23 жовтня 2017 15:55
2

Журналист: "Без крутой статистики сборная Исландии едет на ЧМ-2018 с первого места, а сборная Украины с крутой статистикой не прошла даже в плей-офф"

Журналист «ПроФутбола» Дмитрий Поворознюк поделился своим мнением о пресс-конференции главного тренера сборной Украины Андрея Шевченко.

12 висновків із прес-конференції Андрія Шевченка. Аналіз слів.

1. Шевченко говорив із журналістами 50 хвилин. Це великий час для прес-конференцій. Багато журналістів задали по кілька запитань. Було мало лояльних та схвальних запитань, більшість із них були досить гострими, хоча і звучали в коректній формі. Костянтин Андріюк та Андрій Шахов досить емоційно та з сарказмом задавали свої запитання. Шевченко навіть сказав Шахову, що у нього, напевно, є упереджене ставлення до тренера. У той час як Шевченка-футболіста носили на руках, Шевченка-тренера не бояться критикувати.

2. Головний меседж Шевченка – за всіма статистичними даними (цифри надає компанія «Panini»), збірна України на другому місці в групі. У своїх автобіографіях, Алекс Фергюсон та Карло Анчелотті написали, що цифрам сьогодні надається занадто багато уваги. Статистикою неможливо виміряти силу характеру, емоції, швидкість прийняття рішення. Без крутої статистики збірна Ісландії їде на чемпіонат світу з першого місця. З крутою статистикою збірна України не пройшла навіть до плей-оф. Цифри не грають у футбол.

3. Збірна Ісландії випередила всіх за статистикою реалізації моментів. У збірної України він на низькому рівні. Головне у футболі – це кількість забитих голів, а не краса та контроль м’яча. Наприклад, в Ісландії далеко не всі гравці атаки мають регулярне місце в старті у клубах, але вони виходять на поле голодними і гострими.

4. Шевченко хоче і далі працювати зі збірною України, але все вирішить виконком Федерації, який незабаром має зібратись і прийняти рішення щодо майбутнього тренера збірної. Шевченко на багато запитань відповів, що всю детальну інформацію щодо помічників, планів на майбутнє та свого бачення розвитку команди зможе сказати лише після того, як знатиме чи залишиться в команді.

5. «Мені подобається стиль Наполі», сказав Шевченко, - «Сучасний футбол – це контроль м’яча. В іншому стилі важко здобути глобальний результат. Мені подобається атакувальний, комбінаційний, компактний футбол. При мені стиль гри буде таким самим. Це футбол, коли команда контролює м’яч і створює моменти. Щоб грати на контратаках, потрібно мати певну якість гравців. Зараз, без форварда, важче грати на контратаках. Нам не вистачає інтенсивності».

Після цих слів одразу згадались слова, коли на представленні Шевченко говорив про те, що футболісти збірної України мають високий рівень і їхній рівень дозволяє грати в сучасний футбол. Відомо, що значно легше побудувати систему гри від захисту, на швидких атаках, ніж на контролі м’яча.

6. Коваленко потрібно підтримати. Віктор повинен переосмислити свої дії і це майбутнє збірної. Зінченко будуть і далі викликати в команду, тому що про нього добре говорить Гвардіола, і у нього хороші характеристики. Нагадаю, Зінченко не зіграв жодної хвилини в сезоні. Про іншого молодого футболіста, Артема Бєсєдіна, Шевченко сказав більш різко – він не грав проти Хорватії, тому що на той момент не відповідав рівню збірної. Про підтримку Бєсєдіна Шевченко не згадував.

7. За цикл Шевченка в збірній дебютувало 8 гравців. Ми експериментуємо і шукаємо нові можливості.

8. Ми погано грали проти сильних команд і провалили другі тайми в ключових матчах із Ісландією та Хорватією. Шевченко назвав причиною такого результату – слабку інтенсивність в чемпіонаті України. В Україні клуби грають 1 матч на тиждень. Нажаль, ця тенденція не зміниться і тренер збірної на це не впливає. Як тоді вирішити цю проблему?

9. «Що мені потрібно? Час. Його не вистачає. Ми не встигаємо покращити фізичний стан гравців і збільшити їхню інтенсивність. Якщо в тренерського штабу буде більше часу, результат буде кращим».

Як це можливо, якщо УЄФА та ФІФА дають конкретні рамки для проведення товариських матчів та тренувальних зборів? Ці 7-10 днів неможливо збільшити через щільний графік у клубних турнірах. Як цю проблему планує вирішити Шевченко? Зробити два матчі УПЛ на тижні, щоб збірна могла готуватись по 14-18 днів? Такої практики немає в жодної збірної у світі і на таке ніколи не підуть клуби, особливо ті, хто грає в єврокубках. Виходить, що часу більше на підготовку в Шевченка не стане. Що робити?

10. Коли в України буде сильна збірна, яка зможе конкурувати з топ командами?

«Коли буде сильний чемпіонат, або коли виросте сильне покоління, тоді і зможемо конкурувати» - сказав Шевченко. В чому тоді роль тренерів збірної, які не мають відношення ні до першого, ні до другого - не зрозуміло.

11. Шевченко буде дивитись за футболістами з інших, не рейтингових клубів. Але вони повинні показувати стабільну гру високого рівня, а не сплески. Натяк на Коломойця. У чому проявляється стабільно висока гра в сезоні у Коваленка, Бєсєдіна, Кравця,Зінченка – Шевченко не пояснив.

12. Мотивація в команді і футболістах була. Відповідальність за результат Шевченко взяв на себе. Тільки не зрозуміло, в чому ця відповідальність проявляється. У штрафі? Відмови від зарплати? У відставці? Чи просто в красивих словах? – написал Поворознюк на своей странице на Фейсбуке.

Интервью в стиле Буряка "Швейцарский футбол на подьеме", всё вокруг против нас.
Ответы на вопросы почему провален отбор, какова ответственность нынешнего тренерского штаба и как собираются улучшать результат так и не получены. Болото. Беспросветное.
Если бы Фоменко так ныл о кадровых возможностях, мы бы никогда не обыграли не то что Францию а даже Польшу.
В общем ответы ушли, а вопросы остались ! (Очевидно, что будем вместе с Шевой ждать сильное поколение.(