14 жовтня 2017 01:44

Гендиректор "Черноморца": Телефонное право в украинском судействе никто не отменял

Анатолій Місюра людина в українському футболі нова. Він став гендиректором Чорноморця наприкінці минулого сезону, хоча до цього у футболі не працював. Місюра люб’язно погодився на інтерв’ю та запросив до свого кабінету, з якого добре видно море, щоб розповісти, як збирається підіймати команду з дна турнірної таблиці, та які перед ним завдання поставив президент клуба.


Пропозиція стати гендиректором Чорноморця була неочікуваною. Можна було зрозуміти все, спрогнозувати дещо , а ось футбольна складова життя – ні… Але так склалося. Дуже цікаво – живу футболом. І хоч в житті я не працював у футбольних структурах, але з дитинства любив цю гру. Пам’ятаю, як будучи маленьким хлопчиком, постійно з друзями грав у футбол, вимальовував на футболці номер фарбою. Грав на аматорському рівні.


Про мої попередні місця роботи багато написано в інтернеті. Там є багато негативних матеріалів, де мене називають злодієм в погонах. Все своє доросле життя я працював у міліції в різних областях країни та на різних посадах. Починав працювати в рідній Полтавській області, потім 6 років був у Криму і в 2011-му був переведений у Одесу. Після чого вийшов на пенсію.


Футбол та роботу у міліції об’єднує дисципліна. Якщо не буде дисципліни, то нічого доброго очікувати не варто.


Була інформація, що були пропозиції купити Чорноморець? Мені цікаво кому і за які гроші? Мені здається, що не у багатьох людей знайдуться кошти купити Чорноморець.


Ситуація з судами з російським банком? Інформацію людям надходить не в повній мірі. Клуб працює і ніяких проблем у нас немає, ніяких арештів. Певні люди хотіли розхитати ситуацію навколо клуба.


Наша мета – не погіршити показники на сьогоднішній день. Зробити команду, яка буде гідно грати, як в Україні, так і в Європі. На старті сезону була поставлена мета вийти в єврокубки. Її ніхто не знімав, але ми тверезо дивимось на ситуацію. Команда у нас юна , ми омолодилися з початком сезону та ще до сьогоднішнього моменту проводимо селекцію, підбираємо гравців, для того, щоб покращити наші показники. Ми переформатоваємо роботу нашої академії. Хтось тренується на безкоштовній основі, хтось платить, а комусь ми самі платимо стипендію.


Після підйому минулого сезону я не міг подумати, що буде так важко на старті нового чемпіонату. Команді Бабича не вистачило одного кроку до єврокубків. На цьому підйомі Бабич підбирав команду. Але щось спрацювало не так, і пішов збій. Команда молода, не зіграна, але мені здається з новим тренером ми стали краще грати.


Коли ми програвали, то важко було щось пояснити людям. Телефонують прості бізнесмени, уболівальники і кажуть: “А от Ви…А Ви! … А ми!” У нас всі спеціалісти, але не в тих сферах де працюють. Вони не хочуть зрозуміти, що Мессі, Роналду чи Блохіни – одиниці на мільярд, а інших потрібно виховувати. І робити їх футболістами.


Переди тим як запросити Олега Дулуба ми провели великий аналіз, і розглянули багато пропозицій. Коло кандидатів потроху зменшувалось і обрали Дулуба, хоча багато хто в Одесі хотів бачити на цій посаді Буряка чи Альтмана. Дулуб – це професійна людина, кризовий менеджер, у нього є своє бачення , розуміння організації гри.


Я підтримую шлях, обраний Дулубом, в основі якого зараз головне результат. А вже потім буде гра для народу. Одеса очікує від нас дива і у нас іншого шляху немає. Новий тренер прийшов, подивився на команду, сказав, де є слабина і що потрібно покращити, які гравці потрібні.


100 кілограмів Алласана Ндіайє? Хоч така вага, але ви зверніть увагу який він технічний та еластичний. У нього є гарні якості. Ми заточуємо наш діамант, щоб він став кращим.


Чи буде ще підсилення команди? Все можливо. Ми переглядаємо футболістів.


Президент Чорноморця Леонід Климов живе клубом, якщо не 24 години на добу, але 23 точно. Він знає усе про життя Чорноморця. Але він не ставить завдання головному тренеру: хто має грати, як, на якій позиції ї і коли. В нього є чітка позиція, він сказав: “Командою керує в спортивній частині – головний тренер, в забезпеченні – генеральний директор, а я ваш хороший помічник, який допомагає в житті, розвитку і прогресуванні клуба”. Я кожного дня з ним на телефонному зв’язку . Для президента Чорноморця клуб – це невід’ємна частина його життя.


Нам хотілось би дозволити запросити у команду дорогих футболістів. Але для цього спочатку потрібно напрацювати механізм. Будемо набирати оберти. Треба, щоб люди повернулись на стадіон. Знайти нових спонсорів.


Повернення Антонова, Політила, Бобка дало нам певний іміджевий позитив. Цих гравців люблять в Одесі. З їхньою появою люди почали більше ходити на футбол. Коли Антонов вийшов на поле, то всі відчули як його люблять у Одесі. Але не мені оцінювати ігрові якості футболістів. Для цього у нас є головний тренер. Я не лізу у тренерську роботу.

Не готовий давати поради як треба розвивати український футбол, мені потрібно ще більше вникнути в ситуацію, все вивчити і зрозуміти.


Українське футбольне суддівство? Це цікава складова нашого футболу. Я думаю її можна порівняти з українськими судами, де телефонне право ніхто не скасовував. І в футболі теж.


Поява в футболі антикорупційного прокурора Назара Холодницького? Я не думаю, що революційним методом вийде щось змінити, тільки еволюція. Можливо має бути виховане нове покоління, і тільки тоді щось зміниться.


Матеріал підготували Роман Бебех та Микола Терещенко.