас – чи є хоч один тренер у світі, який гарантує Україні вихід на Чемпіонат Європи та Світу? Хоча б вихід у плей-оф?


Впевнений, гарантій у футболі не існує. Це найпопулярніша гра в світі, тому що в ній діє закон – «час, місце, обставина». В ньому далеко не все залежить від знань, вартості складу та успішності тренера. Про Райкаарда після тріумфу із Барселоною уже давно нічого не чути. Моурінью після чемпіонства з Челсі у наступному сезоні був з тією ж командою в зоні вильоту. В Манчестер Юнайтед у дебютному сезоні він фінішував шостим у чемпіонаті. Гвардіола з найбагатшою командою світу Манчестер Сіті в дебютному сезоні боровся за четверте місце в Англії. Триразовий переможець Ліги Чемпіонів, мудрий та досвідчений Анчелотті провалюється з Баварією. Легенда і напівбог у Туреччині, Луческу валиться зі збірною в групі. Сампаолі ледь не пролетів повз чемпіонат світу з Аргентиною, а Нідерланди продовжують шокувати своїми результатами з різними тренерами.


Таких прикладів у футболі величезна кількість щороку. НІХТО і НІКОЛИ не може гарантувати результат у футболі. Успіх залежить в найкращому варіанті на 20% від знань та майстерності тренера, інші 80% – це травми, психологія, сімейні проблеми в команді, календар, кондиції конкурентів, рівень твоїх футболістів, і найголовніше – ФАРТ. Без останнього компоненту неможливо бути найкращим. Звичайно, своєю роботою тренер та футболісти можуть привернути успіх. Звичайно, навіть в нефартовий сезон Реал чи Барселона будуть зверху турнірної таблиці в Іспанії. Але їхніх ресурсів та складу достатньо, щоби менше уваги звертати увагу на фарт. Якби був один правильний шлях і успіх залежав би від тренера з найвищим рівнем футбольного інтелекту (наприклад, IQ – 200) – у світі просто існував би один ідеальний тренер і команда, які постійно вигравали б усі турніри та матчі. Такого ніколи не було і не буде.


Чудовий приклад – вихід збірної з Олегом Блохіним на чемпіонат світу в 2006 році з першого місця, і провал у відбірній групі на Євро-2008 із тим самим складом. Рівень гравців збірної України – середній у європейському рейтингу. Щоб вийти на чемпіонат Європи чи Світу потрібно багато збігів, а від тренера залежить максимум 20%.

Шевченко шукає себе в ролі тренера, він пропонує інший стиль гри, прагне змін, випробовує різні варіанти і намагається вичавити максимум із тих 20%, на які може впливати тренер. До нього залишається багато запитань (особливо в плані агресії та психології футболістів). Але як він може гарантувати результат? Це неможливо. Тому, Шевченко in чи Шевченко out, в наступному відборі навіть із Гвардіолою в ролі тренера ми не будемо фаворитами своєї групи.

Шева нах
А как можно выиграть отбор, играя регулярно в 10, а то и в 9 игроков на поле. Можно было бы понять в одном-двух матчах, но с такой завидной постоянностью биться головой об стенку - тут или-или .
Шевченко off!
Гавновброс от непонятно кого, давайте поставим Ярмоленко тренером пусть учится в сборной на перспективу ..... а чего одному зеленому можно , а другому нет?
Да все уже давно решено,сразу было понятно что Пазик приходит как минимум на два отбора,так что все разговоры эти в пользу бедных...смешно выглядит как его оправдывают,противно все это,даже буратино с Зиной показательно не вызвали,чтобы меньше критики сейчас было
Автор статьи-дилетант, а операция по отбеливанию Шевченко набирает обороты.