27 вересня 2017 21:52
4

Виктор ВАЦКО: "Какими бы дешевыми и популистскими высказываниями не бросался вице-презиент "Прикарпатья", есть факты"

Комментатор ТК "Футбол" Виктор Вацко в своем Facebook ответил вице-президенту "Прикарпатья".


"Про історію з "Прикарпаттям". Багато тексту )


З величезним подивом прочитав у вітчизняних інтернет-медіа, а згодом - на офіційному сайті ФК “Прикарпаття” заяву віце-президента клубу Олександра Дем’янчука із звинуваченнями на мою особисто та програми “Великий футбол” адреси у порушенні морально-етичних норм відносно ФК “Прикарпаття” та намаганні перекласти цитую “вину за порушення правил громадського порядку з боку фанатів ФК "Карпати" на Івано-Франківський футбольний клуб”. Пан Дем’янчук вимагає від мене вибачень.

Відверто кажучи, після того, як прочитав у емоційному, але абсолютно не підкріпленому жодним фактажем текстовому пассажі Олександра Дем’янчука фразу “Насправді ж футбольний клуб "Прикарпаття" може нести відповідальність лише за дії Івано-Франківських вболівальників”, жодної дискусії вести не хотілося. Оскільки лише у цій фразі показано абсоютне дилетантство Дем’янчука як функціонера футбольного клубу. Непрофесіоналізм людини яка не знає регламентних норм українського футболу. Або ницість чиновника, що, приховуючи власні (чи клубу) недопрацювання, прагне маніпулювати громадською думкою.

І виключно з поваги до вболівальників футболу з Івано-Франківщини я хочу більш детально пояснити сказане мною у студії програми “Великий футбол” в процесі обговорення скандалу в матчі “Прикарпаття” - “Карпати”.

У програмі “Великий футбол” було піднято і висвітлено проблему поведінки фанів львівських “Карпат” під час матчу в Івано-Франківську. І потрібно бути тотально сліпим або глухим, щоби не помітити як у сюжеті, так і в студійній дискусії одностайного засудження вчинків уболівальників зі Львова. Потрібно мати видатну фантазію, гідну Герберта Велса, щоби перекрутити усе сказане і побачене в ефірі, на намагання ангажованих людей виправдати поведінку фанів “Карпат”. Вітаю пана Дем’янчука - фантазія такого рівня у нього присутня сповна.

Ще раз: фани ФК “Карпати” скоїли правопорушення, за які ФК “Карпати” повинен нести покарання! І виправдань такій поведінці фанів “Карпат” немає. Я думаю, що кожен нормальний законослухняний громадянин України це розуміє і усвідомлює.

Інша справа, що, згідно із законом футбольним, а саме - Дисциплінарними правилами ФФУ, ФК “Прикарпаття” теж не уникне у цій ситуації покарання.
У пункті 1 статті 16 чітко вказано: “Клуб-господар несе відповідальність за забезпечення громадського порядку, безпеки та загальноприйнятних правил поведінки вболівальників до, під час і після матчу на стадіоні та прилеглій до нього території, що визначена в паспорті стадіону”. І пану Дем’янчуку як віце-президенту футбольного клубу, повинно бути відомо, що це придумав не Вацко і не програма “Великий футбол”.

Проте, як журналіст, я вважаю за потрібне донести це в ефірі програми глядачам, яким, звісно, зовсім необов’язково проводити свій вільний час за вивченням регламентних документів.

Як би там і що не писав віце-президент Дем’янчук, якими б дешево-популіськими звинуваченнями не кидався, є факти, які обов’язково розгляне КДК ФФУ. І з ФК “Прикарпаття” обов’язково спитають, наприклад, як на стадіоні опинилась така кількість піротехніки у фан-секторах обох клубів; яким чином до рук фанів “Карпат” потрапило каміння, що під час матчу летіло у правоохоронців; чому вболівальники отримали місця на трибунах, не обладнаних персональними сидіннями (а це чудово видно із відеосюжетів, що є у загальному доступі).

І це не хворі фантазії, як висловився офіційний сайт “Прикарпаття” “одіозного коментатора”. Це банальні речі, яких вимагають регламентні норми українського футболу. Закон, який порушувати не можна нікому! Особливо тому, хто називає себе “однією з найбільш патріотичних команд України”. Адже повага і дотримання законів своєї країни - одна із найважливіших ознак патріотизму. Справжнього, а не популістського.

Звісно, і я, і журналісти програми “Великий футбол” прекрасно знають і пункт 2 Дисциплінарних правил ФФУ: “Клуб-гостей несе відповідальність за неналежну поведінку своїх вболівальників”. І згідно із цією нормою, ФК “Карпати” понесуть покарання. І це також не залежить ні від журналіста-Вацка, ні від програми “Великий футбол” ні від писанини віце-президента “Прикарпаття”. Тому що це - закон!

Для того, щоби сказане і написане зараз мною, якісніше зрозуміли ті, хто не надто вникає у футбольно-юридичні справи, наведу один простий приклад. На матчі Ліги чемпіонів минулого сезону “Динамо” - “Бешикташ” турецькі уболівальники вчинили справжній безлад на НСК “Олімпійський”. Так, рішенням дисциплінарних органів УЄФА “Бешикташ” було покарано штрафом. Але так само серйозний штраф отримало і “Динамо”. Як приймаюча сторона, що не змогла забезпечити порядок на трибунах.

Яким буде покарання для клубів - визначить КДК ФФУ, який зараз займається збором необхідної документації відносно цього матчу. Але ми всі повинні чітко усвідомити, що, згідно із Дисциплінарними правилами ФФУ, покараними будуть обидва клуби!

Окремо хочу звернутися особисто до № 8 “Прикарпаття” Володимира Боришкевича, капітана команди. Користуючись нагодою, вітаю Вас і вашу команду із перемогою у цьому матчі. Ви зробили цю гру, забивши м’яч і віддавши гольову передачу при другому взятті воріт “Карпат”. Саме тому, через Ваш визначальний внесок у перемогу “Прикарпаття” над “Карпатами”, я порівняв Вас в одній із соцмереж із Хамесом Родрігесом, який напередодні так само взяв участь у всіх голах своєї “Баварії” у переможному для неї матчі з “Шальке”. Якщо Вас ображають такі паралелі, прошу вибачення.

Якщо Вас ображає, як написав керівник Вашого клубу, констатація мною факту наявності у Вас зайвої за футбольними мірками ваги, прошу у Вас вибачення. Хоча, сподіваюсь, ми обидва розуміємо, що я мав на увазі - не вага грає у футбол, а майстерність. І саме це Ви продемонстрували у грі з “Карпатами”, як би там які слова не інтерпретував Дем’янчук.

Сподіваюсь, що зараз пояснив свою позицію чітко, доступно і зрозуміло. Від віце-президента Дем’янчука вибачень за написану маячню і фантазії, трансформовані у друкований текст, не вимагатиму )

Футбольному клубу “Прикарпаття” бажаю успіхів і процвітання у майбутньому. А вболівальникам ФК “Прикарпаття” бажаю миру на трибунах і в житті та виключно позитивних футбольних емоцій!".
"Васько", что то курить стал много....
"Васько", что то курить стал много....
гнилой стиль кАналов
И тут Остапа понесло...(с)!
Сколько много букафф из выеденного яйца ! Вот только по другим обвинениям почему-то не слышно г-на Вацко . С чего бы это ? )))