13 жовтня 2017 14:47

Олег ПЕЧЕРНЫЙ: "Это хорошо, что у этого проходимца Курченко забрали "Металлист", но что дальше?"

Як уже повідомлялося, суд конфіскував у власність держави майнові права на харківський футбольний клуб "Металіст". Про це повідомили генпрокурор Юрій Луценко і міністр юстиції Павло Петренко.


"Спільно з міністром ми можемо з гордістю повідомити, що футбольний клуб "Металіст" буде належати не втікачам-клептократам, а харків"янам. Це стосується майнових прав на футбольний клуб "Металіст", який буде повертатися в державу", - сказав Юрій Луценко.


Що це означає для самого футбольного клубу "Металіст"?


- Те, що в цього проходимця Курченка нарешті забрали "Металіст" - це дуже добре. Але це потрібно було зробити вже давно, - каже "Експресу" Олег Печорний, керівник профспілки соціального захисту футболістів і тренерів. - Я ще три роки тому кричав і просив, щоб це зробили. Але цю справу все відкладали на потім і що ми отримали у підсумку? Сергій Курченко повністю розікрав клуб і знищив його. Ще тоді, у 2014-му, "Металіст" проводив трансфери, продавав своїх гравців-лідерів. Але всі кошти з цих фінансових операцій, а це були сотні тисяч євро, лягали не на рахунок клубу, а йшли в Москву Курченку.


Далі він посадив на керівні посади своїх кишенькових генеральних директорів - Бойцана, Карпенка та інших. Вони накерували так, що клуб взагалі заліз у боргову яму. Особливо постарався Карпенко. Клуб перестав платити зарплати, перестав оплачувати комунальні послуги, а Карпенко у цей час купував собі машини і нерухомість за кордоном. Проти нього зараз відкрили кримінальну справу.

Навіть останнім часом тривав грабунок клубу. Академія "Металіста" працювала. Справно збирались гроші за оренду полів і вони також йшли у Москву. Можливо і небагато, як для масштабів Курченка, але понад 200 тисяч доларів за рік - це солідні гроші для збанкрутілого "Металіста".

За цей час набралося більше 10 мільйонів доларів боргів. Лише двом футболістам, чиї інтереси відстоює наша профспілка, - Едмару і Шелаєву - "Металіст" винен 470 тисяч доларів. А таких боржників багато. Плюс компослуги.

А тепер мене цікавить інше. Гаразд, клуб у Курченка забрали. Хто платитиме всі борги "Металіста"? Держава? Не думаю. Зараз клуб оголошено банкрутом. За законом все його майно повинно бути виставлене на аукціон, продане, і з цих коштів погашені заборгованості перед людьми. Якщо клуб став власністю держави, то не стане ж вона сама продавати своє майно.


"Металісту" потрібні реальні дії, а не популістські заяви. Мовляв, забрали у злодія награбоване! Далі що буде? Про це генпрокурор не сказав. Я дуже сумніваюся, що держава буде тягнути на своїх плечах фінансування такого футбольного клубу. Також їм не потрібні витрати пов"язані з підтримкою усієї інфраструктури клубу. Тому постає логічне запитання - що далі?


Як один з варіантів, клуб може підібрати Олександр Ярославський. Він мовчав, коли клуб належав Курченку і не збирався його викупляти. Тепер клуб можна взяти за безцінь. Але знову ж таки, чи погодиться він віддавати 10 мільйонів доларів боргу, який зробив попередній власник? Одним словом, запитань, наразі, більше, ніж відповідей.